Microsoft разкри официално редица подробности за Windows 8.1

Завръщането на Start бутона е само част от множество промени и подобрения, които ще видим в предварителната версия на първия голям ъпдейт за Windows 8, очакван на 26 юни, потвърдиха от Microsoft.

Официално потвърдено е, че първото публично превю на Windows 8.1 (a.k.a. Windows Blue) ще се състои на Microsoft Build конференцията на 26 юни. Дотогава има почти цял месец и, вероятно за да избегне голяма част от спекулациите относно очаквания платформен ъпдейт, вчера Microsoft разкри (или по-скоро потвърди официално) редица подробности относно очакваните нововъведения в операционната система. Ето кратко резюме на разказаното от компанията.

Start бутонът (наистина) се завръща

Както се очакваше, в Microsoft са решили да върнат вездесъщия Start бутон на обичайното му място – в левия долен ъгъл на работния плот. Той ще се изобразява в приложенията под Windows 8 и при посочване с мишката или пръста във въпросния ъгъл.


Microsoft разкри официално редица подробности за Windows 8.1

© PCWorld България, pcworld

По-рано имаше твърдения, че Start бутонът ще бъде опционален и потребителите ще могат да избират дали той да присъства или не, но това не е така, стана ясно вчера. Бутонът ще е постоянен елемент на интерфейса и ще отговаря за извикването на стартовия екран от работния плот, както и за обратното. С други думи програмистите на Microsoft просто за изнесли бутона от Charms Bar панела в ъгъла, където е традиционното му място.

Новите възможности за персонализация на интерфейса

Разработчиците на софтуерния гигант са внесли още няколко интересни и важни изменения в интерфейса на Windows 8. Вероятно най-важното от тях е възможността системата да се зарежда директно в desktop режим, като се прескача противоречиво приемания стартов екран на Windows 8. Тази опция със сигурност ще допадне на хората, които ползват компютри без сензорен екран и предпочитат да работят в стандартния режим, а не с приложенията, адаптирани за touch интерфейси.


Microsoft разкри официално редица подробности за Windows 8.1

© PCWorld България, pcworld

В Windows 8.1 ще има и други опции за персонализация на интерфейса, като например възможност за извеждане на слайд-шоу на екрана за блокиране, което позволява таблетът да се превърне във фото-рамка.

В Windows 8 потребителите могат да избират само стандартни фонови картинки за стартовия екран, но с обновлението и това ще се промени., като във версия 8.1 на стартовия екран ще могат да се слагат същите "тапети" като тези на работния плот.


Microsoft разкри официално редица подробности за Windows 8.1

© PCWorld България, pcworld

Освен това, размерите на плочките на стартовия екран ще могат да се променят с поне още една стъпка нягоре или надолу – т.е. добавени са още два размера.В същото време потребителите ще имат и възможността да избирате едновременно няколко плочки, както и функции за групиране и премахване на такива.

Ново търсене

Windows 8.1 ще дойде с дълбока интеграция с търсещата машина Bing, като с това нововъведение Microsoft обещава по-релевантни резултати от множество източници както в рамките на РС системата, така и от Интернет.


Microsoft разкри официално редица подробности за Windows 8.1

© PCWorld България, pcworld


Програми и магазин

Microsoft обещава да обнови и всички вградени в Windows 8 приложения. Например, в програмата Photo ще бъдат добавени нови инструменти за редактиране. За приложението "Музика" пък разработчиците обещават изцяло нов интерфейс. Обновен ще бъде и режимът за работа с няколко отворени едновременно прозорци, така че на екрана ще могат да се разполагат в еднакви пропорции два или даже три прозореца. При работа с няколко дисплея пък потребителите ще могат да разполагат на тях и еднакви програми.


Microsoft разкри официално редица подробности за Windows 8.1

© PCWorld България, pcworld

Магазинът за приложения Windows Store също ще се сдобие с обновен дизайн, включващ по-информативни списъци за достъпни покупки и даунлоуди. На страниците на предлаганите в магазина приложения пък ще се появят и списъци с подобни програми, а обновленията за приложенията ще могат да се свалят автоматично и във фонов режим.

Настройки

В Windows 8 настройките са разделени на две части, като едни са разположени в менюто на новия ОС интерфейс, а други в контролния панел, в който се влиза от работния плот. Във Версия 8.1 на платформата Microsoft ще поправи това недоразумение като даде достъп до всички възможни настройки от едно място.

В облака

Актуализацията Windows 8.1 ще е още по-тясно интегрирана с хранилището SkyDrive, така че файловете ще могат да се съхраняват директни и на сървъра на облачната услуга.


Microsoft разкри официално редица подробности за Windows 8.1

© PCWorld България, pcworld

Освен това, когато потребителят се регистрира със своята login информация за услугите на Microsoft на друг компютър, последният автоматично ще зарежда инсталираните програми и настройки, направени от въпросния потребител по-рано. Това ще улесни значително смяната на компютри, когато това се налага.

Новият браузър

Заедно с Windows 8.1 по традиция ще излезе и нов браузър - Internet Explorer 11. В него Microsoft обещава да подобри сензорното управление и да увеличи скоростта на зареждане на уеб страниците, както и цялостната производителност.

Повече подробности за нововъведенията в Windows 8.1 от Microsoft обещават да разкажат на 26 юни, когато на бял свят трябва да излезе Preview версията на ОС актуализацията, така че последната ще стане достъпна и за тестове. Вече беше потвърдено официално, че и финалната версия на обновлението Windows 8.1 ще бъде безплатна за собствениците на лицензирани копия на Windows 8. От Редмънт засега не казват, кога ще стане достъпно окончателното издание, но се предполага, че това ще стане през есента.

Междувременно, обобщение за най-важното относно Windows Blue/8.1 обновлението ще има в юнския брой на PC World. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.