Видео: функцията Continuum в Windows 10 за различни джаджи

Функцията Continuum трябва да осигури безпроблемен преход между класическата настолна среда, удобна при работа с мишка и клавиатура, и т.нар. Modern UI (Metro) интерфейс, ориентиран към сензорните устройства. Видеоматериалите показват, че този преход става лесно и естествено.

Както стана ясно при официалното представяне на Windows 10, новата операционна система на Microsoft носи редица подобрения и оптимизации в различни отношения. И макар, че Microsoft не разкри всички подробности за своя нов ОС продукт, който ще дебютира на пазара през 2015 г., вече е ясно, че една от най-важните особености на Windows 10 е способността на ОС платформата да се “приспособява” към конкретното устройство, на което се използва -  без значение дали става въпрос за таблет, лаптоп или настолен компютър. Това става посредством функцията, наречена Continuum.

Главното предназначение на тази функция е да се осигури безпроблемен преход между класическата настолна среда, която е най-удобна при работа с мишка и клавиатура, и т.нар. Modern UI (Metro) интерфейс, ориентиран към сензорните устройства. Continuum дава възможност за превключване между тези два интерфейса “в движение”. Например при включването или изключването на таблет към док станция с клавиатура, операционната система автоматично предлага превключване в съответния режим.


Видео: функцията Continuum в Windows 10 за различни джаджи

© PCWorld България, pcworld

Предвидена е и възможност за автоматично превключване, без задаване на излишни въпроси от страна на Windows 10. За целта е достатъчно да се сложи отметка на опцията “не питай повече” в съответния диалогов прозорец. А както личи от представените от Microsoft видео материали, процесът на превключване изглежда разбираем и естествен.

По всичко личи, че въпросната функция ще бъде доста полезна, особено за така модерните напоследък хибридни/конвертируеми устройства от типа на Surface Pro 3 или Lenovo Yoga.

В заключение остана да припомним, че новостите в Windows 10 могат да бъдат изпробвани от РС потребителите, които желаят да вземат участие в бета-тестовете на платформата, посредством инициативата Windows Insider Program и версията Technical Preview, която вече е достъпна за сваляне в официалния сайт на Microsoft. Засега обаче не е много ясно какво ще се случи с ARM-платформата Windows RT, а няма нови подробности и относно развитието на Windows Phone (по-точно за Windows 10 версията за смартфони). За всичко това на Microsoft предстои да разкаже повече до 2015 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.