Canonical спира финансирането на Kubuntu

Това обаче не означава, че Kubuntu ще прекрати съществуването си – просто разработките ще продължат на доброволен принцип.

Компанията Canonical възнамерява да прекрати финансирането на разработката на Kubuntu, информира главния разработчик на open source проекта Джонатан Ридел (Jonathan Riddell) , който се занимава с развитието на този вариант на Ubuntu, базиран на графичната среда KDE. Това означава, че след излизането на операционната система Ubuntu 12.04 през април, не можем да очакваме повече нови Kubuntu модификации от Canonical. Решението за спирането на финансирането на Kubuntu се аргументира с това, че въпросният проект не е успял да оправдае възложените на него надежди за генериране на приходи. За 7-те години на съществуването си въпросната дистрибуция така и не успя да стане достатъчно популярна, за да върне направените в нея инвестиции. И, разбира се, от бизнес гледна точка при това положение е напълно безсмислено харчовете за него да продължават.

Kubuntu broken

Спирането на кранчето от Canonical обаче съвсем не означава, че Kubuntu ще прекрати съществуването си. Напротив, платформата дори ще продължи да бъде подобрявана и доразработвана, но с това вече ще се занимават само доброволци. В тозо смисъл Ридел призовава всички заинтересовани от проекта да се включват по-активно в неговото по-нататъшно развитие, особено по отношение на непопулярни задачи като например тестване на ISO-образи. Междувременно специалистът ще продължи да работи в Canonical, но ще може да се занимава с Kubuntu само в свободното си време.

Съобщава се също, че Canonical ще прекрати и платената поддръжка за версиите на Kubuntu, пуснати след изданието 12.04. Достъпът до инфраструктурата, необходима за разработката, компилирането и разпространението на дистрибутива обаче ще остане при сегашните условия. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.