Canonical пусна официално Ubuntu Touch емулатор

Ако сте почитател на Ubuntu и искате да изпробвате средата Unity 8, например, инсталирането на Ubuntu Touch си заслужава, въпреки, че засега мобилната операционна система все още е само под формата на емулатор.

Почитателите на отворения код, които очакват първите смартфони с мобилната операционна система Ubuntu Touch, вероятно вече си изгризват ноктите от нетърпение и, ако наистина е така, сигурно ще се зарадват да разберат, че вече могат да изпробват въпросната платформа на своя компютър. Това е възможно благодарение на Ubuntu Touch X86 емулатора, който беше официално пуснат от разработчиците на Canonical именно с тази цел.

Разбира се, обявената програма е само първата итерация на емулатора, с който на този етап от разработката могат да се очакват бъгове и недотам гладка работа дори на мощна РС система. За това предупреждава разработчикът Рокардо Салвети де Араухо в официалния анонс, където обяснява също и тънкостите, свързани с инсталацията на въпросния емулатор.

Според специалиста, потребителите първо трябва да добавят PPA хранилището на РС системата, на която е задължително и да имат инсталирана най-малкото Ubuntu 14.04 LTS ОС, върху която да инсталират емулатора, наличен във въпросния ресурс. За да разгърнат инсталацията на Ubuntu Touch X86 емулатора, потребителите ще трябва да отворят и команден терминал, където да въведат следните команди (разбира се, за целта трябва да имат root достъп):

sudo apt-add-repository ppa:phablet-team/tools
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-emulator ubuntu-emulator-runtime
sudo ubuntu-emulator create --channel=ubuntu-touch/utopic-proposed --arch=i386 test_x86
ubuntu-emulator run test_x86

Последните две команди завършват процедурата, като едната от тях сваля съответния инсталационен имидж - в случая ""utopic-proposed", който представлява Ubuntu Touch, докато втората стартира емулатора, зареждайки сваления дисков образ.

Разработчиците предупреждават също, че с програмата може да има и проблеми, свързани с факта, че Ubuntu Touch платформата е предназначена за работа с друга процесорна архитектура (ARM). Иначе инсталацията на емулатора не е сложна, въпреки че на пръв поглед може да изглежда така. Ако сте почитател на Ubuntu и искате да изпробвате средата Unity 8, например, инсталирането на Ubuntu Touch си заслужава, дори и под формата на емулатор. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.