Ubuntu 12.10 или Windows 8?

10 точки за директно сравнение между двете нови операционни системи

 

 

От края на октомври досега Windows 8 определено доминира в повечето заглавия на специализираните технологични издания както на хартия, така и онлайн. През октомври обаче се състоя и друг платформен дебют, който по една или друга причина остана на заден план. Операционната система с отворен код Ubuntu 12.10 „Quantal Quetzal” пристигна седмица преди своя основен конкурент, носейки неофициалния девиз „Да избегнем болката от Windows 8”. Всъщност този слоган стоеше на официалната страница на Ubuntu през първите няколко часа след официалния старт на операционната система, като привличаше доста внимание. Впоследствие той беше премахнат, но всеки почитател на отворения код ще ви каже, че е в сила както преди, така и сега. Но дори да не сте сред феновете на Linux, със сигурност можете само да спечелите от факта, че имате алтернатива на Windows.

Златната възможност

Както всички знаем, Ubuntu е може би най-популярната Linux дистрибуция с отворен код. Тя има вече осемгодишна история, над 20 млн. потребители и се смята за доста зряла операционна система. Според някои от последните проучвания в сегмента приблизително 5% от компютрите по света работят под Linux, а половината от тях са Ubuntu дистрибуции. (Компютрите по света с Windows междувременно са около 84% от всички).

Случайно или не, последната итерация на Ubuntu се появи почти едновременно с Windows 8 платформата, чиято драстична концептуална промяна беше достатъчно голяма, за да разколебае дори заклетите Windows потребители в решението дали да предприемат ъпгрейд, или не.

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Ubuntu пристига с обширен софтуерен набор, включващ Firefox, Thunderbird и производствения пакет LibreOffice.

 

Близо три месеца след официалните платформени дебюти това положение може да се окаже златна възможност за Ubuntu, особено като се има предвид не твърде ентусиазирания прием на „Осмицата” както сред редовите потребители, така и в бизнес средите. А при положение че Canonical хвърли ръкавицата по описания по-горе начин и след като вече имахме време и възможност да се запознаем и с Ubuntu 12.10, и с Windows 8, не ни остава нищо друго освен да преминем към директно сравнение между двете, като изхождаме от чисто потребителска гледна точка. За целта избрахме 10 критерия, по които ще сравняваме операционните системи.

1. Unity срещу Modern UI

В своите нови операционни системи Microsoft и Canonical направиха значителни промени по отношение на потребителските интерфейси. В случая на Microsoft те, разбира се, идват с т.нар. Modern UI, познат преди и като Metro, докато при Canonical промяната се нарича Unity. Характерно и за двата е, че са създадени най-вече за работа със сензорни екрани и имат външен вид, чийто основни детайли са взаимствани от мобилния свят.

Една от най-големите (и до голяма степен неприятни) изненади за много от първите потребители на Windows 8 беше отсъствието на вездесъщия Start бутон в Modern UI интерфейса на операционната система, а цялостната промяна изисква доста време за привикване с новостите.

Интерфейсът Unity, от друга страна, е част от Ubuntu още от април 2011-а, когато се появи Ubuntu 11.04 „Natty Narwhal”. Въпреки че и при него потребителският прием беше нееднозначен, новият интерфейс на платформата с отворен код вече преодоля първоначалните болежки, свързани с новото, а и за изтеклото време Canonical също внесе някои промени в него. Естествено, критики не липсват и досега, но като цяло повечето потребители на Ubuntu са склонни да допуснат, че интерфейсът вече е узрял и подобрен. Всъщност някои аналитици дори смятат, че Unity ще е по-близък до сърцата и навиците на заклетите Windows потребители, отколкото новият Modern UI на Windows 8.

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Една от най-големите изненади за много от първите потребители на Windows 8 беше отсъствието на вездесъщия Start бутон в Modern UI интерфейса на операционната система.

2. Персонализация

Linux от години е синоним на безкрайни възможности за персонализация, но като се имат предвид противоречивите отзиви за последните десктоп интерфейси, тази характеристика започва да изпъква на преден план повече от всякога.

Това е и точка, по която Windows 8 и Ubuntu се различават значително. Да, Windows 8 определено позволява на потребителите да персонализират някои аспекти от своята работна среда – например да променят големината на т.нар. „плочки”, да ги групират по типове програми или да подрежат най-използваните на най-удобното място.

От друга страна, повечето промени, които могат да се правят в Windows 8, са по-скоро козметични, да не споменаваме и факта, че сред тях не влиза начин да се накара операционната система да се зарежда в традиционния десктоп изглед. Не случайно през изтеклите месеци се нароиха купища приспособления от независими разработчици (като например програмката Pokki), които да преодолеят този пропуск, но като цяло от Modern UI интерфейса по принцип няма отърваване. Той просто не може да бъде променен съществено.

За разлика от него Unity интерфейсът на Ubuntu съвсем не е така задължителен. Потребителите на операционната система с отворен код могат лесно да го заменят с някоя друга от безплатните алтернативи, включително KDE, Xfce, LXDE,GNOME 3 Shell, Cinnamon, и MATE.

За Unity също има немалко инструменти за персонализация от независими разработчици, какъвто е, да речем, все по-популярният Ubuntu Tweak, a купищата сайтове на open-source обществото предлагат и безброй теми за промяна на вида на работния плот.

Казано иначе, ако нещо във външния вид на Linux като цяло и Ubuntu в частност не ви харесва, винаги лесно можете да го смените с друго. Отбелязване заслужава и фактът, че Ubuntu поддържа по няколко работни пространства, давайки възможност да прескачате между четири различни десктопа. В Windows 8 Pro няма такава възможност.

3. Приложения

Както всяка Windows ОС досега, „Осмицата” също върви в пакет с някои софтуерни приложения – в случая с браузъра Internet Explorer 10. Ubuntu обаче идва с обширен набор от open-source софтуер, включващ полезни програми като браузъра Firefox, e-mail клиента Thunderbird, производствения пакет LibreOffice и др., осигурявайки доста пълноценна функционалност както за индивидуални, така и за бизнес потребители.

Освен пакетираните по подразбиране програми, и Windows 8, и Ubuntu предлагат възможности за допълването им според индивидуалните нужди чрез т.нар. магазини за приложения.

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

В Windows Store магазина на Microsoft нямаше голям асортимент при старта на Windows 8, но впоследствие броят на приложенията в него започна бързо да расте.

Развивано от 2009-а насам, Ubuntu Software Center хранилището към момента предлага база от над 40 000 приложения във всякакви категории – от игри до инструменти за работа и образователни ресурси. Има даже инструменти като Wine, които ви дават възможност да стартирате Windows приложения в Linux среда.

Аналогичният магазин на Microsoft, Windows Store, дебютира заедно с Windows 8 с набор, наброяващ малко повече от 9000 приложения. Оттогава досега броят им нарасна съществено и към края на 2012 г. надхвърли 35 000. Трябва да се отбележи обаче, че за разлика от Windows RT (ARM) приложенията т.нар. унаследени приложения за стандартните x86 Windows системи не се съхраняват в магазина, а водят към външни сайтове, откъдето потребителите могат да си свалят или закупят съответната програма. Драйвъри в Windows Store също няма. Хранилището на Ubuntu, от друга страна, дава централизиран достъп както до приложенията, така и до нужните драйвъри.

Когато става въпрос за хранилища на софтуер и данни, отделен, но немаловажен въпрос е и сигурността. Ubuntu осигурява т.нар. GNU Privacy Guard (GnuPG) защита на repository системата, в която всяко приложение и драйвърите имат уникална „keyring” идентификация, която удостоверява, че програмата идва от надежден източник. Този keyring метод на защита вече се е доказал като надежден и не допуска проникването на непроверен софтуер в машините на потребителите.

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Ubuntu Software Center дава на потребителите моментален и сигурен достъп до хиляди приложения, много от които са безплатни.

Windows платформата по принцип няма така защитено хранилище и въпреки че Microsoft редовно поддържа своята ОС с актуализации, поддръжка от независимите разработчици на тези ъпдейти всъщност няма. В резултат на това потребителите трябва сами да актуализират своите софтуерни приложения от независими разработчици, като го правят ръчно през съответните програми/сайтове. Като се остави това настрана, Windows Store също има политики за гарантиране надеждността на предлаганите в магазина софтуерни продукти, но все още е рано да се каже доколко успешен е този метод.

4. Хардуерна съвместимост

За да работите с Windows 8 на своя компютър, трябва да имате процесор с работна честота 1 GHz или повече, поддържащ PAE, NX и SSE2 инструкции. Освен това ви трябват минимум 1 GB RAM памет за 32-битовата версия на операционната система или поне 2 GB – за 64-битовата „Осмица” плюс 16 GB (32-bit) или 20 GB (64-bit) свободно място на хард диска. За обработката на графичните задачи ще ви трябва Microsoft DirectX 9 съвместимо устройство с WDDM, твърдят системните изисквания на Microsoft.

Разбира се, това са минималните изисквания. Ако искате да се радвате пълноценно на сензорните възможности и функционалност на Windows 8, ще трябва да разполагате и с multitouch дисплей, както и с повечко хардуерна мощ.

Изискванията на Ubuntu, от друга страна, са далеч по скромни: Canonical препоръчва 512 MB RAM памет плюс 5 GB на хард диска. Едва ли е нужно да се спомене, че за по-слабичките РС машини съществуват и съответни олекотени дистрибуции, като например Lubuntu и Xubuntu. С други думи, ако смятате, че наличният хардуер може да бъде ограничение, то Ubuntu по всяка вероятност ще ви пасне по-добре от Windows 8.

5. Облачна интеграция

Стартирайки през 2009 г., когато се появи Ubuntu One, „облакът” вече играе съществена роля в развитието на Ubuntu Linux платформата, давайки възможност на потребителите да съхраняват файлове онлайн и да ги синхронизират в различни компютри и мобилни устройства, а също да слушат и гледат потоково мултимедийно съдържание.

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

SkyDrive услугата на Microsoft ви позволява да ъплоудвате и синхронизирате файлове, които са достъпни през практически всеки браузър или устройство.

Уебуслугата Ubuntu One работи с Windows, OS X, iOS и Android, както и с Ubuntu, разбира се. Потребителите на Ubuntu Linux получават безплатно 5 GB от пространството за съхранение в Ubuntu, а допълнителни 20 GB струват $30 на година.

За първи път в Ubuntu 12.10 операционната система с отворен код интегрира също уебприложения и търсене в Мрежата директно от десктопа на Unity, което разширява допълнително „облачната” функционалност на платформата на Canonical.

С Windows 8 „облакът” става основен акцент и за Microsoft. За съхранение фирменото онлайн хранилище SkyDrive предлага 7 GB безплатно пространство, а ако ви трябва повече от това, можете да получите 20 GB за $10, 50 GB - за $25, или 100 GB за $50 на година.

Пространството за съхранение обаче не е единствената привлекателна черта на „облака”. Заедно с излизането на новата операционна система на Microsoft компанията унифицира системата си за регистрация чрез т.нар. Microsoft Account sign-in (преди Live ID), която ви дава възможност с едно име и с парола да установявате общи настройки на всички свои Windows базирани устройства и услуги, с които работите. Естествено, идеята е да свържете и синхронизирате всички свои компютри, таблети, смартфони и пр. през облака и с един общ, познат интерфейс.

В това отношение Ubuntu не успява да конкурира изцяло Windows най-малкото защото засега няма адекватни аналози на Windows Phone 8 или Windows 8 RT, които да са насочени изключително за не-РС устройства. Това обаче може да се промени скоро, ако се съди от неотдавнашния анонс на Ubuntu Phone.

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Подобно на Microsoft SkyDrive, услугата Ubuntu One позволява облачно съхранение и достъп до файлове от Ubuntu и Windows компютри през Мрежата или от мобилни устройства.

6. Сигурност

При Windows RT приложенията се стартират в защитена sandbox среда, но унаследените настолни програми нямат еквивалентна защита под Windows 8 Pro. Вместо това, както и досега, сигурността и защитата на платформата са поверени на независими разработчици.

В същото време и Windows 8, и Ubuntu Linux осигуряват собствени защитни стени и опция за пълно шифроване на диска provide.

Факт е също, че Windows 8 Pro предлага някои подобрения в защитата в сравнение с Windows 7, но, от друга страна, „Осмицата” продължава да е базирана на WinNT ядрото, на което поне отчасти which is at least partially responsible for the litany of се дължат многото уязвимости, от които Windows страдаше през годините.

За да реши някои от тези проблеми, Microsoft заедно със своите ОЕМ партньори създаде т.нар. Secure Boot разширение на UEFI, което на практика работи с всички нови РС-та и лаптопи с Windows 8.

Ubuntu 12.10, от своя страна, предлага редица модерни приспособления за защита, включително Secure Boot инсталация. Като допълнение Ubuntu Linux предлага и инсталирани по подразбиране Linux Security Modules (LSM), които всъщност са част от Linux ядрото от неговата версия 2.6 насам. Добавете към това неща като chroot, seccomp, seccomp-bpf и най-новата добавка LinuX Containers (LXC) – и получавате една солидна защита, напълно отделна от факта, че киберпрестъпниците се интересуват много повече от други операционни системи, отколкото от Ubuntu /Linux.

7. Инструменти за администрация

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Със своя браузърно базиран контролен панел инструментът Landscape на Ubuntu може да реализира повечето задачи, изпълнявани и в Windows Active Directory.

За административен контрол на системата Windows осигурява Active Directory сервиза, който използва специални Active Directory сървъри.

Canonical също поддържа Active Directory, а Ubuntu Linux клиентите могат да се присъединяват към Active Directory Domain посредством специфичен софтуер на независими разработчици, като например програмите Likewise Open или Centrify.

Освен това обаче Canonical осигурява и Landscape - корпоративен инструмент за администрация на фирмата, който може да изпълнява повечето задачи, типични и за Windows Active Directory. Landscape предоставя и лесен за използване браузърно базиран контролен панел, чрез който можете дистанционно да управлявате настолни машини, сървъри и отделни частни „облаци”.

8. VPN поддръжка

Ако сте от потребителите, които имат нужда от поддръжка на виртуални частни мрежи (VPN), ще намерите такава както в Windows 8, така и в Ubuntu 12.10.

В Ubuntu хранилищата има специален инструмент за целта - OpenVPN, който за обмен на ключове използва собствен протокол за сигурност, базиран на SSL/TLS. И двете сравнявани операционни системи, разбира се, осигуряват поддръжка за разнообразни протоколи, каквито се използват в зависимост от конкретните нужди и задачи.

 


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

И Windows 8, и Ubuntu Linux 12.10 осигуряват поддръжка за популярните VPN протоколи. 

9. Потребителска поддръжка

Microsoft предлага поддръжка за Windows 8 Pro чрез своята абонаментна услуга TechNet, плановете за която стартират от $149 на година.

Canonical от своя страна предлага т.нар. Ubuntu Advantage споразумение за обслужване, чиито цени започват от $80 на година за стандартно десктоп ниво, лицензно покритие и възможност за използване на гореспоменатия инструмент за администрация Landscape.

10. Цена

Последен, но не и по важност, критерий за сравнение, който сигурно всеки Lunux потребител би изтъкнал преди всичко останало: Ubuntu Linux платформата е безплатна, докато Windows 8 Pro вече струва $199 (възможностите за промоционален ъпгрейд срещу левовата равностойност на $39-$69 изтекоха на 31 януари).

А в заключение...

И така, коя от двете нови операционни системи е по-добра за вашите нужди като частен потребител или малка бизнес организация? Както винаги отговорът е в очите на конкретния наблюдател, но има поне едно кристално ясно нещо: въпреки все още доминантния дял на Windows спрямо конкурентните операционни системи, от гледна точка на функционалността предимствата на тази платформа като че ли остават все по-малко. От казаното дотук е лесно да направим и извода, че Ubuntu Linux 12.10 е достойна алтернатива на новата ОС на Microsoft в практически всяко отношение. Ако не друго, най-малкото си заслужава да го прегледате онлайн или да го изпробвате лично, избирайки един от 4-те обичайни начина за Linux тест драйв.

Ще завършим с най-простото визуално сравнение между Windows 8 Pro и Ubuntu 12.10 по още някои основни параметри.


Ubuntu 12.10 или Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

 .

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.