Ubuntu 14.04 ще управлява смартфони, таблети и телевизори, потвърди Canonical

Заедно с това главният разработчик на Ubuntu Марк Шатълуорт потвърди също, че следващата Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail) ще бъде първата официална дистрибуция с тази марка, която ще работи на Google Nexus 7 таблета.

Както всяка есен, по това време от годината протича редовния форум за разработчици на Ubuntu (Ubuntu Developer Summit - UDS) по време на който създателите на софтуер с отворен код имат възможността да се запознаят с това, което Canonical готви за следващите издания на своята популярна Linux дистрибуция. Тази година в светлината на прожекторите, разбира се, е най-близкото предстоящо издание - Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail).

В рамките на въпросния форум по традиция с детайлни встъпителни речи се включва главният разработчик на Ubuntu, Марк Шатълуорт, който започна изложението си с възхвали за Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin), но почти веднага прехвърли вниманието върху следващото LTS (Long Term Support) издание на дистрибуцията (Ubuntu 14.04), заявявайки, че таз версията ще бъде първата, в която ще се прави по един security ъпдейт за всички устройства, работещи под Ubuntu. С това главният разработчик на Canonical на практика потвърди нещо, което обеща и точно преди година - че Ubuntu 14.04 LTS ще може да управлява всякакви устройства, в това число смартфони, таблети и телевизори.

 

Заедно с това главният разработчик на Ubuntu Марк Шатълуорт потвърди също, че следващата Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail) ще бъде първата официална дистрибуция с тази марка, която ще работи на Google Nexus 7 таблета, маркирайки дебюта на Canonical в мобилния свят.

Това, разбира се, не е всичко интересно около предстоящите Ubuntu издания, но ако искате повече, вместо да четете "преразказ по картинки", можете спокойно да изгледате лично цялата 25-минутна презентация на Марк Шатълуорт, която някой добър open source разработчик от UDS е качил вчера в YouTube. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.