Google официално актуализира своята Chrome OS и показа нови устройства с нея

Най-новите компютри с подобрената Google Chrome OS, които освен Chromebook лаптопи включват и Chromebox неттопи, ще бъдат налагани по-агресивно на пазара, обещават от компанията.

Вече година операционната система Google Chrome OS и първите устройства, базирани на нея, като че ли се намериха в някаква паралелна вселена – от една страна всички знаят за съществуването им, а от друга, никой не проявява кой знае какъв интерес. Всъщност последното е обяснимо предвид факта, че купуването на Chromebook по нормалния начин в магазин е на практика невъзможно, тъй като Chrome OS-базираните машини досега се разпространяваха главно чрез специални инициативи и програми за лоялност. Тази година обаче Интернет гигантът е решил да промени кардинално тази ситуация.

За целта Google ще наложи по-агресивна пазарна политики, като ще започне да предлага най-новите си Chrome OS-базирани решения "в популярни търговски центрове в САЩ, Великобритания и други страни". Освен това потребителите ще могат сами да видят и докоснат въпросните продукти, като се отбиват в т.нар. Chrome-зони (Chrome Zone), обособявани по примера на някои от световните лидери в производството на потребителска електроника. Но това, разбира се, не изчерпва новостите.

Едно от най-съществените подобрения е, че новото поколение Chrome OS-базирани продукти вече са много по-мощни от предишното, както стана ясно още по време на изложението CES 2012, когато Samsung показа Chromebook лаптопи с Intel Core процесори, които са три пъти по-мощни от първото поколение такива устройства. Освен това, заедно с обновените Chromebook лаптопите сега идва и една нова категория системи, наречени Chromebox и представляващи неттопи работещи под управлението на облачната операционна система на Google.

От компанията, разбира се подчертават и подобренията в потребителския интерфейс на самата операционна система. Както ви съобщихме още в началото на април, докато по-рано Chrome OS приличаше на едноименния браузър, то сега видът и усещането са като при традиционна настолна ОС с всички характерни елементи като работен плот, прозорци, панел за управление и т.н.


Google официално актуализира своята Chrome OS и показа нови устройства с нея

© PCWorld България, pcworld

Споменаване заслужават и офлайн възможностите на Chrome OS, които от Google обещават да реализират в най-скоро време, като например работа с Google Docs документи без връзка с Интернет. Освен това от компанията планира в рамките на шест седмици да интегрира и своето онлайн хранилище Google Drive са файловия мениджър на Chrome OS, така че най-често използваните файлове също да са достъпни офлайн. Друга интересна функция на обновената облачна ОС е и конзолата Chrome Remote Desktop Beta, която позволява дистанционно включване към РС и Мас системи и представянето им на Chromebook или Chromebox устройството по-същия начин за потребителя, както ако той седи пред тях. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.