Skype Translator започва да чупи езиковата бариера

Microsoft официално стартира бета-тестовете на приложението си за превод на гласови обаждания в реално време Skype Translator . Предварителната версия на програмата засега работи само под Windows 8.1 и тестовите билдове на Windows 10, а за включване в тестовете трябва покана.

Както обеща през пролетта, по време на Code Conference 2014, преди края на годината Microsoft започна бета-тестове на една от най-интересните си нови разработки, наречена Skype Translator. Както може би вече знаете, идеята на този продукт е да помогне на хората в преодоляването на езиковата и географкс бариера, като предложи мултиезиков превод в реално време на гласовите обаждания, реализирани през Skype.

Предварителната версия на Skype Translator засега работи само под Windows 8.1 и тестовите билдове на Windows 10, като за момента приложението осигурява синхронен превод на гласова реч и текст по време на Skype разговори само от испански на английски и обратно. Интересното е, че когато през май Microsoft за първи път демонстрира възможностите на технологията си в рамките на Code Conference, преводът се осъществяваше от английски на немски и обратно. Така или иначе, по време на бета тестовете английският и испанският ще бъдат единствените поддържани езици. По-нататък обаче Microsoft смата да добави в Translator поддръжка за над 10 различни езика, включително руски.


Skype Translator започва да чупи езиковата бариера

© PCWorld България, pcworld

Според официалния сайт на Microsoft Research, приложението Skype Translator е резултат от усилена работа на екипите на Skype и Microsoft Translator, продължила “няколко десетилетия”. Решението за превод на гласови обаждания в реално време на роден за всеки участник в беседата език е станала възможна благодарение на обединените възможности на Skype с технологиите на Microsoft Translator и системите за разпознаване на реч, базирани на изкуствена невронна мрежа.

В чест на пускането на предварителната версия на Skype Translator Microsoft показва и рекламен видео клип, на който испанскоговорящи и англоговорящи деца общуват свободно помежду си. И това не е случайно, тъй като Microsoft позиционира Skype Translator като училищен инструмент за комуникация. Освен това софтуерният гигант вече е провел първи изпитания сред ученици в САЩ и Мексико.

В заключение остана да добавим, че с помощта на Skype Translator потребителите ще могат да превеждат и мигновени съобщения на над 40 езика. А потребителите, които имат желание да участват в бета-тестовете на новия продукт, ще трябва първо да получат покана за това. Молба за такава покана може да се изпрати на официалния сайт за Preview версията на Skype Translator. Според онлайн източници, регистрационният код STVER4230 може да помогне за по-бързото получаване на поканата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.