Нова версия на енджина IonMonkey ще подобри значително производителността на Firefox 18

С помощта на новия IonMonkey енджин JavaScript кодът се конвертира в програма, която се обработва от компютърния процесор по същия начин като другите приложения, което дори на сегашния етап на разработка правиFirefox 18 с 20-26% по-бърз от сегашната версия 15.

Докато в сегашната завършена версия на Firefox с пореден номер 15 основните оптимизации касаят консумацията на памет, в предстоящата след няколко цикъла на разработка Firefox 18, ще има съществени подобрения в производителността, които ще се дължат на нова версия на енджина IonMonkey.

Нова версия на енджина IonMonkey ще подобри значително производителността на Firefox 18

Това гласи последната информация от компанията Mozilla, според която в съвременната Интернет среда много активно се използва JavaScript. Поради тази причина повишаването на браузърната производителност при обработка на JavaScript е сред ключовите фактори в конкуретната борба между въпросните програми на пазара. По мнението на Mozilla изпозлването на обновен IonMonkey енджин ще донесе до значителен прираст в бързодействието на Firefox при този тип изчисления. Всъщност този енджин вече бил интегриран в предварителната версия на Firefox 18, която в момента е достъпен само за разработчици. Финалната версия с този пореден номер трябва да стане достъпна за потребителите в началото на 2013 г.

Спроед данните на Mozilla, илюстрирани на горната диаграма, дори сега браузърът Firefox 18 с новия IonMonkey демонстрира 26% по-висока производителност в теста Mozilla Kraken и 20% прираст в теста Google V8 в сравнение със сегашната версия Firefox 15. Разработчиците уточняват, че тези значителни подобрения в бързодействието са постигнати благодарение на Just-In-Time-компилатор (JIT). Т.е. докато по-рано JavaScript обработката се изпълняваше "ред по ред" в браузъра, сега с помощта на IonMonkey енджина JavaScript кодът се конвертира в програма, която се обработва от компютърния процесор по същия начин като другите приложения. Друго подобрение на IonMonkey в сравнение с предишните версии на енджина е внедряването на адаптивни методи за избор на конкретна оптимизация за изпълнение на JavaScript кода. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.