Навършиха се 27 години от появата на първата операционна система Windows

Windows 1.0 въвежда първата графична среда за MS-DOS на 20 ноември 1985 г.

По принцип си правим труда да отбелязваме най-вече кръглите годишнини (като тази на Windows 3.1 например), но в светлината на наскоро излязлата Windows 8, която според Microsoft е най-голямата промяна в операционните системи на компанията през последните 15-тина години, може би е редно да припомним, че вчера, 20 ноември, се навършиха точно 27 години от появата на първата Windows ОС. Правим това с кратка историческа справка.

Нареченият с логичното наименование Windows 1.01 проект всъщност е и първият 16-битов ОС софтуер на Microsoft, предназначен да предлага графичен интерфейс с поддръжка на многозадачна работа (multi-tasking) и да даде на потребителите възможност да работят с компютрите си по невиждан дотогава начин.

Тъй като по това време все още не може да се говори за "зряла" операционна система, много потребители възприемат платформата просто като малко по-различно представяне на MS-DOS. И в много отношения Windows 1.01, която действително е базирана на MS-DOS, е точно това – но с важното уточнение, че носи със себе си и пакет предварително инсталирани приложения, съдържащи часовник, календар, бележник (Notepad), калкулатори и още няколко прости но полезни програмки.


Навършиха се 27 години от появата на първата операционна система Windows

© PCWorld България, pcworld

Windows 1.01 е официално актуализирана през май 1986 г. с изданието Windows 1.02 – първата международна версия на операционната система на Microsoft. Тя остава единствената такава само до 9 декември 1987 г., когато излиза Windows 2.0. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.