Мощни инструменти за софтуерен „ъпгрейд” на лаптопа

Ако екранът на ноутбука ви се струва малък, игрите ви не вървят така гладко като на десктопа, а животът на батерията е далеч от обещаното в спецификациите, вероятно мобилният ви хардуер се нуждае от малко софтуерни „магии”. Рецептите за тях – в следващите редове.

За настолните компютри времената определено са трудни. През януари например IDC отчете, че през 2012-а продажбите на десктоп РС-тата са намелели значително. Всъщност според статистиката на агенцията през четвъртото тримесечие на 2012 г. в света са продадени 89,8 млн. компютри, което е с 6,4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. За цялата минала година пък общите продажби на настолни и преносими компютри са достигнали 352 млн. единици – с 3,2% по-малко, отколкото са продадени през 2011 г. Това не звучи като голяма драма, но според аналитиците всъщност е, защото за първи път от 2001 г. насам е отбелязан годишен спад на глобалните продажби на традиционна „десктоп” компютърна техника.

От друга страна, това не е чудно предвид факта, че все повече потребители предпочитат да заменят тромавите десктопи с далеч по практичните лаптопи, които са един от основните акценти и в настоящия дигитален брой на PC World. Нищо чудно и вие да сте горд собственик (или скоро да станете такъв) на чисто новичък лаптоп.

Ако обаче сте свикнали с бързодействието и удобствата на настолните компютри, първото взаимодействие с новичкия лаптоп може да се окаже донякъде разочароващо – екранът вероятно е по-малък, игрите ви може би не вървят така гладко като на десктопа, а животът на батерията дори не доближава това, което производителят ви обещава в спецификациите.

Ако е така, не бързайте да унивате – все пак голяма част от магията на модерния хардуер се крие в подходящия за него софтуер. В настоящия материал ще ви разкажем за няколко полезни софтуерни инструмента, които могат да „ъпгрейдват” вашия нов (или пък стар) лаптоп до етап, който отново ще върне усмивката на лицето ви.

Допълнително екранно пространство за маневриране

Ако не сте похарчили цяло състояние за ултрамодерен лаптоп с класен 1080p дисплей, има голяма вероятност екранът на преносимия компютър да ви се стори малко „мижав” в сравнение с настолния монитор, с който сте свикнали. Колкото по-малък е лаптопът, толкова по-голяма ще ви се струва разликата, а сравнението няма да е в полза на преносимия компютър. Решението на този проблем обикновено е връзка с външен по-голям монитор посредством HDMI кабел, но ако го нямате на разположение, ще ви трябва алтернатива.

Една добра такава е софтуерният инструмент MaxiVista (чиято платена версия струва $40, но има и безплатно демо), който може да превърне всеки дисплей в мрежата в допълнителен монитор.

 

 

Интерфейсът на MaxiVista не е нещо особено, но предоставяното от софтуера допълнително екранно пространство си заслужава

А можете да направите и друго – например да използвате ноутбук екрана си, за да разширите дисплейното пространство на настолния компютър или пък да вкарате MaxiVista в ролята на виртуален KVM комутатор, който ви дава възможност да включите до четири компютъра към един комплект от екран, мишка и клавиатура.

MaxiVista има и iPad поддръжка, но потребителите на мобилен Mac базиран хардуер могат да погледнат и програмката Air Display на Avatron. Тя върши подобна работа, но е разработена специално за Apple продукти (въпреки че има Windows поддръжка).


Мощни инструменти за софтуерен „ъпгрейд” на лаптопа

© Мариян Славов, pcworld

Virtual desktop мениджърът Dexpot е бърз, мощен и елегантен инструмент

За случаите, когато няма възможност за включване на външен монитор, е по-подходящ инструментът Dexpot. Програмката (която е безплатна за персонална употреба, но струва 25 евро за бизнес потребители) е неголям virtual desktop мениджър, който ви позволява да създавате множество независими сесии на работната област в Windows и да преминавате между тях с клавишни комбинации или чрез бутони на екрана. Тоест имате възможност да си конфигурирате отделен работен плот за различни задачи и да оптимизирате екранното пространство във всеки според най-нужното. Има различни методи за преглед, които позволяват да наблюдавате какво се случва по другите десктопи, докато работите в един, а превключването между плотовете е почти мигновено.

Друг интересен инструмент за осигуряване на повече екранно пространство, подходящ както за преносими, така и за настолни компютри, е безплатният GiMeSpace Desktop Extender, който предоставя виртуална десктоп среда в Windows 8, 7 и Vista. GiMeSpace на практика елиминира физическите размери на работния ви плот, така че например да можете да отваряте документите в пълните им размери или да ползвате по няколко приложения, виждайки ги едно до друго, а не едно върху друго. След като инсталирате и задействате програмката, е достатъчно да приближите мишката към ръба на екрана, за да видите допълнителното пространство. GiMeSpace идва в няколко версии, като безплатната от тях осигурява пространство по хоризонтала, докато shareware изданието го дава и по вертикала.

 


Мощни инструменти за софтуерен „ъпгрейд” на лаптопа

© Мариян Славов, pcworld

 

Истината зад статистиките за живота на батерията

Една от най-грубите спекулации в спецификациите на лаптопите вероятно е тази, която се крие зад официално заявените времена за автономна работа – в много случаи това, което виждате на практика, е значително по-малко от отбелязаното в спецификациите или от това, което ви показва индикаторът за оставащия заряд на батерията. Част от проблема се крие в някои от фабрично инсталираните на лаптопите battery meter приложения. Те рядко са точни, а за допълнителна функционалност и дума не може да става. Но без надеждни данни за заряда на батерията, за температурата и характеристиките на акумулатора няма как да се осигури ефективно използване на автономното захранване на ноутбук техниката.

За това може да помогне безплатната програмка BatteryCare, създадена с цел да осигурява именно тази подробна информация, която ви позволява информирани решения за ефективно използване на оставащия заряд по време на път.

 


Мощни инструменти за софтуерен „ъпгрейд” на лаптопа

© Мариян Славов, pcworld

 

BatteryCare дава много повече полезна информация, отколкото стандартните лаптоп приложения за измерване на оставащия заряд на батериите

Подробните разбивки за енергийна консумация в BatteryCare осигуряват много прецизни оценки за оставащото оперативно време, а специалните режими дават възможност за изключване на гладните за ток фонови услуги и приложения, когато сте далеч от контактите. Максималните нива на заряда пък предлагат добър и доста конкретен поглед върху степента на износване на батерията – стойността на този показател ще намалява с времето, докато не покаже недвусмислено, че трябва да смените остарелия акумулатор на лаптопа си.

Да превърнем лаптопа в Wi-Fi рутер

Съвременните смартфони не са единствените устройства, които могат да споделят Интернет връзката си с други джаджи. В Windows има такива възможности от години, но проблемът е тази задача да бъде изпълнена бързо, лесно и безжично особено когато човек е в движение и може да ползва само лаптоп.

Софтуерът Connectify Hotspot осигурява средствата, необходими именно за тази цел, като на практика действа като софтуерен рутер, маршрутизиращ Интернет трафика за лаптопа към всички свързани с него устройства.

 

 

Програмката се предлага в няколко версии, безплатната от които е Connectify Hotspot Lite. Тя е достатъчно функционална за персонална употреба и дори включва проста firewall защита. Connectify Hotspot Pro версията добавя и възможности лаптопът да се ползва като повторител, позволявайки и споделяне на 3G/4G връзки, както и Ethernet, и Wi-Fi комуникации. Тази версия обаче никак не е евтина – цената на лицензите започва от $30.

По-бързо за без пари

Малко са лаптопите, чиято производителност може да се мери с настолните машини, но за сметка на това те често са и задръстени с ОЕМ софтуер и всевъзможни (често излишни) програми, които затлачват и без това ограничените хардуерни ресурси с допълнителни задачи и услуги. На начините за разчистване на този софтуерен „боклук” сме посвещавали не една и две статии, така че тук няма да се спираме отново на въпроса, но все пак ще припомним: не е зле да започнете от менютата за обслужване на start-up програмите или да се обърнете към доказани в практиката инструменти като CCleaner или Revo Uninstaller.

 


Мощни инструменти за софтуерен „ъпгрейд” на лаптопа

© Мариян Славов, pcworld

 

Гейм профилите, осигурявани от Razer Game Booster, помагат да се идентифицират процесите, които могат да бъдат разкарани

Ако обаче ограниченият системен ресурс забавя игрите ви, може да се наложи да прибегнете до помощта на програмката Razer Game Booster. Този софтуер анализира системната среда и избирателно гаси работещите услуги и програми, нямащи отношение към играта, която играете в момента. Резултатът от тази невидима работа е забележимо повишаване в отзивчивостта на РС системата и видеопроизводителността, особено при лаптопите, при които от значение е всеки процесорен такт. Като осигурява готови за използване профили за много от популярните игри, Game Booster опростява задачата по настройката, спестявайки ръчните операции, които геймърите трябва да извършват, за да оптимизират производителността на компютъра за любимите си заглавия. Сред новите възможности на програмата са опциите за правене на скрийншоти или „заснемане” на геймплей видео. За щастие този отличен инструмент все още е безплатен.

Преди да започнете с „ъпгрейда”

Описаните в настоящия неголям материал програмки, разбира се, са само част от системните инструменти, които можете да намерите в Мрежата, в софтуерните DVD селекции към всеки брой на PC World или на друго място. Преди да започнете да ги инсталирате и използвате обаче, най-добре обмислете внимателно конкретните си нужди. По принцип не е добра идея да „тъпчете” лаптопа си с всяко възможно приложение, за което научите. Идеята на преносимите компютри е да осигуряват оптимален баланс между изчислителна мощ, функционалност и портативност. Същото се отнася и за софтуера, който трябва да работи в тях, така че понякога най-добрият начин да подобрите производителността на своя лаптоп е да деинсталирате нещо, вместо да инсталирате. Но пък ако решите в полза на инсталацията, никой от споменатите в тази статия инструменти няма да ви подведе.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.