Windows 8 Consumer Preview вече е достъпна за даунлоуд и тестване

Над 100 000 промени в системата са направили разработчиците на Microsoft от пускането на Windows 8 Developer Preview до изданието Windows 8 Consumer Preview, което дава представа как ще изглежда и финалната версия на новата операционна система.

Както се очакваше, вчера, по време на изложението Mobile World Congress 2012 в Барселона, Microsoft проведе специално мероприятие, не което представи предварителната потребителска версия на новата си операционна система Windows 8. Тя се очакваше с голям интерес, тъй като въпреки обозначението Consumer Preview, тази версия на платформата е "пълна", т.е. именно това е видът, в който ще се появи през есента нейното финално издание (ако не се смятат някои последни доработки и оправянето на евентуални бъгове).

Както отбелязва шефът на Windows отдела в Microsoft Стивън Синофски (Steven Sinofsky), от пускането на Windows 8 Developer Preview през септември 2011 г. досега, разработчиците на компанията са направили над 100 000 промени в системата. От Microsoft подчертават също, че в основата на Windows 8 е възможността за безпрецедентна мащабируемост или, казано иначе, възможността потребителят да ползва един интерфейс и приложения на всевъзможни устройства – от мобилни компютри, до лаптопи и таблети.

Както сме споменавали и преди, главна промяна в осмото издание на Windows е Metro интерфейсът, познат от мобилната ОС Windows Phone 7 и, като цяло, разчетен най-вече за работа с таблети. От Microsoft не крият, че Windows 8 е разработена с фокус именно върху този тип устройства, но твърдят, че потребителите на настолни РС-та и ноутбуци, също ще бъдат доволни от новия интерфейс.

Windows 8 Consumer Preview start screen

А ето и какви според компанията са

Основните изменения в Windows 8 Consumer Preview:

- Общи подобрения: доработени са възможностите за управление както с докосване, така и с клавиатура и мишка, усъвършенствана е платформата за разработка, повишена е производителността, качеството и надеждността на всички подсистеми;

- Windows Store с нови приложения: С Windows 8 Consumer Preview дебютира и бета версията на магазина Windows Store, в който вече има редица Metro-базирани приложения от Microsoft и от независимо разработчици. Нещо повече, в Consumer Preview изданието всички приложения са достъпни за потребителите безплатно "с цел запознаване". Освен това Windows Store порталът предоставя инидивидуални препоръки за приложенията, а Windows 8 дава възможност за пренасяне на програмите и настройките им на различни компютри, с което опростява търсенето на софтуер и елиминира нуждата приложенията да се инсталират поотделно за всяко различно устройство;

- Включване към облака за Windows PC-та и телефони с Windows Phone 7: Windows 8 Consumer Preview осигурява интеграция на важната потребителска информация с уеб услугите на Microsoft. Допълнителна регистрация с Microsoft акаунт осигурява достъп до редица интересни функции като възможност за бърз пренос на всички настройки между устройствата, използване на cloud пространство за съхранение, взаимодействие с електронна поща, календар и контакти и др. Cloud функционалностите работят на всички Windows компютри и на смартфони с Windows Phone 7;

- Internet Explorer 10 Platform Preview 5: Нов браузър с пълноекранен потребителски интерфейс и нов, хардуерно ускоряван енджин за рендеринг на страниците.

Всичко това вече можете да изпробвате и сами, тъй като Windows 8 Consumer Preview изданието вече е достъпно за изтегляне и тестване (на английски, френски, немски, японски и китайски език) от ето тази локализирана официална страница.

Допълнителна информация и линкове за новата ОС има и в WindowsSteamblog сайта, но все пак ще завършим с още малко важни подробности, които ще ви е полезно да знаете преди инсталацията, както и с официалното видео демо на Windows 8 Consumer Preview :


Системни изисквания за Windows 8 Consumer Preview:

- Процесор: 1 GHz или по-бърз;

- RAM pamet: 1 GB за 32-битова версия или 2 GB за 64-битова;

- Свободно пространство на хард диска: 16 GB за 32-битова версия / 20 GB за 64-битова;

- Видеокарта: с поддръжка на Microsoft DirectX 9 или по-нова версия;

Допълнителни изисквания за използване на някои специфични функции:

- за управлението чрез докосване е необходим таблет или сензорен монитор с поддръжка на Multi-touch технологията;

За достъп до магазина за приложения Windows Store трябва активна Интернет връзка и резолюция на екрана не по-малка от 1024 x 768 точки; 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.