Легендарният плейър Winamp отива в историята

Мултимедийният плейър Winamp и свързаните с него услуги ще престанат да бъдат достъпни след 20 декември 2013 г.

След повече от 15 години история и вярна служба на потребителите популярният (поне в миналото) плейър Winamp ще прекрати съществуването си на 20 декември тази година. Това оповестява кратко, но печално съобщение на официалния сайт на приложението, което гласи дословно следното: "Winamp.com и свързаните с него услуги няма да бъдат достъпни след 20 декември 2013 г. Освен това медийните плейър от семейство Winamp повече няма да бъдат достъпни за даунлоуд. Моля, свалете си последната версия на програмата преди настъпването на тази дата. Благодарим ви за поддръжката на Winamp общността в продължение на повече от 15 години."

Както се казва, коментарите са излишни, но все пак популярността на приложението ни задължава да направим кратка ретроспекция. Всъщност днес Winamp едва ли може да претендира за статута на особено популярна програма, но в края на миналия и началото на настоящия век това неголямо приложение беше практически неизменен атрибут на всеки компютър, работещ под управлението на Вindows. За съжаление след като през 1999 г. американският конгломерат AOL погълна разработчика на програмата Nullsoft, развитието на проекта започна сериозно да куца. През 2004 г. заради разногласия и несъгласия с ръководството напуснаха и последните бивши сътрудници на Nullsoft, които се грижеха за развоя на Winamp, и това заби поредния пирон в ковчега на проекта. На това се дължи и силно закъснялата поява на версиите на Winamp за Android и Mac (съответно през 2010 и 2011 г.), която даде възможност на други програми и услуги да завладеят пазара.


Легендарният плейър Winamp отива в историята

© PCWorld България, pcworld

Winamp беше добър плейър по времето, когато музикалните файлове се разпространяваха активно най-вече през файлообменните мрежи от рода на Napster. Той обаче се оказа непригоден за ерата на цифровата дистрибуция настъпила с iTunes и услугите за потокова мултимедия от рода на Spotify и Pandora, които днес владеят сегмента. А след като AOL не може или не пожела да промени нищо във философията на Winamp, архаичният плейър остана нишов и не особено гъвкав продукт в съвременния свят на междуплатформени решения и платени услуги за разпространение на съдържание.

От AOL засега отказват да коментират предстоящата кончина на Winamp, но бивши разработчици на плейъра, са споделили пред колеги от изданието Ars Technica, че глобалната потребителска база на приложението все още възлиза на няколко милиона човека, а свързаните с него услуги носят приходи от порядъка на $6 млн. годишно. В същото време, опитите за продажба на Winamp не се увенчали с успех, затова AOL решила да зареже проекта, който така и не успя да развие добре, въпреки, че даде за него $80 млн.


Легендарният плейър Winamp отива в историята

© PCWorld България, pcworld

И така последната, във всеки смисъл на думата, версия на Winamp е с пореден номер 5.66. Тя беше пусната вчера, и, както споменахме по-горе, ще бъде достъпна за сваляне от официалния сайт на плейъра до 20 декември. 


Легендарният плейър Winamp отива в историята

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.