Canonical интегрира онлайн приложения в новата си ОС чрез Ubuntu WebApps

Въвеждането на функцията WebApps в очакваната през октомври Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) ще позволи на потребителите да стартират директно от десктопа уеб приложения като Facebook, Twitter, Last.FM, Ebay, Gmail и др.

По всичко личи, че Chrome OS скоро няма да е единствената Linux-базирана операционна система, която е тясно интегрирана с уеб услуги и приложения. Според информация от разработчика Canonical от края на миналата седмица, такава ще е и очакваното през октомври най-ново издание Ubuntu Linux 12.10 (Quantal Quetzal), в което ще работи нова функция, наречена Ubuntu Web Apps.

Като причина за въвеждането й от Canonical изтъкват промените в начина на използване на компютрите през последните години и факта, че в днешно време потребителите прекарват по-голямата част от времето си онлайн – общуват в социалните мрежи, преглеждат сайтове, работят с електронна поща, споделята документи и файлове в облака, слушат музика, гледат видео и т.н. Всичко това обаче се използва малко по-различно в сравнение с традиционните десктоп приложения, всяко от които се отваря в свой собствен процес и отделен прозорец. В същото време всички онлайн услуги и приложения са достъпни само в рамките на едно приложение – браузъра. За да елиминират тази разлика и да увеличат удобството при използването на тези онлайн приложения, от Canonical са решили да реализират възможност за стартирането им като традиционни приложения и са създали съответния механизъм, който да осигурява и за тях всички предимства, достъпни и за традиционните програми.


Именно това е ролята на новата функция Ubuntu Web Apps, с чиято помощ потребителите на Ubuntu 12.10 ще могат да стартират онлайн услугите и приложенията не в браузъра, а в отделни прозорци, както са свикнали с настолните програми. Така уеб услуги като Facebook, Twitter, Last.FM, Ebay или Gmail ще бъдат достъпни директно от иконките си на работния плот, като ще се отварят в собствени прозорци, а не като табове в браузъра. Така ще се облекчи и работата със самия браузър, тъй като ще се намали броя на отворените в него табова.

Според наличната информация, към момента около 40 от най-популярните онлайн услуги вече са приготвени да работят като приложения в Ubuntu Web Apps. Разбира се, занапред броят им само ще се увеличава. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.