Google Chrome OS заприлича на настолна операционна система

Новият Aura интерфейс на Linux-базираната Google Chrome OS идва с елементи, наподобяващи такива както от Windows, така и от Apple OS X.

За първи път от дебюта си през 2010 г. Linux-базираната операционна система Google Chrome OS става обект на обновления, които засягат сериозно нейния интерфейс. Според изданието TechCrunch, от което научаваме за промените, с тях операционната система на Google прилича повече на традиционна настолна ОС като Windows, отколкото на уеб браузър с разширени възможности, каквато всъщност беше в началото.

Освен това, след най-пресните обновления Google изглежда донякъде е отстъпила от фундаменталните принципи, заложени поначало в Chrome OS концепцията. С други думи, първоначалната идея на компанията за простота на интерфейса и максимална защитеност на продукта е отстъпила пред натиска на потребителите за повече функционалност, което е наложило и промените в интерфейса.

И така, в своето най-ново превъплъщение Chrome OS се е сдобила с панел за задачите, много подобен на този в Microsoft Windows (който Google са нарекли Shelf), както и със стартер за приложения, напомнящ Launchpad в Apple OS X. Важна особеност на новия интерфейс на Google Chrome OS, наречен Aura, e, че той поддържа и хардуерно ускоряване. Забелязва се и наличието на пълноценен мениджър за прозорците, макар че приложенията се стартират в отделни табове на браузъра както и в досегашните версии на Chrome OS. Наличието на стартер обаче позволява доста по-бързо задействане на необходимите програми.

Google Chrome OS

Редно е да добавим също, че Google е обновила и пакета за разработчици SDK Chrome OS, към който е добавила "фреймуърк" за работа с Aura. Сред нововъведенията в пакета присъстват също поддръжка на tar, gz и bzip2 архиви, както и подобрена функция за едновременна работа с няколко монитора. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.