Android 5.0 Lollipop – скрити и малко известни функции

  Android 5.0 Lollipop е тук и все повече устройства усвояват новата мобилна операционна система на Google. Ние вече прекарахме доста време с Lollipop и сме готови да ви споделим цяла плеада от скрити и малко известни функции.

 

 

Скритата игра

Както вероятно някои от вас знаят, Google имат навика да слагат скрити функции във всички големи ъпдейти на Android – Gingerbread имаше, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean и KitKat, също. Lollipop не е изключение, но този път easter egg-a е цяла игра. Точно така, ако отидете в Settings -> About phone -> тапнете върху версията на Android четири пъти (но го направете бързо!) и така ще отключите скритата игра. Така се отключва играта, но за да я пуснете, ще трябва да тапнете няколко пъти върху картинката с близалката, а след това да направите long-press върху нея. Да, правилно сте разбрали – това, което ще активирате, е клонинг на Flappy Bird, но направен от самите Google. 

 


Android 5.0 Lollipop – скрити и малко известни функции

© Владо Георгиев, pcworld

 

Tap & Go

Ако преминавате към Android 5.0 Lollipop устройство, наместо да ъпдейтвате към новата ОС, тогава ще се впечатлите и ще заобичате Tap & Go услугата, която е достъпна при първоначалното настройване на телефона. Предназначението й е относително елементарно, но е толкова полезно: Google дават възможността за чифтосване между устройство с фабрично инсталиран Android 5.0 и всяко друго Android 4.1+ устройство посредством NFC. Така неща, като акаунт, настройки, приложения и структура на приложения, бързо се трансферират през Bluetooth.

Благодарение на Tap & Go услугата транзицията между ново Lollipop устройство и старо такова, ще е по-лесна и бърза от когато и да било друг път в историята на Android.

 


Android 5.0 Lollipop – скрити и малко известни функции

© Владо Георгиев, pcworld

 

Вградено фенерче

Ето нещо от което всеки има нужда рано или късно – фенерче! В продължение на години разчитахме на приложения, които да трансформират смартфона във фенерче, но вече тази функционалност е част от самата ОС. Flashlight активатора се намира в панела с известията – просто използвайте два пръста (с движение надолу), за да го извикате.

 

 

Бърза проверка на използваните данни

Гореспоменатият панел носи още приятни изненади. Искате бързо да проверите консумацията на данни? Тогава се насочете към клетъчната иконка (в нашият случай, това е VIVACOM), която ще ви заведе на правилното място. Това е особено полезна функция, ако мегабайтите са ви кът.

 

 

Бърз достъп до алармата и часовника

Предстоящите аларми могат да се следят от лентата с известията. Малкият правоъгълник служи като индикатор за това, че в момента е активна аларма (и така няма да е необходимо да проверявате всяка вечер), но дава и бърз достъп до Clock приложението (за целта, задръжте иконката натисната).

 


Спрете спамът от известия

Неизбежно е. При използване на смартфон и постоянното менажиране на приложения, все ще се получи така, че някоя игра или полезна програмка, ще хвърля известия. При Android 5.0 Lollipop идентифицирането на източника и блокирането на бъдещи подобни известия става супер лесно и бързо. Просто задръжте пръст на съответното известие и то ще ви отведе до първоизточника. Оттам, ще можете да отидете до настройките на приложението и да зададете съответните привилегии и забрани. Хм, чак е чудно, че до момента в Android нямаше нещо толкова полезно.

 

 

Скриване на чувствителните известия от lockscreen-а

И докато сме на темата за известията, едно от наистина големите нововъведения в Android 5.0 Lollipop е свързано с lockscreen-а – сега това е пълнокръвен команден център за вашите известия. И макар повечето потребители да посрещат с отворени обятия новата функция, нека не забравяме, че това е сериозна пролука за сигурността на евентуални чувствителни данни. Сега всеки може да погледне към lockscreen-а и да види последните известия. За наша радост, от Google са помислили за тези ни притеснения и са добавили код, който разработчиците могат да използват в техните приложения. Отидете в Settings -> Sound & notifications -> When device is locked -> Hide sensitive notification content.

 


Android 5.0 Lollipop – скрити и малко известни функции

© Владо Георгиев, pcworld

 

Цялостно изключване на известията от lockscreen-а

Както вероятно вече сте забелязали, можете да забраните известията да се появяват на lockscreen-а като следвате същата процедура: Settings -> Sound & notifications -> When device is locked -> Don't show notifications at all.

 


Android 5.0 Lollipop – скрити и малко известни функции

© Владо Георгиев, pcworld

 

Приковаване на приложения

Guest профилите са страхотно нещо, ако трябва да дадете устройството си за няколко часа, но какво става когато някой пожелае просто да проведе телефонен разговор? Повечето от нас не биха намерили нищо тревожно в това, но нека помислим и за другите. В Android 5.0 Lollipop можете да "приковете" определени приложения и те да са единственото, което може да се използва на устройството. За да активирате тази функция, отидете в Settings -> Security -> Screen pinning.

 


Android 5.0 Lollipop – скрити и малко известни функции

© Владо Георгиев, pcworld

 

Правене на снимки в RAW формат

Има причина тази функционалност да е останала под радара – докато новото камера API в Lollipop е значително подобрено и сега включва възможността за заснемане на изображения в RAW формат, вградената камера все още няма никаква полза от това. Да, скоро ще се появят много приложения, които да компенсират, но дотогава... има начин как да се възползвате – свалете и инсталирайте L Camera приложение (за пример, PkmX/lcamera), но имайте предвид, че това ще е алфа или в най-добрия случай бета на софтуер.

 


Android 5.0 Lollipop – скрити и малко известни функции

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.