Adobe разкри подробности за бъдещето на Flash

Игрите и премиум видеото ще бъдат основните направления, в които Adobe ще концентрира бъдещето развитие на своята Flash платформа.

След като през ноември миналата година стана ясно, че Adobe ще прекрати разработката и поддръжката на мобилната версия на Flash Player, вероятно много хора се питат и как ще продължи по принцип развитието на платформата. Добрата новина тогава беше, че компанията все пак няма да изостави напълно Flash проекта си, а вчера от Adobe споделиха и още някои подробности за неговото бъдеще.

Според компанията, следващите ъпдейти и разработки за Flash ще бъдат концентрирани върху две основни направления: игрите и внедряването на висококачествено (premium) видео. Това означава, че Adobe ще се опита да запази позициите на Flash в сегмента на браузърните игри. За тази цел компанията ще подпомага разработчиците на такива игри с различни специализирани програми и засега неназован набор от геймърски услуги. По отношение на интеграцията на т.нар. premium видео пък компанията планира по-тясно сътрудничество с партньорите си, които се занимават с разработка и производство на хардуерни решения. По този начин Adobe ще внедри поддръжка на технологии за поточно видео възпроизвеждане и защита на съдържанието в по-голям набор от платформи.

Adobe Flash Player

Освен това от Adobe съобщават, че до края на първото тримесечие ще пуснат и версията Flash Player 11.2, в която ще има поддръжка за работа с десния и средния бутон на мишката. През второто тримесечие на 2012 г. пък ще бъде пуснато Flash Player обновление, носещо засега кодовото наименование Cyril, а през втората половина на годината ще има още едно такова, кръстено Dolores. За следващата година е планирана Flash Player версия, наречена Next. За тях обаче засега компанията не споделя подробности.

Повече детайли обаче компанията дава за предстоящите съкращения на поддържаните платформи, които ще се случат след излизането на Flash Player 11.2. Adobe възнамерява да прекрати по-нататъшната разработка на Linux-версията на Flash плъгина за браузъри. С по-нататъшната поддръжка на Flash за Linux ще се заеме компанията Google, макар и само за своя браузър Chrome, в който по подразбиране ще бъдат включени средства за възпроизвеждане на Flash съдържание. В същото време версията Flash Player 11.1 ще бъде последната достъпна за мобилни устройства, като за нея все пак ще бъдат пускани важни обновления за сигурността. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.