Windows за Интернет на нещата

Windows on the Internet of Things или Windows on Devices? Не сме сигурни както точно ще се нарича операционната система на Microsoft за различни умни джаджи, но знаем, че SDK идва през пролетта!

Стремежите на Microsoft за Windows експанзия не приключват с безплатния Windows за смартфони и таблети, нито с намалените системни изисквания за големия пролетен ъпдейт на версия 8.1 на операционната система. На Build 2014 в Сан Франциско компанията обяви и че ще пусне Windows за Интернет на нещата.

"Трябва да се запитате - какви устройства са възможни, когато компютърът трябва да се вмести в размерите на гумичка?", заяви Тери Майърсън, изпълнителен вицепрезидент за операционните системи в Microsoft, държейки в ръцете си компютъра Galileo на Intel, който работи с чипа Quark. След това той добави, че, когато Windows за Интернет на нещата излезе, той ще бъде напълно безплатен.


Windows за Интернет на нещата

© PCWorld България, pcworld

Анонсът на минималистичната ОС на Microsoft дойде само седмици след новината за Android Wear - версията на Android за носими умни устройства, като LG G Watch и Motorola Moto 360.

Майърсън не уточни върху какви устройства ще работи този специфичен Windows, но слайд от презентацията му показа часовник, различни киоски и други устройства.


Windows за Интернет на нещата

© PCWorld България, pcworld

Информацията за специфичната операционна система е оскъдна на Build 2014, но междувременно в Интернет се появи уеб сайтът windowsondevices.com, който също загатва намеренията на Microsoft. В него пише, че компанията ще пусне първия SDK (software development kit) за този Windows още през пролетта, като по-нататък през годината ще пуска допълнителни ъпейти.

PC World САЩ

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.