Китай забрани използването на Windows 8 в държавния сектор

Според агенция Xinhua, решението за тази забрана е продиктувано от необходимостта “да се обезпечи компютърната безопасност след края на поддръжката на Windows ХР”

Китайското правителствено ведомство за държавни поръчки е наложило забрана за използването на операционната система Windows 8 на настолни компютри, ноутбуци и таблети, доставяни за нуждите на държавните структури и организации, съобщи агенция Reuters, като се позовава на информационни източници от азиатската страна.

Според официалната информационна агенция Xinhua, решението за тази забрана е предизвикано от необходимостта "да се обезпечи компютърната безопасност след края на поддръжката на Windows ХР". Как точно отказът от Windows 8 ще помогне за подобряване на безопасността не става ясно, но законодателите на КНР не дават обяснения. По всяка вероятност решението е политическо и не е изключено да е свързано с неотдавнашните търкания между САЩ и Китай, които се обвиняват взаимно в промишлен шпионаж.

China government bans Windows 8

Редно е да се отбележи все пак, че към момента в Китай най-разпространената платформа за персонални компютри е именно Windows XP, чийто дял в страната е около 70%. Както сигурно си спомняте, в началото на април Microsoft прекрати поддръжката на ХР, настоятелно препоръчвайки преход към Windows 8, която очевидно няма да се използва в държавния сектор в Китай. В същото време, забраната не се отнася за частния сектор в Поднебесната империя, така че потребителския пазар в страната няма да бъде засегнат.

Агенция Xinhua съобщава още, че Китай има намерение да се съсредоточи върху създаването на собствена операционна система на основата на Linux. Всъщност в страната вече има няколко Linux-базирани платформи като KylinOS, StartOS или "националната" COS, но засега те не се ползват с особена популярност.

Засега от Microsoft няма официален коментар на новината за забраната на Windows 8 в държавните институции на КНР. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.