NVIDIA подготвя Linux феновете за бъдеще без 32-битови решения

Компанията възнамерява да “пенсионира” остарялата поддръжка на CUDA и OpenCL приложенията за 32-битовите версии на Linux.

Бъдещето е 64-битово, смятат представителите на NVIDIA, поне ако се съди от скорошно съобщение в официалния фирмен сайт, насочен към разработчиците. Според въпросното съобщение, компанията възнамерява да прекрати остарялата поддръжка на CUDA и OpenCL приложенията за 32-битовите версии на Linux. Това означава, че по-нататъшна разработка и поддръжка на въпросните продукти не се гарантира (това обаче не важи за вече пуснатите версии на CUDA).

Казано иначе, в NVIDIA смятат, че следващите издания на споменатите програми най-вероятно няма да бъдат достъпни за 32-битовите версии на Linux. Един от основните аргументи за това е фактът, че в днешно време новите видеокарти на компанията се използват съвсем рядко под такива операционни системи.

Важно е да се отбележи, че сегашният набор GPU-драйвери с поддръжка на CUDA е часто от фамилията фирмени драйвери NVIDIA 331.x за Linux, но в бъдеще той най-вероятно ще бъде изключен от пакетите, включително в този за 32-битови архитектури.

В пълен о9бем обаче ще бъде продължена CUDA поддръжката за Linux на 32-битовата ARM архитектура, както и на несвързаните с CUDA компоненти на драйверите на NVIDIA за Linux-x86 и Linux-x86_64. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.