Android 5.0 Lollipop – съвети и трикове

Преди няколко дни обсъдихме няколко от скритите и малко известни функции на Android 5.0 Lollipop. В настоящия материал продължаваме да разискваме най-мащабният ъпдейт на Android под формата на полезни съвети и трикове. 

 

 

Търсене сред настройките 

Никога досега в историята на Android Google Search не е бил с толкова вездесъщо присъствие. В Android 5.0 Lollipop дори при Settings е възможно търсенето, което разбира се, изглежда логично при наличието на толкова много опции, менюта, индивидуални настройки и прочее. Ако знаете какво точно търсите, търсачката ще ви се стори безценно новопопълнение към Settings.

 

 

Тогъли за бърз достъп

Google не само направиха редизайн на лентата за известия в Android 5.0 Lollipop, но и поведението й е различно. За пример, вече няма вторичен панел, който да съхранява тогълите (активатори) – сега се прави второ движение надолу, за да се разкрият. Старият метод е запазен, но се активира по различен начин – слайдвайте не с един, а с два пръста едновременно.

 

 

Режимът Do Not Disturb

Google най-накрая имплементираха качествен Do Not Disturb режим в Android, който при това е страшно лесно да активираш – просто използвайте някой от физическите бутони на смартфона за управление на звука, за да се покаже съответният слайдер, който сега дава достъп до три различни режима: None, Priority и All. Ако не желаете прекъсвания под каквато и да е форма, включително аларми, то за вас е "None". Хубавото е, че можете да зададете определено време, в което да важи режимът. На противоположната страна е "All mode", при който всичко преминава свободно. И както сами можете да се досетите, "Priority" е нещо като средно положение – позволява филтриране на различните видове прекъсване. За пример, можете да направите така, че само повикванията и текстовите съобщения от най-често използваните контакти да са позволени. Освен това, можете да сте особено конкретни в това кога точно да се активира Priority режима – за пример, по времето когато си легнете да спите.

 

 

Ограничена свързаност за определени акаунти

Вероятно вече знаете, че една специфична функционалност на повечето съвременни таблети базирани на Android най-накрая стъпва и при смартфоните благодарение на Android 5.0 Lollipop? Да, това са потребителските профили. А те идват в два типа: User – стандартен потребителски профил и Guest профил. Разликата между двата е, че първият е предназначен за някой, с който често споделяте устройството си (да речем, че това е по-добрата ви половина), а вторият е за някого на когото давате устройството си, но за кратко време. С това предвид, нито един от тези типове профили няма да знае, че вие, като админ, можете да регулирате функционалността и достъпа им. За пример, на Guest профил, можете да забраните обажданията, включително и повикванията. А на стандартният User профил да ограничите текстовите съобщения. Така админа (т.е. вие) ще е способен да прави обаждания, а другите два профила ще могат единствено да звънят на номерата за спешни случаи.

 


Android 5.0 Lollipop – съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld


Приложението Clock

В Android 5.0 Lollipop Google определено са отделили време за малките детайли. Освен очевидното предназначение на Clock приложението, сега то се обновява на заден план постоянно, по този начин имитирайки астрономичното време. Рано сутрин ще ви посрещне в приятно синьо, след това ще премине през нюанси на лилаво и ще завърши с тъмно сиво.

 


Android 5.0 Lollipop – съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld

 

Висококонтрастен текст

Ах, ето нещо много полезно, което отдавна трябваше да видим – по-добра четимост на текста при особено ярък фон. Това е нова настройка, която можете да намерите в Settings -> Accessibility -> High Contrast Text.

 

 

Ненатрапващи се обаждания

Android е помъдрял с Lollipop и е по-благосклонен от всякога – входящите обаждания за пример, няма да заемат целият ви екран, ако използвате Google Maps за ориентиране или играете на някоя игра.

 


Android 5.0 Lollipop – съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld

 

Рестарта не убива приложенията в бекграунда

Преди Lollipop, рестартирането на Android устройство означаваше чисто състояние – всички приложения се затварят и се отстраняват от Recents таба. При Lollipop обаче, Google са направили така, че активните приложения на заден план се запазват при рестарт, включително и записите в Recents.

 

 

Вградена корекция на цветовете

Приблизително 7% от човешката популация страда от един от трите основни типа нарушено цветоусещане. С други думи, тези хора имат различно възприятие за цветовете без да са тотални далтонисти. В Android 5.0 Lollipop, Google са добавили нова функция за коригиране на цветовете, която можете да намерите в Settings -> Accessibility -> Color correction. На това място избирате между протанопия (Protanomaly), деутеранопия (Deuteranomaly) и тританопия (Tritanomaly).

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.