Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет

Тестова проверка на пет софтуерни инструмента за възстановяване на изтрита или повредена информация от флаш базирани устройства за съхранение


USB флашките и картите памет стават все по-големи по обем и все по-достъпни като цена, което естествено води и до това, да им поверяваме за съхранение все по-голяма част от данните си. Но така се увеличава и рискът от загуба на голямо количество важна информация при случайно изтриване или инцидентно повреждане на данните в тях. А ако имате навика да държите информацията си прекалено дълго в тези мобилни устройства за съхранение, без да я копирате на компютъра, това си е чиста рецепта за неприятности, чието превъплъщение в реалността е само въпрос на време. Какво правим тогава?

Логичното решение е да прибегнем до услугите на подходящ софтуерен инструмент за възстановяване на данни. Такива има в изобилие в Интернет, но неприятният момент е, че повечето са предназначени за възстановяване на данни от системни дискове, а не от мобилни storage устройства. Последните създават специфични проблеми на инструментите за възстановяване. Така например повредено мобилно устройство за съхранение без подходящи partition данни може да не се монтира коректно в РС системата. Това ще направи невъзможно възстановяването му с приложение, което иска диск с присвоена буква (например А:, D: и т.н.). Картите памет, предназначени за използване във фотоапарати и камери, пък може да съдържат файлове със сравнително рядко срещани формати, които не се разпознават от всички софтуерни инструменти за възстановяване – например от суровия CR2 формат на Canon, който е разновидност на TIF формата.

Все пак колегите от американското издание на PC World са успели да изровят 5-6 платени и безплатни инструмента, които са подходящи за възстановяване на информация и от USB флашки, и от SD карти памет. Заедно с Computerworld те са провели и практически тестове на инструментите CardRecovery, PhotoRec, Recuva, Remo Recover и Undelete 360, за да установят как точно и колко бързо се справят със задачата при споменатия сценарий. В следващите редове ви предлагаме резултатите и изводите от тези изпитания, така че да можете да направите информиран избор, когато, недай си, боже, това се наложи.

Как са проведени тестовете

За нуждите на тестовете са използвани две мобилни устройства за съхранение - Transcend 8 GB SDHC карта (Class 6) и USB флашка Kingston DataTraveler 8GB. И двете устройства са форматирани във файлова система FAT32 и заредени с по 5,8 GB информация от различни файлове – изображения в разнообразни формати (JPG, GIF, PNG, Photoshop), аудиофайлове (главно MP3 с различно качество), Microsoft Office документи, ZIP архиви и PDF-и.

В тестовете са използвани Windows версиите на споменатите по-горе пет инструмента (някои от тях имат версии и за други платформи, които обаче не са изпробвани), а самите изпитания се състоят от избирателно изтриване и възстановяване на файловете, както и от опити за възстановяване след т.нар. бързо форматиране (quick format), при което се изтрива само директорийната информация, но не и всеки блок в паметта на устройството.

CardRecovery

Разработчик: WinRecovery Software
Статус: платен (цена $40)
Поддържани ОС: Windows 98 и по-нови (с версия и за Mac OS X, наречена CardRescue)

Както подсказва и самото наименование на този софтуерен инструмент, CardRecovery е може би най-фокусираното приложение от всички, споменати в тази статия: неговата роля е да възстановява най-вече файлове от карти памет, използвани в камери и фотоапарати. Това предопределя и сравнително ограничения набор от файлови формати, които могат да се възстановяват с тази програма, като списъкът включва само JPG и RAW формати за изображения, видео- и аудиофайлове (AVI, MPG, MOV, MP3, WAV). С други думи, при сканирането за изтрити файлове това приложение няма да търси документи, архиви и по-специфични снимкови формати (като Photoshop или PNG).Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет

© Мариян Славов, pcworld


CardRecovery възстановява само файлове, използвани в камери и фотоапарати, и работи само с устройства за съхранение, които могат да бъдат наименувани с буква

От друга страна, CardRecovery предлага най-доброто възможно ниво за откриваемост на изтрити CR2 файлове от всички тествани програми за възстановяване. Голяма червена точка за тази програма прави и простият интерфейс от типа „помощник” (wizard), който доста улеснява процеса. За да започнете сканиране за изтрити файлове, просто трябва да въведете обозначителната буква на устройството за съхранение, марката на камерата (което не е задължително) и/или типа на файловете (също опционално), както и името на папката, в която да се записват възстановените файлове.

При сканирането не се предлага предварителен преглед, което затруднява да се види дали е възстановено каквото трябва, без да се спре процесът по сканиране. Това обаче не е голяма беда, тъй като сканирането на 8-гигабайтово устройство отнема само около 10 минути.

След приключването на сканирането можете да преглеждате (само) възстановени JPG файлове. Това донякъде затруднява обработката на възстановени RAW файлове особено ако не са възстановени имената им. Затова се препоръчва просто да възстановявате всичко наред и едва след това да сортирате и подреждате.

Важно е да се отбележи, че CardRecovery работи само с устройства с присвоена буква, така че няма да бъде от полза, ако се опитвате да възстановявате от карта с повредена partition информация.

В няколко думи: Ако за вас е приоритет бързото възстановяване на данни от камери и фотоапарати, CardRecovery може и да оправдае цената си от $40. Продуктът има пробна версия, която позволява преглед на файловете, подлежащи на възстановяване (което е достъпно само в платената версия), така че за препоръчване е първо да използвате нея, за да видите дали инструментът отговаря на нуждите ви.

 

PhotoRec

Разработчик: Christophe Grenier
Статус: безплатен
Поддържани ОС: DOS, Windows 98 и по-нови, Mac OS X, Linux (2.4 /2.6 kernel)

В някои отношения PhotoRec е най-мощното приложение за възстановяване на данни в настоящия обзор. То може да възстановява файлове от почти всяко устройство за съхранение – без значение дали е обозначено с буква, или не, дали има partition таблица и дори дали е форматирано. Освен това програмата има издания за практически всички популярни платформи: Windows, Linux and Mac OS X. А според създателя си тя може да открива и възстановява над 390 типа файлове, и то далеч не само снимкови, както загатва името. Има обаче и недостатък - изключително спартански интерфейс, който като нищо може да стресне недотам опитните компютърни потребители, свикнали със съвременните зрелищни графични интерфейси.Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет

© Мариян Славов, pcworld


Базираният на команден ред интерфейс на PhotoRec може да стресне по-неопитните компютърни потребители

Иначе работата с PhotoRec не е чак толкова сложна. При стартиране програмата показва списък с наличните storage устройства, включени в РС-то: хард дискове, флопита, закачени картови четци, USB флашки (но не и мрежовите устройства). След това трябва да изберете устройство и партишън, да настроите опциите за търсене (тези по подразбиране са си достатъчно добри в общия случай), да изберете място за запис на възстановеното и… останалото става почти автоматично. Сесията по възстановяването може да бъде прекъсната и възстановена по-късно, ако се налага – особено ако видите, че прогнозното време (което, между другото, е доста точно) минава с часове.

Иначе самото сканиране на 8-гигабайтово устройство отнема само около 10 мин., макар че „unformat” опцията (вж. по-долу) удвоява това време. Има възможност също да се укаже дали сканирането да става само в свободното пространство на storage устройството, или в целия му обем без значение какво има записано на него. Една от опциите, която върви с тази възможност, е т.нар. „unformat”. Тя анализира цялото устройство за структури на файловата система вместо просто да претърсва паметта блок по блок. Това може да е полезно, ако искате да възстановявате цели директории, а не само файлове. Възможно е дори възстановяване от устройство с повредени партишъни или директорийна информация. Можете дори да добавяте собствени файлови разширения, ако случайно не откривате необходимото в сигнатурите на PhotoRec.

Програмата се справя чудесно с откриването и възстановяването на всевъзможни файлове, но единственото, което може да ви попречи, е базираният на команден ред интерфейс, с какъвто повечето потребители не са свикнали. Не че работата с него е кой знае колко трудна, но е добре да се внимава с предлаганите в менюто опции, тъй като някои от най-важните от тях не се набиват на очи. Има какво да се желае и от онлайн документацията за програмата.

В няколко думи: Липсата на графичен потребителски интерфейс в инструмента PhotoRec може да стресне по-неопитните потребители, но това не омаловажава мощта и гъвкавостта на програмата. Тя си остава отличен избор за по-напредналите, които едва ли ще съжаляват за вложените в работата с приложението усилия, особено като се има предвид, че е безплатно.

Recuva

Разработчик: Piriform
Статус: безплатен, плюс платени опции с поддръжка – за домашна употреба ($25) и за бизнес ($35)
Поддържани ОС: Windows XP и по-нови

Името на приложението се произнася по същия начин като „recover” – това е и основното умение на тази пъргава програмка, при това изпълнявано с висока степен на автоматизация. Сериозен плюс за масовия потребител е, че безплатната версия на приложението е с пълен набор от функции, макар и без професионална поддръжка от компанията. Ако я искате, ще трябва все пак да похарчите 25 или 35 долара в зависимост от това, дали ще я използвате за лични, или за бизнес цели.Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет

© Мариян Славов, pcworld


Резултатите при групово възстановяване на изтрити файлове с Recuva включват и коментари за „здравето” на всеки от тях

При стартиране Recuva задейства wizard режим, който ви води през процеса с въпроси за това, което искате да възстановявате – специфични типове файлове, устройство и т.н., после се захваща за работа. Сканирането на 8-гигабайтово устройство за съхранение и тук отнема около 10 минути, като процесът може спокойно да тече и във фонов режим.

След края на сканирането Recuva представя детайлна информация за откритите и подлежащи на възстановяване файлове – включително за „здравето” на всеки от тях (т.е. дали е бил частично презаписан, или не). Подлежащите на възстановяване файлове могат да бъдат разглеждани и като миниатюри, което е полезно, ако търсите само определени снимки от многото, да речем. Важно е да се отбележи обаче, че имената на файловете по принцип не се възстановяват: на възстановеното съдържание се дават произволни обозначения, така че после ще трябва да си ги преименувате.

Програмата съдържа и по-изтънчени опции, позволяващи да възстановявате файлове, които не са били изтрити – например от повредени устройства за съхранение, – както и да възстановявате оригиналната папкова структура на носителя. Освен това Recuva може да изтрива сигурно и ненужни файлове по време на операцията по възстановяване, което е добра възможност за унищожаване на поверителна информация, когато това се налага. Самото възстановяване също е много успешно за всякакви файлови типове, макар че CR2 файловете се интерпретират като TIF изображения, което не е голяма беда.

В няколко думи: Wizard базираният интерфейс на Recuva прави процеса по възстановяване лесен като игра. Като се има предвид качеството на възстановяване (високо) и цената на приложението (нулева), той изглежда като отличен избор за всеки Windows потребител. За съжаление на всички останали други платформи не се поддържат.


 

Remo Recover (Windows)

Разработчик: Remo Software
Статус: платена - $39 (Basic); $49 (Media); $99 (Pro); безплатна пробна версия само с преглед на файловете
Поддържани ОС: Windows 98 и по-нови, Mac OS X

В зависимост от това, колко и какво точно трябва да възстановявате, Remo Recover идва в три версии за Windows: Basic Edition (с цена $39) възстановява най-разпространени файлове, Media Edition ($49) може да възстановява и снимки в RAW формат, а Pro Edition ($99) възстановява и файлове от загубени партишъни и преформатирани устройства за съхранение. Всъщност всички версии са достъпни с един инсталационен файл, като просто се активират с различни кодове. (Mac потребителите имат същите възможности за избор в различните версии, но на малко по-различни цени: $59 заBasic Edition, $69 за Media Edition и $179 за Pro Edition.)Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет

© Мариян Славов, pcworld


Remo Recover разпознава добре всякакви типове файлове, но изисква да задавате ръчно възстановяването им

Независимо от това, коя версия изберете, началното меню ще ви позволи да започнете търсене за изтрити файлове в зависимост от нужния тип възстановяване, а ако случайно опитате възстановяване, което не се поддържа от вашата версия, ще ви бъде предложен демо режим, който дава предварителен преглед на файловете, подлежащи на възстановяване.

Иначе от гледна точка на функционалността, програмата осигурява доста полезни опции. Има възможност например да стеснявате търсенето, като указвате за кои специфични файлове да се прави задълбочено сканиране. За съжаление Remo Recover не показва резултатите от търсенето в реално време – т.е. трябва да изчакате да приключи целият процес по сканирането, преди да изберете какво да спасите, при това ръчно.

От друга страна, самото търсене за всички файлови типове е доста бързо и при нашия обем на устройството за съхранение от 8 GB отнема само 15 минути. Освен това Recover сесиите могат да бъдат записвани и възстановявани по-късно.

Приятна е и възможността за преглед на отделни файлове от списъка с възстановени неща, макар че тя работи само за изображения и аудиофайлове, но не и, да речем, за Office документи и PDF-и.

Важно е обаче да се отбележи, че ако не сте махнали защитата от запис на носителя си в процеса на възстановяване, Remo Recover няма да го понесе добре. При изпитанията програмата забиваше постоянно при опити за възстановяване на файлове от write-protected (или read-only) устройства.

В няколко думи: Като се вземат предвид цената, скоростта на сканиране и големият набор от подлежащи на възстановяване файлове, Remo Recover се очертава като нелош избор, макар че трябва да се внимава при опити за възстановяване от read-only устройства.

Undelete 360

Разработчик: File Recovery
Статус: безплатна
Поддържани ОС: Windows 2000 и по-нови

Програмата Undelete 360 определено хваща окото със своя пъргав и приятен интерфейс, който я прави да изглежда като Office 2007 приложение. Но като оставим настрана лъскавия външен вид, този инструмент не е така интуитивен и насочващ като също безплатната Recuva, а и не се справя така добре с възстановяването на файловете, както останалите подобни продукти в този обзор.Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет

© Мариян Славов, pcworld


Undelete 360 предлага приятен интерфейс, но при възстановяването не се представя така добре, както повечето си конкуренти

При стартиране Undelete 360 сканира свързаните със системата устройства за съхранение и ви дава възможност да изберете едно или повече от тях за търсене на изтрити файлове. Каквото открие програмата, го обединява в списък, който може да бъде филтриран по типове файлове и определени техни свойства. Някои от файловете могат да бъдат преглеждани предварително (ако програмата прецени, че могат да бъдат възстановени).

Малко подозрителен е фактът, че Undelete 360 генерира споменатия списък с потенциално възстановими файлове доста по-бързо от конкурентите си. Само по себе си това не е лошо, но може да означава и че сканирането е повърхностно и засягащо само директорийната структура, а не стига до всеки блок на паметта. Това впечатление се затвърждава и от факта, че програмата не се представя добре с възстановяването. В около 50% от случаите файловете се докладват като „презаписани” и съответно невъзстановими, въпреки че останалите приложения в този обзор възстановяват същите файлове без проблем.

Още по-неприятно е, че приложението Undelete 360 се оказва почти безполезно, когато се сблъска дори с форматирано с quick format устройство – в този случай то просто не изкарва никакви резултати. Няма и никакви опции, които да накарат програмата да извърши по-задълбочено търсене.

От друга стана, в Undelete 360 има и някои доста полезни неща, като например инструмента за окончателно изтриване на данни, подобен на този в Recuva, както и възможността за възстановяване на последователни потоци от NTFS данни. Но те май не са достатъчни, за да компенсират слабостите на инструмента.

В няколко думи: Приятният интерфейс и добрата система за предварителен преглед привличат вниманието, но не са достатъчни да компенсират факта, че иначе безплатната програма Undelete 360 може да възстановява само наскоро изтрити файлове.


 

Изводи

От всички споменати в този обзор програми Undelete 360 работи най-бързо и успешно, когато трябва да се възстановяват наскоро изтрити файлове, но всичко по-амбициозно от това (например възстановяване след бърз формат) не е по силите на тази програма. Единственият, но съществен минус на CardRecovery е ограниченият брой файлови типове, с които работи, така че тази програма е препоръчителна главно за възстановяване на данни, създадени от камери и фотоапарати. Инструментът Remo Recover осигурява нелоша функционалност, но „крашва” при сблъсък с read-only носители и изисква ръчно указване на файловете за възстановяване.

Всъщност най-голямата изненада в този обзор е фактът, че две от най-добрите програми в него не струват и стотинка. Наистина, за PhotoRec не може да се каже, че е приятелски настроен към потребителите (особено за новаците) с неговия текстово базиран интерфейс, но затова пък е изключително мощен и работи под всякакви операционни системи. А макар да поддържа само Windows ОС, приложението Recuva, което има пълнофункционална безплатна версия, осигурява прост и разбираем начин за възстановяване на всякакви файлове, при това не по-малко ефективно.

Това логично предопределя и препоръките ни: PhotoRec - за по-опитните компютърни потребители, и Recuva – за всички останали.

В заключение ви предлагаме кратка обобщителна таблица и малка порция полезни съвети, които могат да помогнат при възстановяването на най-ценната ви информация. Желаем ви успех!Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет

© Мариян Славов, pcworld


Добри практики за възстановяване на данни от мобилни устройства

Всъщност възстановяването на информация от USB флашки и карти памет е свързано със същите трудности и рискове, както всеки друг тип възстановителни работи. Все пак ето няколко полезни съвета, които според нашата практика могат да помогнат за успешното изпълнение на тази специфична задача, както и за предотвратяване на нуждата от прилагането й:

  • Използвайте защитата срещу случаен запис. За да се предотврати случайно разрушаване на данните в мобилните устройства, силно препоръчително е те да се монтират като „read-only” винаги когато е възможно. Повечето SD карти по принцип имат и механичен превключвател за защита срещу запис, което улеснява евентуални последващи опити за възстановяване на изгубени данни. USB флашките са по-трудни за защита, понеже в Windows няма предвиден начин за монтирането на файловите им системи като read-only. Съществува един Registry хак, с който можете да ги настроите така и който работи на Windows XP SP2 или по-нови операционни системи от фамилията, но ако го използвате, имайте предвид, че при опит за възстановяване на данни от тях софтуерните инструменти ще очакват в тях да може да се записва.

  • Бъдете търпеливи. Ако разполагате с програма, която поддържа дълбочинно сканиране, макар и на цената на по-бавен възстановителен процес, използвайте нея. Скоростта на работа зависи повече от параметрите на системния процесор, отколкото от входно-изходната (I/O) пропускателна способност на устройството за съхранение, тъй като повечето работа е свързана със сравняване на файлови сигнатури и на стойности. Този тип възстановяване обаче дава по-добри резултати от бързото повърхностно сканиране, затова препоръчваме него. Ако бързате, използвайте за сканиране най-мощния компютър, до който имате достъп в момента.

  • Не забравяйте да използвате опцията „Safely Unplug Hardware”. Повечето карти памет и USB флашки по принцип понасят добре директното „изскубване”, след като са били включени в системата, но е достатъчно нещо да се обърка дори само веднъж, за да загубите ценна информация. Можете да си спестите тази досадна неприятност, просто като използвате опцията за безопасно изключване на storage устройствата (Safely Unplug Hardware). Това съществено намалява вероятността от инциденти, а също не отнема много време и е напълно безплатна, но затова пък ефективна превантивна мярка.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.