Windows 8 ще има само три модификации

Според най-прясната официална информация от Microsoft, новата фирмена операционна система ще се предлага на потребителите само в три варианта: базова Windows 8, предназначена за ентусиасти и корпоративни потребители и Windows RT версия за ARM устройства.

Всички знаем, че операционните системи на Microsoft обикновено се предлагат в няколко различни версии, предназначени за различни потребителски групи с различни потребности и на различни цени. Същото се очаква и за предстоящата Windows 8 като някои по-ранни слухове тяърдяха, че новата фирмена ОС ще има цели 9 модификации. Най-прясната официална публикация в The Windows Blog обаче опровергава тази информация, като твърди, че вариантите на Windows 8 всъщност ще бъдат само три.

Windows 8

Според официалната информация от Microsoft, за настолни компютри, лаптопи и таблети, използващи х86 процесори ще се предлагат две модификации на операционната система. Windows 8 и Windows 8 Pro. Базовата версия на платформата, кръстена просто Windows 8, ще бъде предназначена за масовия кръг потребители и ще включва функциите, нужни за обезпечаване на ежедневните задачи. В същото време Windows 8 Pro модификацията, насочена към РС ентусиасти и корпоративни потребители, ще включва всички функции на базовата Windows 8 плюс поддръжка на шифроване на данни, възможности за виртуализация, разширени възможности за управление на компютри и работа с домейни. За Pro версията ще бъде достъпно като допълнение и приложението Windows Media Center.

Третата официална модификация ще се нарича Windows RT и ще е предназначена за устройства, базирани на ARM процесори. Тя ще поддържа повечето функции, достъпни в базовата версия на новата ОС, но ще включва и някои специфични особености като например предварително инсталирани приложения от пакета Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), оптимизирани за работа на техника със сензорни дисплеи. Освен това, тази редакция на Windows 8 ще се предлага на потребителите само във вид на фабрична инсталация в нова ARM базирана техника като таблети и лаптопи – т.е. няма да се предлага отделно от устройствата.

Още подробности за функциите и разликите между трите официални модификации на Windows 8 можете да видите в таблицата по-долу. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.