Очакваме унифицирана Windows ОС през пролетта на 2015 г.

Въпросната операционна система от следващо поколение, която носи кодовото наименование Windows Threshold, ще може да управлява както компютри, така и смартфони и гейм конзоли.

След като Windows 8.1 вече е тук, вероятно вече много хора се питат и какво ще е следващото голямо нещо в света на операционните системи на Microsoft и кога евентуално ще се появи. Според колегите от ZDNet, това ще се случи през пролетта на 2015 г, като изпълнителният вицепрезидент на корпорацията Тери Майерсон (Terry Myerson) е споменал кодовото име Threshold във вътрешно писмо до екипа, разработващ операционните системи.

Спроед наличната информация, Threshold не е просто название за следващата настолна или мобилна ОС, а олицетворява единна платформа, свързана с три големи категории устройства – комютри, смартфони и игрови конзоли. С други думи, планът е не просто сближаване на Windows Phone и Windows RT, а на цели четири платформи - Xbox One, Windows 8/RT и Windows Phone – като идеята е те да са по-интегрирани и да имат повече общи програмни елементи.

Всъщност платформите Xbox One, Windows 8 и Windows Phone 8 вече имат общо ядро в лицето на Windows NT, а както е известно Microsoft от доста време работи по създаването на общ за всички тях магазин за приложения и единен набор инструменти за разработка на програми за тях. Threshold обаче трябва да внесе следващо ниво на интеграция между всички тези различни версии на Windows, а Microsoft, както изглежда, планира да внедри в тях унифициран набор от основни функции, като работа с документи, вземане на решения и изпълнение на задачи, управление и развлекателни възможности.


Очакваме унифицирана Windows ОС през пролетта на 2015 г.

© PCWorld България, pcworld

Тук е мястото да припомним, че изпълнителният директор на компанията Стив Балмер (Steve Ballmer) обяви концепцията за унификация на Windows още през юли по повод на предстояща вътрешна реорганизация на Microsoft. Наскоро пък, по време на конференцията UBS Global Technology Summit вицепрезидентката на фирменото подразделение Devices and Studios Джули Ларсон-Грин (Julie Larson-Green) заяви, че Microsoft се интересува не толкова от създаването на три ОС за различни устройства, а от създаването на универсална платформа, която ще е едновременно мобилна и безопасна.

Преди да излезе единната Threshold версия на Windows обаче спфтуерният гигант смята да предложи актуализация кръстена Windows 8.1 Update 1. Очаква се това да се случи горе-долу по времето, когато ще бъде представена Windows Phone 8.1 Blue за смартфони, т.е. през пролетта на 2014 г.


Очакваме унифицирана Windows ОС през пролетта на 2015 г.

© PCWorld България, pcworld

Още един любопитен факт вместо заключение: кодовото име Threshold произлиза от това на планетата, около която се е образувал първият хало-пръстен в оригиналната игра Halo, пусната през 2001 г. Ефектът на ореола също така означава влиянието на успеха на един продукт за продажбите на другите изделия на същата марка, което е и напълно в тон с концепцията за единна Windows среда. Знае се също, че Windows Threshold ще включва и аналогa на гласовия помощник Siri – решението Cortana (чието име също произлиза от вселената на Halo). 

Halo universe

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.