Версия 15 на Firefox “яде” по-малко памет

Новия браузър Firefox 15 носи редица подобрения, сред най-важните от които са автоматичното фоново обновяване и намалената консумация на памет. Версията вече е достъпна за даунлоуд и като обновление.

В съответствие с утвърдения си график на разработка Mozilla продължава да пуска нови версии на своя браузър на всеки 6 седмици, така че сега вече идва ред на изданието с пореден номер 15.

Firefox 15 идва с редица нови функции и подобрения, но от гледна точка на ежедневното сърфиране едва ли има по-важна от оптимизирането по отношение на memory консумацията. А според официалната информация, новият браузър елиминира много от досегашните "утечки" на памет, предизвиквани от използването на добавки. За доказателство от Mozilla привеждат долната диаграма, която показва, че при отваряне и затваряне на 150 таба при инсталирано допълнение SiteAdvisor 3.4.1 новата версия на браузъра използва значително по-малко памет от предишната.

Въпросните оптимизации по отношение на работата с паметта са направени в рамките на проекта MemShrink, разгърнат именно с тази цел. В резултат проблемите с "изяждането" на паметта като цяло са решени, а повече подробности по въпроса ни предлага в блога на Mozilla  шефът на MemShrink проекта Никълъс Нетеркот (Nicholas Nethercote).

Друго важно нововъведение във Firefox 15 е механизмът за автоматично фоново обновяване. Т.е. сега браузърът ща сваля самостоятелно обновленията във фонов режим, ще ги инсталира и при следващото стартиране ще използва вече новата версия на съответното приложение. Така отпада необходимостта да се чака инсталирането на новите версии на браузъра и адоните при стартиране.


Версия 15 на Firefox “яде” по-малко памет

© PCWorld България, pcworld

Списъкът с подобрения продължава още дълго, затова ще отбележим само още няколко от съществените. Сред тях са поддръжката на мрежовия протокол SPDY v3, подобрения в WebGL поддръжката, добавена поддръжка за аудио кодека Opus и др.

Новата версия на Firefox вече е достъпна като обновление и за даунлоуд от официалния сайт

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.