Ubuntu започва настъпление и при смартфоните

Телефонната версия на операционната система с отворен код Ubuntu беше официално обявена, но първите смартфон апарати с нея ще бъдат на пазара след около година.

Чакането изглежда си заслужаваше. След загадъчното низходящо отброяване в самото начало на новата година, вчера вечерта то завърши с анонса на първата версия на операционната система с отворен код Ubuntu, предназначена за смартфони.

Официалното оповестяване на въпросна мобилна платформа беше до голяма степен очаквано, макар и може би не толкова рано. От друга страна, думата "рано" в случая може би не е съвсем подходяща, като се има предвид, че пазарът на мобилни операционни системи е доволно наситен. Наистина, той се доминира безапелационно от отворената платформа Android на Google, но ролята на iOS, BlackBerry и Windows Phone също не е за пренебрегване. Да не говорим, че в съвсем близко бъдеще конкуренцията в този пазарен сегмент ще се засили и с появата на още участници като Jolla Sailfish, HP Open webOS, Mozilla Firefox, а може би и други.

Е, сега Ubuntu, която безспорно е една от най-популярните open source базирани потребителски дистрибуции на Linux, вече също е готова да се включи в битката на операционните системи за смартфони.


Главните предимства на Ubuntu Phone

Софтуерните разработчици вероятно ще приветстват факта, че телефонната Ubuntu ОС използва същите драйвери, каквито ползват и Android-апаратите. Освен това, според официалната информация от Canonical, Ubuntu Phone ще работи добре и на не особено мощни от хардуерна гледна точка апарати, тъй като новата мобилна платформа избягва Java, предпочитайки HTML 5 и собствен код.

Подобно на много съвременни софтуерни компании, разработчиците на смартфонната Ubuntu залагат основно на HTML5-приложенията, които могат лесно да се портират от други мобилни платформи. Ubuntu Phone обаче не се ограничава само до поддръжката на HTML5. За работа с по-ресурсоемки приложения и игри, телефонната Ubuntu предлага възможности за разработка на C/C++ код, както и такива за пълноценно използване на OpenGL.. Всъщност от Canonical подчертават, че РС версията на Ubuntu и тази за смартфони по същество са едни и същи, така че всяко оригинално приложение по принцип може да работи и в двете версии, макар и под различен интерфейс. За съжаление, на този етап компанията не споменава нищо относно евентуална поддръжка на стотиците хиляди Android-приложения.


Ubuntu започва настъпление и при смартфоните

© PCWorld България, pcworld


От гледна точка на интерфейса нещата също изглеждат на ниво. В управлението на смартфоните с Ubuntu активно ще се използват жестове. Характерното тук е, че "виртуални плъзгачи" има и по четирите ръба на екрана, така че навигацията в Мрежата и в рамките на самата ОС е улеснена значително.

Специфики и потенциални препъни-камъни

На този етап като ахилесова пета на новата мобилна платформа се очертава екосистемата. Първоначално новата мобилна ОС ще излезе на пазара само с пет вградени приложения, четири от които са Facebook, Google Maps, Gmail и Spotify. Затова може би най-големият проблем за разработчиците на Ubuntu ще е да убедят потребителите, че си заслужава да заложат именно на новата ОС вместо на по-развитите платформи като Android, iOS или Windows Phone.

От друга страна, както може да се види и в 22-минутния официален видео анонс на плановете за развитие на Ubuntu през 2013-а, през тази година Canonical тепърва ще работи усилено по развитието на смартфонната версия на платформата.


Така например още към средата на януари разработчиците обещават да има и Ubuntu издания специално за Nexus апаратите, които желаещите ще могат да инсталират на устройствата си самостоятелно (макар и по всяка вероятност под формата на бета версия и на собствен риск). Разбира се, идеята е в близко бъдеще новата мобилна платформа да стане достъпна и за други разблокирани устройства.

Но нека да се върнем на това, което се знае със сигурност от официалната информация на Canonical.


Продължава на следващата страницаМинималните системни изисквания за използване на смартфон версията на Ubuntu са следните:

Ø Едноядрен 1 GHz процесор Cortex A9;

Ø 512 MB оперативна памет;

Ø 4-8 GB флаш памет за съхранение;

Ø multi-touch сензорен екран;

Разбира се, Ubuntu Phone ще може да работи и с по-мощни смартфони, които дори ще могат да се използват като портативни мини-РС системи, след като бъдат включени към монитор. За този начин на работа обаче има други минимални системни изисквания към мобилните апарати с Ubuntu:

Ø Четириядрен 1 GHz процесор Cortex A9 или Intel Atom;

Ø Над 1 GB оперативна памет;

Ø Поне 32 GB флаш памет за съхранение плюс поддръжка за карти памет от тип SD;

Ø multi-touch сензорен екран;

Ubuntu Phone

В Canonical смятат, че една от уникалните характеристики на смартфонната Ubuntu е именно възможността в един смартфон да се обединят способностите и функционалността на мобилния телефон, на персонален компютър и на тънък клиент (Thin client PC).

Какво следва от тук нататък?

Към момента на официалния анонс на Ubuntu Phone все още нито един от големите играчи на телеком пазара и производителите на смартфони не е съобщил за поддръжка на новата мобилна ОС и за планове за пускане на базирани на нея апарати. Основателят на Canonical и ръководител на разработката на Ubuntu Марк Шатълуорт (Mark Shuttleworth) обаче очаква през тази година такава поддръжка да обяви поне един от големите производители на смартфони.

Всъщност въпросното положение на нещата е напълно нормално, като се има предвид официалната информация, според която финалната, готова за употреба версия на Ubuntu Phone, ще бъде на разположение през последното тримесечие на 2013 г. Това означава, че първите Ubuntu-базирани смартфони могат да се очакват на пазара най-рано към края на годината или началото на 2014-а.


Ubuntu започва настъпление и при смартфоните

© PCWorld България, pcworld

Междувременно смартфонната версия на Ubuntu ще бъде представена пред широката публика по време на започващото на 8 януари изложение за потребителска електроника CES 2013. Разбира се, не е задължително да пътувате чак до Калифорния, за да видите най-важното за нея, обобщено в кратката видео демонстрация по-долу. Както споменахме, още подробности има и на официалния сайт на Ubuntu

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.