Windows Phone 8.1 също ще има гласов помощник - Cortana

Засега все още не е съвсем ясно как ще работи Windows Phone-базираният аналог на Siri, но има индикации, че Microsoft от доста отдавна тества своя гласов помощник Cortana.

Към момента компанията Microsoft вече нанася последните щрихи в дооформянето на своята актуализирана мобилна платформа Windows Phone 8.1, припомнят колегите от The Verge, разкривайки и някои нови любопитни подробности за ъпдейта. Те се потвърждават и от изданието ZDNet, което също подчертава, че сред ключовите особености на Windows Phone 8.1 ще е нов гласов помощник, наречен Cortana в чест на персонаж от играта Halo. Разбира се, става въпрос за аналог на пословичното вече решение Siri на Apple.

Тук е мястото да се припомни, че Windows Phone вече поддържа базови гласови команди, с котио могат да се управляват повикванията, съобщенията и приложенията. Cortana обаче се очертава като значително по-развито решение, което ще може да се самообучава и да се настройва според навиците и предпочитанията на потребителя, твърдят източниците на информацията. Всъщност според ZDNet, новият гласов помощник Cortana ще е ключов елемент не само в Windows Phone и Windows, но също в интерфейса на конзолата Xbox One.


Windows Phone 8.1 също ще има гласов помощник - Cortana

© PCWorld България, pcworld

Засега все още не е съвсем ясно как ще работи Windows Phone-базираният аналог на Siri, но има индикации, че Microsoft от доста отдавна тества своята технология за гласово подпомагане. От изтекли в началото на годината скрийншоти от ранна тестова версия на приложението Cortana например става ясно, че софтуерният гигант изглежда смята да обхване в единен интерфейс разнообразна информация, включително такава за времето, уведомления, календарни данни, информация за местоположението и др.


Windows Phone 8.1 също ще има гласов помощник - Cortana

© PCWorld България, pcworld

Връщане още по-назад във времето пък ни припомня и видео клип (вж. по-долу), в който Microsoft илюстрира своята концепция за работа на гласовия помощник. Може би в компанията вече са измислили как да реализират тази концепция. Дали е така ще се разбере със сигурност в началото на 2014 г., когато се очаква ОС обновлението Windows Phone 8.1 да излезе официално. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.