Ubuntu Linux 12.10 официално ще се нарича Quantal Quetzal

По план финалната версия на Ubuntu Linux 12.10 Quantal Quetzal трябва да излезе на 18 октомври тази година, а първото алфа издание ще се появи в началото на юни.

Броени дни преди излизането на операционната система Ubuntu Linux 12.04 LTS Precise Pangolin основателят на компанията Canonical Марк Шатълуорт (Mark Shuttleworth) обяви официалното наименование на следващото издание на популярната платформа с отворен код - Ubuntu 12.10. Както и досега, то се придържа към зоологическите игри на думи, а в случая изборът е паднал на Quantal Quetzal или, в максимално точен превод, "Квантов Кецал".

В случай, че не знаете (което би било нормално, освен ако не се увличате от орнитология), "кецал" е ярко оперена птица, голяма приблизително колкото гълъб, която се въди най-вече в Мексико.

Определението на кецала е по-енигматично, но според циркулиращите в Мрежата предположения, то е избрано заради близостта си с думата «Quality»,, т.е. качество. Това трябва да ни подскаже, че със следващото издание на Ubuntu компанията Canonical ще съсредоточи усилията си в пускането на качествен и надежден дистрибутив, въпреки факта, че той няма да получи статус LTS (Long Term Support) и ще се поддържа в продължение на година и половина (LTS изданията се поддържат в течение на 5 години).

Споменават се и някои от особеностите, с които ще се отличава Quantal Quetzal, сред които фигурира променено шрифтово и стилово оформление на интерфейса. Очакваното преминаване към системния мениджър SystemD няма да се състои, като вместо него Canonical ще използва надеждния и проверен в работа Upstart, който според шефа на компанията си има "всички необходими функции, отличен дизайн и е добра основа за облачни решения".

По план финалната версия на Ubuntu Linux 12.10 Quantal Quetzal трябва да излезе на 18 октомври тази година, а първото алфа издание ще се появи в началото на юни. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.