Canonical готви mail клиент за Ubuntu Desktop и Ubuntu Touch

Canonical не смята да започва с този проект от нулата, а ще гради на основата на вече завършеното приложение с дългогодишна история Trojita.

Според информация от официалния сайт на Ubuntu, компанията Canonical работи над създаването на пощенски клиент за мобилната операционна система Ubuntu Touch и настолната версия на Ubuntu.

Съобщението не изглежда особено изненадващо на фона на факта, че работата с електронна поща е един от най-необходимите компоненти във всяка операционна система. Разбира се, в Мрежата могат да се намерят достатъчно много алтернативни уеб-базирани решения като Gmail, Yahoo Mail и пр., но разработчиците на Ubuntu смятат подобни алтернативи за неприемливи. Освен това, основополагащите за Canonical принципи на конвергенцията, които предвиждат използване на еднаква кодова база за всички ОС Ubuntu, изискват всички бъдещи приложения да се пускат и да функционират еднакво независимо от използваната версия на платформата.

Според един от разработчиците на Ubuntu, Майкъл Хол (Michael Hall), първите стъпки по създаването на унифициран клиент за електронна поща вече са направени. Освен това Canonical не смята да започва с този проект от нулата, така че ще спести някои икономически проблеми и срокове за разработка. Като плацдарма за новия e-mail клиент компанията ще използва вече завършено приложение с дългогодишна история – Trojita. Ще има обаче нов интерфейс и визуално оформление, които ще бъдат взаимствани от макетите на дизайнера Андреа дел Сарто (Andrea Del Sarto).

"Ние не започваме от нулата а, продължаваме да строим върху отличен фундамент, който ни е любезно предоставен от екипа на проекта Trojita. Те предлагат бърз и лек пощенски клиент на основата на Qt, който се вписва идеално в концепцията на Ubuntu", отбелязва Майкъл Хол.

Засега обаче универсалният e-mail клиент за Ubuntu Desktop и Ubuntu Touch все още е в начален етап на разработка, така че датата за поява на неговата финална версия за момента все още е неизвестна. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.