Firefox браузърът за разработчици е вече факт

По случай 10-годишния юбилей на браузъра Firefox компанията Mozilla пуска не само специализираното профи издание Firefox Dev Edition, но и редица нови функции за ориентираната към масовите потребители версия, включително бутон “Forget”.

Тези дни предпочитаният от мнозина браузър Firefox навърши 10 години от създаването си и по случай това знаменателно събитие неговите създатели от Mozilla обяви редица нововъведения. Част от тях идват под формата на редица нови функции в ориентираната към масовите потребители версия на програмата, а друга – в лицето на анонсираното миналата седмица издание за разработчици.

Според вицепрезидента на отдела за разработки на Firefox Джонатан Найтингел последните усилия на компанията са насочени към реализиране на най-важната в днешно време възможност за работа на браузъра на различни устройства и платформи. A в последното обновление на Firefox разработчиците са опростили процеса на регистрация в потребителските акаунти и са подобрили търсенето.

Едно от най-интересните нововъведения в новата версия на браузъра обаче е исканата от дълго време насам от потребителите функция Forget Button. По същество това е ретроспективен режим на частното (private) сърфиране, известно и като режим “порно”. Новият бутон “Забрави” дава възможност за избор на интервал от време, в рамките на който браузърът автоматично ще изчиства данни като история на сърфирането и свалените файлове, кукитата и другите данни на посещаваните сайтове, запазените пароли и т.н. В същото време действието на бутона “Забрави” не се разпростира върху историята на попълваните онлайн форми и останалата съхранявана информация. Въпросната функция също така затваря всички отворени прозорци.

Firefox Forget Button

Разбира се, private режимът си остава достъпен за потребителите, които сега просто имат допълнителен инструмент, с който могат бързо да “замитат” след себе си следите от своите действия в Мрежата.

Колкото до новата версия на Firefox за разработчици, наречена Firefox Dev Edition, тя има за цел да предостави универсално решение за уеб разработка на професионалистите в тази област.В тази версия липсват защитните инструменти от различен род и характер, предназначени за крайните потребители, но иначе дразнещи за разработчиците.  


Firefox браузърът за разработчици е вече факт

© PCWorld България, pcworld

Големи разлики с потребителската версия има и във визуално отношение: инструменталните панели съдържат специфични за разработчиците приспособления, а предпочитаните от тях тъмни тонове преобладават в целия интерфейс. Разработената специално за Firefox Dev Edition структура на разположението на компонентите пък позволява на Mozilla по-ефективно да препоръчва едни или други приспособления, като ги изважда на преден план.

Сред полезните за разработчиците функции в тази специална версия на Firefox е например интегрираната среда за разработка WebIDE, която позволява дистанционно манипулиране на страници или уеб приложения, пуснати на таблети в браузъри Chrome или Safari. Това позволява да се пестят много време и нерви, тъй като елиминира нуждата да се използват няколко ралзични инструменти за тестване на приложенията на различни браузъри и платформи.

Браузерът Firefox Dev Edition е достъпен за безплатно сваляне от официалния сайт на Mozxilla.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.