Mozilla прекратява работата по Firefox за Windows 8

В края на краищата Firefox за Windows 8 няма да има. Причината – слаб интерес към предварителните тестови версии на фирмения браузър, предназначен за Metro-интерфейса на Windows 8/8.1

Както със сигурност знаете (като мнозина може вече и да са забравили), още в началото на 2012 г. компанията Mozilla реши да пусне специална версия на своя браузър Firefox, предназначен за работа с новия тогава Metro-интерфейс на Windows 8.

В началото всичко изглеждаше добре и дори изтеклите в Мрежата първи скрийншоти на програмата предизвикаха значителен обществен отзвук (макар и не непременно позитивен). Наистина разработката на продукта впоследствие се забави и поизостана от плановете, в резултат на което датата за дебют на Firefox за Windows 8 беше преразгледаната, като бета-версията на въпросния софтуерен продукт се появи едва през февруари тази година. Изглежда обаче, че Firefox за Windows 8 така и няма да излезе, тъй като разработката на въпросния продукт се прекратява.

 

Според съобщение в официалния блог на Mozilla, проектът е отменен, тъй като версията на браузъра за модерния интерфейс на Windows не се ползва с особена популярност. Всъщност в сравнение с останалите версии на Firefox интересът към Firefox за Windows 8 е направо незначителен. Например може да се види, че предварителните издания на десктоп версиите на Firefox се тестват всеки ден от милиони хора. При Firefox за Windows 8 обаче разработчиците нито веднъж не видели броя на активните потребители да надхвърли 1000. В края на краищата специалистите от Mozilla решили да отменят пускането на финална версия на въпросния браузър, тъй като тя няма да бъде достатъчно добре и изчерпателно изтествана в реални условия. Такова издание на практика няма смисъл, така че може би решението на разработчиците е оправдано. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.