Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

Linux е много повече от Ubuntu, а поредицата актуализации в дистрибуциите на операционната система през последните месеци определено вдига летвата при отворения код. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-пресните проекти и ще припомним как можете да ги изтествате безопасно на компютъра си, преди да решите дали да минете изцяло към тях. 
Linux темата нерядко намира място на страниците на PC World и няма как да е иначе, при положение че отвореният код става все по-актуална и интересна алтернатива не само в сферата на приложенията, а и при операционните системи, където са и корените й. Наистина, тази тема отдавна не беше засягана, но вече е крайно време предвид редицата интересни актуализации в различните дистрибуции, които се нароиха през последните месеци. При множеството такива дистрибуции и цялото им многоспектърно разнообразие проблемът с избора на най-подходящата също е на дневен ред, което е още един повод да направим макар и кратък обзор на интересното от отворения и свободен свят на Linux напоследък.
Избрахме да предложим на вниманието ви десет повече или по-малко популярни дистрибуции, които според нас си заслужават вниманието, а след кратките им презентации ще ви припомним и няколко стандартни начина да ги изтествате на своя компютър, без да нарушите целостта на стандартната Windows OS. Но първо за дистрибуциите:
1. Tiny Core Linux 4.0 
Официален сайт: http://distro.ibiblio.org/tinycorelinux/ 

При обем под 12 МВ графичната Linux настолна среда Tiny Core не случайно е пропагандирана като “най-малката Linux дистрибуция в света”. Произлязъл първоначално като клон на Damn Small Linux, този софтуер работи изцяло в паметта на РС-то и се зарежда невероятно бързо. От друга страна, потребителите имат пълен контрол върху това, кои приложения и какъв допълнителен хардуер да се поддържат, независимо дали става въпрос за настолен компютър, нетбук или сървър. Издадената малко преди края на септември версия 4.0 на тази модулно базирана миниатюрна дистрибуция актуализира и множество библиотеки, като сред важните подобрения спрямо предишните итерации е и възможността за превключване към едно от най-актуалните ядра Linux kernel 3.0.3.
2. Ubuntu 11.10 (Beta 2)


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

Макар да представлява само малка част от Linux вселената, Ubuntu без съмнение допринася най-много за нейната популярност. Октомври по принцип е месецът за появата на поредната версия на тази дистрибуция, а именно на “големия оцелот” Ubuntu 11.10. По времето за подготовка на настоящата статия финалният релийз на тази ОС все още не беше излязъл, но към средата на септeмври се появи нейната последна бета (Beta 2), от която също може да се съди за подобренията. Едно от тях е, че графичната среда GNOME е актуализирана до версия 3.1.92 с тенденция за преминаване към GNOME 3.2. Освен това ядрото е Linux kernel 3.0.4, а OneConf модулът е интегриран в Ubuntu Software Center, което помага при синхронизацията на инсталираните приложения между различни компютри. Ubuntu 11.10 Beta 2 също така подобрява поддръжката за инсталиране на 32-битови библиотеки и пакети приложения върху 64-битови системи, а към момента на излизане на финалната версия (която вероятно вече ще е факт, когато четете това) би трябвало да има и специални имиджи за компютърни устройства с ARM процесори, поддържани от Linux общността. 
3. KNOPPIX 6.7.1
Официален сайт: http://knopper.net/knoppix/knoppix671-en.html 

Заемащият едно от предните места в предпочитанията на Linux потребителите KNOPPIX наскоро беше актуализиран до версия 6.7.1. Популярната дистрибуция, която се предлага под формата на live CD или DVD, използва десктоп средата LXDE, а последната й версия добавя и някои новости, като актуализирана Debian “Squeeze” функционалност, Linux kernel 3.0.4 и X.Org Server 1.11. Освен това във въпросното издание са включени също някои експериментални (безплатни) Nouveau графични модули, поддържащи NVIDIA видеокарти, а заедно със самата ОС идват също популярни open-source приложения, като LibreOffice 3.4.3 (заместителя на OpenOffice), уеббраузърите Chromium 13 и Firefox, както и eViacam – интересна програмка за уебкамера, която ви позволява да управлявате курсора не с мишката, а с движения на главата.  
4. Scientific Linux 5.7
Официален сайт: http://www.scientificlinux.org/ 


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

Насочената главно към академичните среди операционна система Scientific Linux е безплатна дистрибуция от корпоративен клас, създадена на базата на сорс пакети от Red Hat Enterprise Linux и “сглобена” от редица научни лаборатории, сред които известните Fermilab и CERN. Сред интересните новости във версия 5.7 на платформата споменаване заслужават неща, като Alpine 2.02 (инструмент за четене, изпращане и управление на електронни съобщения), стекируема унифицираща файлова система, фърмуер за безжични Intel устройства, R 2.13.1 (език и среда за статистически изчисления и графики), ъпдейтвани кърнъл модули за журналната файлова система XFS, а също и такива за OpenAFS и NDISwrapper. Всъщност до излизането на настоящия брой на PC World важните нови добавки в тази ОС може и да са се умножили, тъй като дотогава би трябвало да се е появила и следващата версия 6.х. 
5. CentOS 6.х
Официален сайт: http://www.centos.org/ 

CentOS е още една Linux дистрибуция, която подобно на горната е базирана на Red Hat Enterprise Linux и съответно е напълно съвместима с изданията на “червената шапчица”. CentOS е насочена главно към организации или индивидуални потребители със склонност към безплатни експерименти и без особена нужда от комерсиална поддръжка. В последните версии на тази ОС бяха оправени редица бъгове и внесени различни функционалности, най-специфичните сред които са безпроблемната работа с Wi-Fi/Bluetooth безжични мрежи, възможностите за споделяне със Samba сървъри, широката мултимедийна поддръжка и др. Характерно за изданията от 6.х серията обаче е, че те не се предлагат като ъпгрейд за стари версии, а като задължителни нови инсталации – опция, която произлиза от факта, че CentOS 6.х системите се изцяло преработени и не използват същите инсталационни кодове. Разбира се, за повече подробности относно новостите и достойнствата в последните версии на тази ОС силно препоръчително е да се правят справки в посочения по-горе официален сайт.
6. Chakra GNU/Linux 2011.09
Официален сайт: http://chakra-project.org/


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

По-напредналите Linux потребители вероятно познават Chakra като бърза, приятелски настроена и доста мощна десктоп дистрибуция, специално създадена за KDE среди. Нейното най-прясно издание е базирано на Arch Linux и съдържа най-новата версия на споменатата графична среда, като дава възможност за използване на красивия и наситен с визуални ефекти Plasma десктоп. Chakra е един от най-активно разработваните Linux проекти, който идва с редица улеснения, като графичен инсталатор, автоматично конфигуриране на хардуера, както, разбира се, и много други удобни инструменти и приятни екстри.
7. Zorin OS 3.1
Официален сайт: http://zorin-os.com/3free.html 


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

Също като Ubuntu, която лежи в основата й, платформата ZorinOS е създадена специално за новаците в света на Linux. Тя е с графичен интерфейс, който силно наподобявa Windows, а програмната й окомплектовка съдържа и аналогични приложения. Всъщност ZorinOS идва със софтуер като Wine и PlayOnLinux, които позволяват на потребителите да стартират много от Windows програмите. Замислената като откровена Windows алтернатива от света на Linux платформа е и много бърза, като подобно на Ubuntu също идва с редица  инсталирани по подразбиране приложения, като пакета OpenOffice, браузъра Firefox, e-mail клиента Evolution, аудио- и видеоплейъри, инструмента за фоторедактиране GIMP и др. Най-новата версия 3.1 на ZorinOS е базирана на Ubuntu 10.04 (а вероятно след Ubuntu 11.10 ще има и още по-нова) и включва редица ъпдейти. Сред тях са ново Linux ядро, различни подобрения в областта на сигурността, усъвършенствани програми и някои “козметични” промени. Освен това операционните системи от серията Zorin OS 3.х са от тип  Long Term Support, което значи, че ще получават автоматични security ъпдейти до април 2013 г.
8. Puppy Linux 5.2.8
Официален сайт: http://www.puppylinux.com  


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

Puppy Linux 5.2.8 е вторият голям ъпдейт тази година на известната също и като Lucid Puppy дистрибуция, който се появи през август. Тя заслужава отбелязване най-малкото защото, както посочват самите разработчици, е “най-бързата, най-приятелската и най-забавната версия на Lucid Puppy досега”. Действително, версия на тази настолна ОС носи редица подобрения по отношение на производителността, като изоставя поддръжката на някои много стари компютри – библиотеките вече използват технологии само с процесори,  по-нови от i689. Puppy Linux 5.2.8 е също така доста по-удобна за персонализиране, като предлага и много повече отпреди “тапети” и теми за десктопа. Промените обаче не са само външни, тъй като отдолу работят също много нови драйвъри и фърмуер за редица съвременни устройства. Съществени подобрения има и по отношение на инструментите за откриване и конфигурация на хардуер.
9. Gentoo Linux 11.2
Официален сайт: http://www.gentoo.org/ 


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

Gentoo Linux е гъвкава, бърза и, естествено, напълно безплатна Linux дистрибуция, ориентирана главно към разработчици и мрежови специалисти. За разлика от повечето други open-source OS дистрибуции Gentoo Linux притежава модерна система за управление на пакетите, наречена Portage и осигуряваща редица прецизни инструменти за управление на инсталациите. През август се появи и live DVD с най-новата версия 11.2 на тази платформа, съдържащо няколко десктоп среди, които могат да бъдат използвани за инсталирането на Gentoo Linux на хард диска. Системният пакет включва Linux kernel 3.0 заедно с инсталатори за споменатите среди, а именно KDE 4.7.0, GNOME 3.0.0, Xfce 4.8, Enlightenment 1.0.8, Openbox 3.5.0, Fluxbox 1.3.1, XBMC 10.1, Awesome 3.4.10 и LXDE-Meta 0.5.5. Разбира се, включени са също редица други приложения, в това число офис пакетите LibreOffice 3.3, productivity приложения като Abiword 2.8.6, инструменти за графична обработка като Scribus 1.3.9 и др.
10. Ultimate Edition 3.0 'Lite'
Официален сайт: http://ultimateedition.info/ 


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

Накрая, но не на последно място в нашата Топ 10 листа идва и пуснатият в началото на август 3.0 релийз на платформата Ultimate Edition “Lite” – Lubuntu базирана дистрибуция с графичната десктоп среда LXDE/ LXDE/Openbox, която по външен вид наподобява Windows XP. Като олекотена операционна система за компютри с ниски системни ресурси (например нетбуци), третата версия на Ultimate Edition Lite отново съдържа само базовия инструментален минимум, включващ браузър, музикален плейър и няколко други. Затова пък работи светкавично бързо на въпросните системи, които на практика едва ли биха могли да подкарат друга съвременна операционна система. Е, за потребителите с по-мощни компютри има и не-“Lite” версия на Ubuntu базираната платформа Ultimate Edition с повече инструменти и красоти, но при последната ни проверка тя все още беше в бета етап на разработка.
Изброените дотук Linux дистрибуции от своеобразната ни класация, разбира се, далеч не обхващат всичко интересно от света на отворения код, което се появи през последните месеци. Със сигурност внимание заслужават и най-пресните издания на популярни разработки, като Arch Linux, Fedora, Mandriva и пр., но идеята ни беше да представим по-скоро наистина най-най-новите и най-любопитните (според нас) версии, които валят като дъжд откъм open-source общността.
Ако нещо от споменатото дотук ви е хванало окото, не забравяйте, че винаги можете да си направите и безплатен тест, за да изберете най-подходящата платформа за себе си или за бизнеса си. В следващата част на тази статия ще припомним и традиционните начини за безопасен “тест драйв” на Linux.
4 начина да тестваме Linux, 
без да съсипем Windows
Темата за потенциалните предимства на различните дистрибуции на безплатните Linux базирани операционни системи, било то в бизнеса или у дома, отдавна не подлежи на дебати. За да се уверят сами в полезността им обаче, потребителите просто трябва да ги опитат сами. Именно тези тестове обаче се нещото, което обикновено предизвиква притеснение у хората, свикнали да използват Windows. И макар че в цялата работа няма нищо кой знае колко трудно, тревогите около самата нова инсталация и ефектът върху ОС и софтуера сигурно са достатъчна причина за мнозина да не предприемат нищо по въпроса. 
Но тези тревоги са напълно неоснователни, защото има поне няколко начина да се направи Linux “тест драйв”, без всъщност да се инсталира нищо и по такъв начин, че всичко в компютъра ви да си остане същото, както преди теста. Ето ги накратко:
1. LiveCD
Т.нар. “LiveCD” е може би най-често срещаният начин за разпространяване на Linux дистрибуциите. Той дава възможност да заредите съответната Linux версия направо от компактния диск, без да го инсталирате и без да променяте организацията в системата си. Всъщност, независимо от начина на разпространение, повечето популярни Linux дистрибуции предлагат и LiveCD форма – обикновено като имидж на диск (в ISO формат), който можете да си свалите през Интернет и да си запишете на свой CD носител. Останалото е лесно: след като “изпечете” своето LiveCD, слагате го в оптичното устройство и рестартирате компютъра, който ще зареди операционната система директно от “живия диск”. След като приключите с пробите, просто вадите LiveCD-то от оптичното устройство и рестартирате отново.
Имайте предвид обаче, че този начин прави Linux дистрибуциите да изглеждат доста по-бавни, отколкото са всъщност. Това е така, защото използването на LiveCD изисква постоянни обръщания към оптичното устройство, което е доста по-бавно от хард дисковете. Т.е. ако след теста решите, че сте готови за цялостно преминаване към Linux, можете да бъдете сигурни, че последният ще работи значително по-бързо, когато е инсталиран на самия хард диск.

2. Live USB
Също като LiveCD-то и Live USB предлага сходен начин на използване, но вместо компакт диск разчита на стандартна флашка, съдържаща пълно bootable копие на съответната дистрибуция. Тази начин не е така популярен от гледна точка на разпространението, но все пак някои Linux издания се предлагат и под такава форма (за справки можете да посетите сайта LinuxCD.org). 
Другият начин да използвате флашка вместо CD е да си свалите .iso имиджа на LiveCD, за който стана въпрос по-горе, и да го разкомпресирате  на флашка вместо на компакт диск. След това действате по същия начин като при LiveCD практиката, стига да сте настроили системата си така, че да търси стартируеми устройства и сред USB интерфейсите, преди да зареди основната ОС. Голямото предимство на Live USB пред Live CD е близко до ума – така бързодействието на тестваната платформа е почти същото, каквото би било и ако последната е инсталирана на хард диска.
3. Като стандартно приложение


Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”

© Мариян Славов, pcworld

Третият удобен начин да се изпробва Linux (и в частност Ubuntu) е, като се стартира по същия начин като стандартните Windows приложения. В това отношение може да помогне например Wubi (http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/windows-installer)  -  приложение, което е просто специална версия на Ubuntu, предназначена да работи именно по споменатия начин.
Добре е да имате предвид, че използването на Wubi изисква да имате поне 5 GB свободно дисково пространство. Иначе другото е лесно, просто сваляте инсталатора от горепосочения линк, стартирате го с двоен клик и той сваля и “инсталира” последната версия на Ubuntu на компютъра ви под формата на отделно приложение, без да засяга останалата част от инсталациите в Windows. Wubi не изисква устройването на отделни дискови партишъни, нито пък инсталира някакви специални драйвъри, a си работи като всяко друго приложение под Windows, съхранявайки необходимите файлове в отделна папка. Ако решите, че не ви трябва повече, просто го деинсталирате по обичайния начин.
4. Виртуализация

Макар и малко по-сложна като метод в сравнение с трите гореспоменати, виртуализацията също е много добър начин за тестване на Linux, пък и на всяка друга операционна система. 
За да използвате този подход, ви е необходим подходящ софтуер. Има предостатъчно комерсиални приложения за десктоп виртуализация, каквито са например VMware Workstation за Windows и Linux или пък Parallels - за Mac и Linux. Те дават доста добри опции и функции, но естествено срещу лицензни такси. Разбира се, има и предложения с отворен код, най-популярното от които може би е първоначално разработеното от Sun Microsystems приложение VirtualBox. То осигурява повечето от обикновено необходимите функции, при това както за работа под Windows, така и под Linux или Mac OS X.
Иначе по принцип практиката прилича доста на стартирането като стандартно приложение – даунлоудвате си избрания софтуерен инструмент и го инсталирате на компютъра си. След като го стартирате, ще имате възможност да инсталирате Linux като “гост” операционна система. За целта е достатъчно да разполагате с .iso имиджа на Linux дистрибуцията и да следвате инструкциите в wizard помощника на инструмента си за виртуализация. В резултат трябва да получите отделна виртуална машина, която се стартира като стандартно приложение от Windows, но ви предлага да проверите възможностите на съвсем различна операционна среда. А основното предимство на метода виртуализация е в това, че можете да си направите не само една, а няколко такива виртуални машини. 
(Б.р. - за повече подробности по темата можете да преговорите материалите за виртуализацията от рубрика “Практика” на бр. 3/2011 на PC World BG.)

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.