Поддръжката на един Windows XP компютър излиза 5 пъти по-скъпо от тази на РС с Windows 7

Това констатира ново изследване на IDC, според което остарелия хардуер и повечето време за отстраняване на нередности в Windows XP-базиранитеPC-та оскъпяват значително “удоволствията” от притежаването на компютри с вече 11-годишната операционна система.

Независимо от факта, че Windows XP излезе на пазара преди цели 11 години, тази операционна система все още се ползва с висока популярност и то не само сред домашните потребители, но и в корпоративния сектор, където около 42% от компютрите все още работат под управлението на тази платформа според едно ново проучване на агенцията IDC. Всъщност според аналитиците, към април 2014 г., когато Microsoft по план ще прекрати напълно поддръжката за Windows XP, все още значителна част (около 11%) от РС-тата на бизнес организациите по света щя използват въпросната ОС.

Въпреки, че това работно дълголетие заслужава адмирации, в изследването на IDC се подчертава, че "удоволствието" да притежаваш Windows XP излиза на бизнеса много по-скъпо от работата с по-нова платформа като Windows 7, тъй като разходите за поддръжка на Windows XP PC са грубо около пет пъти по-големи от аналогичните за Windows 7 компютър.

Според експертите, една от основните причини за този факт е, че като правило Windows XP се използва на по-старички компютри, които по принцип имат нужда от повече и по-скъпа поддръжка. Изчисленията на IDC показват, че разходите за обслужване започват да растат рязко на 3-тата година след купуването на една РС система, а сравнителната производителност на работещите с нея намалява. Така на четвъртата година от работата на един компютър разходите за поддръжката и обслужването му са 25% по-големи от тези предишната година, а на петата – вече 29% по-високи. В същото време заради намалената производителност на служителите, разходите за изпълнение на задачите се увеличават с 23% през четвъртата година спрямо предходната и с 40% - на петата. Така, като цяло, разходите за обслужване на една 5-годишна компютърна система са със 73% по-високи от тези за 2-годишна такава.


Поддръжката на един Windows XP компютър излиза 5 пъти по-скъпо от тази на РС с Windows 7

© PCWorld България, pcworld

Освен това самата операционна система Windows XP изисква повече време за поддръжка, отбелязват още от IDC. Така например за инсталирането на пачове и актуализации на Windows XP е нужно 82% повече време отколкото за изпълнението на същите задачи под Windows 7. Освен това времето за отстраняване на вредоносен софтуер от Windows XP е с 90% повече, а това за оказване на помощ на крайни потребители – с 84% повече, отколкото при Windows 7, която е с по-високо ниво на информационна защита. Според аналитиците, производителността на служителите, използващи Windows XP на компютрите си страда и поради 94% по-дългото време за зареждане на старата операционна система.


Поддръжката на един Windows XP компютър излиза 5 пъти по-скъпо от тази на РС с Windows 7

© PCWorld България, pcworld

В края на краищата, на годишна база за обслужването на една Windows XP система се губят средно 11,3 часа, докато аналогичния показател за Windows 7 компютрите е само 2,3 часа, и, ако компанията има около 200 компютъра, поддръжката им, ако са с XP, ще наложи наемането на още един допълнителен сисадмин, изчисляват от IDC. По сметките на агенцията покупката на нов компютър с инсталирана Windows 7 се изплаща само за година, а в рамките на 3 години тя ще реализира около $1000 икономия (137% възвръщаемост за 3 години) в сравнение със случая, когато мениджърите се опитват да "пестят", като се придържат към старите ХР системи. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.