Новата Windows показва ОС бъдещето с пореден номер 10

От днес, 1 октомври, става достъпна и технологичната предварителна версия (Technical Preview) на Windows 10 за РС.

Както се очакваше, вчера, в рамките на специално мероприятие, Microsoft представи на широката общественост следващата версия на своята операционна система Windows. Противно на всички очаквания обаче, наименованието й, няма нищо общо с дискутираните до момента – новата ОС на гиганта от Редмънт се нарича Windows 10. В синхрон с очакванията обаче е наличността на технологичната предварителна версия (Technical Preview) на Windows 10 за РС, която става достъпна от днес, 1 октомври.

Разбира се, презентацията на новата Windows 10 беше съпроводена с подробности относно последните нововъведения на разработчика, много от които съдържат апел и за корпоративните потребители – най-вече обновеният потребителски интерфейс, повишеното ниво на сигурност и разширените възможности за управление на работната среда на Windows. Заедно с Windows 10, софтуерният гигант също така представи и т.нар. Windows Insider Program, участниците в която ще имат възможността да си свалят предварителната версия на Windows 10 и да вземат непосредствено участие в разработката на новата ОС. Участниците в програмата Windows Insider Preview ще могат да получат всички последващи обновления, пускани в рамките на цикъла на разработка на платформата, както и да разчитат на бърза обратна връзка с компанията.


Новата Windows показва ОС бъдещето с пореден номер 10

© PCWorld България, pcworld

Една от главните отличителни черти на Windows 10 е възможността за адаптация на операционната система в зависимост от това на какви устройства се използва, поддържайки всякакви джаджи - от Xbox конзоли до РС-та, смартфони, таблети и пр. Според уверенията на разработчика, новата ОС се отличава и с подобрена обща производителност и може да стане универсална софтуерна платформа за по-широк спектър устройства, били те прадаставители на концепцията за “Интернет на нещата” или информационни центрове. Освен това Microsoft има намерение да представи конвергентна платформа и с единен магазин за инструменти за разработчици и за различни устройства. Очаква се благодарение на тази инициатива разработчиците да могат да създават приложение за даден тип устройства, а след това лесно да го адаптират за други джаджи. Така в крайна сметка ще се опрости значително търсенето, покупката и обновяването на нужните приложения и от гледна точка на крайния потребител.


Новата Windows показва ОС бъдещето с пореден номер 10

© PCWorld България, pcworld

Сред интересните функционални възможности на ранната предварителна версия на Windows 10 са също разширеното Start меню, което, по думите на Microsoft, позволява стартирането на необходима функция или намирането на даден файл само с един клик. Както се очакваше, на разположение е и възможността за пускане на Metro приложения в прозорец от работния плот (приложенията от Windows Store могат да се пускат в същия формат, в какъвто работят и настолните програми). Самите Metro приложения са обновени с меню с бутони, позволяващи минимизирането, разгръщането и затварянето им. Сред другите нововъведения е и функцията Snap View, която позволява работа с няколко (до 4 на брой) приложения едновременно.


Новата Windows показва ОС бъдещето с пореден номер 10

© PCWorld България, pcworld

По отношение на многозадачността също има подобрения. Едно от тях е новият бутон на таскбара, кръстен Task View, който позволява лесно да се получи представа за всички пуснати приложения и отворени файлове (Въпросната функционалност от известно време насам вече е достъпна за потребителите на OS X, където се нарича Mission Control).

Пак според очакванията е и появата на поддръжка за виртуални работни плотове – функция, която позволява стартиране и лесно превключване между групи приложения, активни на няколко различни работни плотове.


Новата Windows показва ОС бъдещето с пореден номер 10

© PCWorld България, pcworld

На видео клипчето по-долу, записано от вицепрезидента на Microsoft Джо Белфиоре, могат да се видят в действие всички споменати до тук функции. Разбира се, темата “Windows 10” тепърва се отваря, така че ще и обръщаме своевременни и подобаващо внимание и занапред.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.