Китай най-после създаде собствена операционна система – COS

Независимо разработената платформа China Operating System.е базирана на Linux ядро, има отворен код и ще се използва на най-различни устройства – от смартфони и таблети, до РС системи и ТВ приставки.

Още преди години Китай се закани, че това ще се случи и сега то вече е факт – Поднебесната империя вече си има собствена "национална" операционна система, наречена China Operating System (COS).

Редно е да се отбележи, че в КНР опити за създаване на собствена ОС имаше и в миналото, но те не се увенчаха с особен успех - изглежда създаването на ОС платформа не е лесно дори за нация, която няма проблеми с кацането на Луната или създаването на светещи прасета. Поредният подкрепян от правителството (а според някои източници - и от HTC) опит на компанията Shanghai Liantong и Института за софтуер на Китайската академия на науките обаче се е оказал успешен и в резултат на това страната вече може да ползва COS.


Китай най-после създаде собствена операционна система – COS

© PCWorld България, pcworld

Според наличната информация, разработваната "напълно независимо" COS е базирана на Linux ядро и има отворен код, като създателите на платформата са взели предвид интересите на китайските потребители и са реализирали подобрена локализация и силна интеграция с популярните в страната облачни услуги. Очаква се COS платформата да бъде използвана на най-различни устройства – от смартфони и таблети, до РС системи и ТВ приставки.


Китай най-после създаде собствена операционна система – COS

© PCWorld България, pcworld

Предполага се, че появата на COS ще позволи на Китай да се избави от доминацията на популярните чужди операционни системи, които според създателите на новия софтуер имат редица недостатъци – например "Android е фрагментирана, iOS е затворена, а Windows не е безопасна". 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.