Mozilla ще изстреля собствен Android лаунчер

Бета-версията на алтернативния Firefox лаунчер за Android вероятно ще стане достъпна за сваляне в близките няколко седмици.

Както всички знаем, едно от най-големите достойнства на мобилната операционна система Android е практически безграничната възможност за персонализация на нейния външен вид и интерфейса й. Това е възможно посредством т.нар. Android лаунчери – една софтуерна категория, за която неведнъж сме отваряли дума. Поредният повод да се върнем към нея е съобщението от страна на Mozilla, с което компанията анонсира собствен алтернативен лаунчер. Разработчикът на популярния браузър Firefox се надяват, че това решение ще му помогне да увеличи влиянието си на мобилния пазар.

От наличната информация става ясно, че при разработката на своя лаунчер Mozilla е избрала по-лесния път и вместо да започне от нулата е обединила усилията си с разработчика на една от многото такива програми в Google Play – лаунчера EverythingMe. Затова точно както EverythingMe, лаунчерът Firefox ще може да се настройва към потребителските предпочитания посредством анализ на контекстни данни, местоположение и използвания потребителски профил.

Firefox Android launcher

Освен това Android лаунчерът Firefox ще включва възможности за универсално търсене, "умни" папки, напълнени със съответните приложения и съдържание от Интернет, както и динамично променящ се "прогностичен панел", който ще предоставя релевантни приложения в определен подходящ момент. Разбира се, лаунчерът на Mozilla ще се отличава от другите подобни програми с централната роля на браузъра Firefox, който ще се появява веднага след инсталирането на мобилния софтуер.

Очаква се бета-версията на Firefox лаунчера за Android да стане достъпна за сваляне в близките няколко седмици.


Mozilla ще изстреля собствен Android лаунчер

© PCWorld България, pcworld

Още подробности за този тип софтуер и идеи за някои други интересни алтернативни Android лаунчери пък ще има в следващия дигитален брой на списанието PC World БГ, който ще стане достъпен за абонатите в началото на следващата седмица. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.