Ретроспекция: 6 години от появата на първия Android смартфон

Според аналитиците огромният успех на Android за последните 6 години се дължи на добрата съвместимост със сензорните екрани, чийто пазарен бум съвпадна с излизането на мобилната платформа на Google, а също и на нейната откритост и на факта, че е безплатна.

Не е за вярване, че операционната система Android е само на шест години, но факта си е факт – нейният комерсиален дебют е на 23 септември 2008 г. заедно с първия базиран на нея смартфон, HTC G1 Dream. По това време малцина бяха хората, които придадоха особено значение на анонса на Google, но днес марката Android звучи по цял свят дори по-често, отколкото Windows.

HTC G1 Dream - the first Android smartophone

Днес, ако болшинството собственици на смартфони или ползват апарат с Android, или поне са сравнително добре осведомени за тази мобилна ОС. Междувременно, аналитиците продължават доста честичко да отбелязват рекорди в нейното разпространение. Според най-скорошните данни на агенцията Strategy Analytics, например, около 84,6% от умните телефони, излезли на пазара през второто тримесечие на 2014 г., са били базирани именно на Android – рекордна отметка за делата на платформата.

T-Mobile GPhone G1

На българския пазар Android дойде (макар и неофициално) в началото на 2009 г. заедно с един от първите базирани на тази ОС апарати - T-Mobile GPhone G1.

Първоначално Android беше ОС платформа, предназначена изключително за смартфони, макар че имаше и някои ранни опити за интегрирането и в таблети, като оригиналния Galaxy Tab с Android 2.2. С излизането на версията Android 3.0 Honeycomb през 2011 г. обаче, нейният път към сегмента на таблетите беше открит и официално.

Не след дълго на таблетния пазар, където доскоро доминираше Apple с нейния популярен iPad, палмата на първенството беше превзета също от  Android. Според статистиките за миналата година на Gartner в света са били продадени около 121 млн. таблета на базата на Android. Това според агенцията е  62% от глобалния пазар на такива устройства, докато за същия период делът на Apple iPad таблетите е 36 %.

Motorola Xoom — първият таблет, базиран на таблетната” ОС Android.

По мнението на аналитиците огромният успех на Android се дължи на добрата съвместимост със сензорните екрани, чийто пазарен бум съвпадна с излизането на мобилната платформа на Google, а също на нейната откритост и на факта, че е безплатна. В същото време огромното разнообразие от устройства, модификации на Android и проблемите с обновяването на софтуера на смартфоните възпрепятстват разпространението на платформата, а на Google се налага да се бори със съществена фрагментация.

Сега интернет гигантът готви пускането на следващата важна версия на своята мобилна платформа - Android L, за която се очаква да донесе повече нововъведения, октолкото всяко друго от досегашните издания. Така или иначе, развитието на Android продължава, а почти със сигурност “зеленото роботче” ще отбележи още много нови постижения.

Android

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.