Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

Застаряващите чаркове на Android най-накрая ще бъдат подменени, за да може мобилната ОС на Google да е в крак с 64-битовия хардуер. О, разбира се, че имаме и тонове нови функции на разположение, включително чисто нов визуален облик.

Първоначално наречена Android L, новата ОС усвои поредното си захарно име броени дни преди официалната си премиера – Android 5.0 Lollipop. Дали "близалката" е най-значимият ъпгрейд на Android платформата, тепърва ще разберем, но със сигурност е най-големият. В следващите два материала, ще обсъдим всичко значимо, което трябва да знаем за новата ОС.  

 

Кога идва Android Lollipop и за кого е предназначена?

Google пуска Lollipop на 3-ти ноември, ако имате правилното устройство. Сред поддържания хардуер влизат Nexus 4, 5, 7 (и двете версии), също както 10. Някои от тези устройства ще получат ъпдейта на 3-ти, други по-късно същия месец. Наскоро обявените Nexus 6 смартфон и Nexus 9 таблет, ще се появят през ноември и следователно ще имат фабрично инсталиран Lollipop.

 


Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

 

Интересно ще е да видим как финалната версия ще се държи на по-старите Nexus модели. Потребителите с такива устройства е препоръчително да изчакат отзивите.

Нямате Nexus телефон или таблет? Е, тогава ситуацията става малко по-сложна... както с всяка нова итерация на Android. Ако сте закупили смартфон през последната година, шансът да получите Android 5.0 е голям. Производители, като Samsung, LG, HTC и Motorola, вече обещаха ъпдейт до 90 дни след премиерата на Lollipop. От Sony към момента нищо сигурно не се чува, което означава, че дори да има ъпгрейд за флагман устройствата им, той ще се случи след февруари 2015-та година.

 


Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

 

Material Design – новото усещане и визия на Android

Material Design е името за цял набор от дизайн принципи и технологии за Android. Акцента пада върху триизмерното, плоското и изобразителното. Material Design залага на упростената навигация сред иконките, блокове от приглушен цвят, както и плосък, подобен на хартиена картичка интерфейс. Идеята общо взето е да се обединят настоящите натуралистични тенденции в дизайна и триизмерните елементи за менажиране на задачи, плюс щипка приятни, плавни анимации. В резултат, ако хардуера е способен да угоди на новата ОС, всичко изглежда и се усеща по-добре от всякога. Според Google, замисъла на Lollipop е операционната система визуално да реагира и да става ясно защо телефона прави това, което му задавате и искате от него. И не случайно, всички нови Android продукти – от умните ТВ бокс сетове до автоматизираните медийни центрове, ще споделят единен Material Design език и унифициран интерфейс.

 


Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

 

Известията – толкова много промени

Фундаментална част от цялостната концепция на една мобилна операционна система са известията. Android пое от рано лидерството в този сегмент, спрямо iOS и Windows Phone, а с Lollipop по всичко личи, че дистанцията ще бъде запазена. Заключения екран вече е анимиран с плочки прозорец, с евристична йерархия, която обещава да сортира и извежда съобщенията по значимост. Известията могат да бъдат прекъсвани с движение надясно. Движение нагоре, все така отключва устройството и води към Home екрана. Интересно решение на Google е да премахнат уиджетите от заключения екран – нещо срещу което мнозина ще възроптаят.

 

 

Друго подобрение е, че важните съобщения се появяват в малка подложка върху пълноекранните приложения, в резултат на което няма нито да пропуснете нещо важно, нито да си провалите играта или гледането на видео. Благодарение на "Heads Up Notification", ще можете да отговаряте на съобщение чрез движение върху него, без да напускате дадено приложение – чудесна функция за всички геймъри и антисоциални хора.

Още нещо ново е преработения Do Not Disturb режим, благодарение на който можете да настройвате повтаряем график за изключване на известията или приоритизирането им.

 


Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld


Новата ART среда – сбогом Dalvik

Android приложенията са базирани на Java и до известна степен се компилират в движение от програмната среда Dalvik. Новата Android Runtime (ART) е достъпна от KitKat насам, но като тестова зона – докато Dalvik се ползваше като средата по подразбиране. Важното в случая е, че версията на ART, която идва с Lollipop е много по-напреднала, спрямо опционалната ART среда на KitKat.

 


Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

 

Ahead of Time (AOT) компилатора на ART предоставя осезаемо предимство в производителността и консумацията на енергия в сравнение с Just-in-Time (JIT) компилатора на Dalvik. Разбира се, не е като да няма минуси – за пример, по-големите exe-та. Но от Google работят върху ART от доста време насам (години, в интерес на истината) и настоящият му вид е добра новина, както за новите програмисти решили да стъпият на Android платформата, така и за професионалистите.

 


Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

 

Quick Settings – контроли с едно докосване

Бързите настройки са популярна функция сред Android обществото, но това не означава, че няма място за подобрения. Вече имаме по-бърз достъп до Bluetooth, Wi-Fi, LED светлината, въртенето на екрана. Селекциите вече не изискват толкова много тапвания за активиране, което прави използването им в движение осезаемо по-лесно. Всеки, който е трябвало да включва GPS-a заради Google Maps и да менажира Bluetooth връзките си, докато е в движещ се автомобил, със сигурност ще оцени новостите.

 


Какво не знаете за Android…

- Андроида от логото на ОС-а не е дело на Google. Персонажа е взаимстван от играта Gauntlet (1985), където се казва Android.

- Противно на всеобщото разбиране, талисмана на Android не се казва Android – екипът на Google го нарича Bugdroid.

- Android първоначално е разработван като платформа за цифрови фотоапарати.

- Ако се придържате към Google Play магазина, зловредния софтуер там е 0.08% - значително по-малко от всеки друг Android-базиран магазин.

- В Android 5.0 се съдържа клонинг на Flappy Bird. Достъпът до него става от Settings -> About Phone -> Android version 5.0.Android 5.0 Lollipop – всичко, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

Следва продължение...

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.