Windows 10 ще излезе през втората половина на 2015-а

Предварителната версия на Windows 10 за разработчици ще се появи в началото на лятото на 2015 г., а към края на лятото или в началото на есента операционната система трябва да стане достъпна за всички желаещи.

Още по време на официалния анонс на операционната система Windows 10 беше съобщено, че тя ще излезе през 2015 г., макар и без уточнения за конкретни дати. Тези дни обаче главният операционен директор на Microsoft Кевин Търнър (Kevin Turner) сподели малко по-детайлна информация по този въпрос.

Според специалиста, предварителната версия на Windows 10 за разработчици ще се появи в началото на лятото на 2015 г., а към края на лятото или в началото на есента операционната система трябва да стане достъпна за всички желаещи да я изпробват. Разбира се, в зависимост от конкретните обстоятелства в процеса на разработка, споменатите срокове могат да бъдат преразгледани.

Споменава се още и за една от главните новости на новата Windows 10 – виртуалният помощник Cortana, който в момента е достъпен в платформата Windows Phone. Той вече е достъпен и в някои тестови билдове на новата Windows 10, но тъй като настолната му версия е все още в ранен етап на разработка, той все още не работи коректно и не всички функционални възможности са достъпни. Въпреки това обаче тази версия на Cortana вече може да разпознава гласови команди, да ги изпълнява и да задава уточняващи въпроси. И в момента например, може също да се активира позвъняване в Skype за определен контакт, да се работи с календара, бележките и запомнянията, да се преглежда прогнозата за времето и да се управлява възпроизвеждането на музика.

 

Освен това може да се отбележи, че в момента в Microsoft провеждат вътрешни тестове на Windows 10 за смартфони – версия, за която се очаква да бъде демонстрирана в края на януари 2015 г.  Предполага се, че тя ще може да работи не само на Windows Phone смартфони, но също и на таблети с ARM и Intel процесори. Всъщност Microsoft преди време вече потвърди, че телефоните от семейство Lumia с ОС Windows Phone 8 ще получат обновление до версия Windows 10. Такова обновление може да се очаква и за апаратите на другите производители с Windows Phone 8.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.