Скоро може да се появи графичен редактор с гласово и жестово управление

Необичaен проект, наречен PixelTone, има за цел създаването на максимално прост за управление графичен редактор, освободен от безбройните менюта и подменюта с настройки, филтри и ефекти, но в същото време обезпечен и с внушителната функционалност на класните софтуерни продукти от този тип.

Редактирането на снимки понякога може да бъде сериозно предизвикателство дори за опитни потребители, особено, когато се прави през неголемите екрани на цифровите фотоапарати или смартфоните – практика, която съвсем не е рядка напоследък. За да улеснят този процес, група изследователи от Мичиганския университет и развойното подразделение Adobe Research на известния разработчик на Photoshop са започнали работа по необичаен проект, наречен PixelTone.

Идеята на въпросния проект е да се създаде максимално прост за управление графичен редактор, освободен от безбройните менюта и подменюта с настройки, филтри и ефекти, но в същото време обезпечен и с внушителната функционалност на класните софтуерни продукти от този тип. За да комбинират тези дв основни качества, разработчиците решили да приложат технологията за разпознаване на жестове, глас и реч. Т.е., както отбелязва един от разработчиците,  по същество софтуерният инструмент поддържа както гласово управление, така и жестово. А не по-малко важно е, че изследователите не просто са започнали разработката на въпросния продукт, а вече са прехвърлили концептуалната фаза и са направили действащ, пригоден за таблети прототип на такъв графичен редактор, чиято работа можете да оцените и на краткото видео по-долу.

Изборът на нужния в даден момент инструмент за редактиране става с помощта на гласова команда, а отделнмўе му параметри при нужда се задават с жестове. От клипчето остава впечатление, че редактирането на снимки наистина става доста лесно.

Създателите на PixelTone обещават да направят голяма презентация на своя проект съвсем скоро – по време на предстоящата специализирана конференция HCI International. Въпреки напредналата фаза на разработка обаче, засега все още не е обявена дата за евентуалната поява на PixelTone и като комерсиален продукт. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.