Пазители на ключовете

Пет полезни инструмента за възстановяване и съхраняване на софтуерни регистрационни кодове

Загубата на регистрационен код за някоя от важните програми понякога може да е по-травмиращо преживяване дори от това, да загубиш ключа от дома си. Защото във втория случай все ще се намери някакво решение – може да дочакаш някой от другите членове на семейството или в краен случай да извикаш специалист по отваряне на врати, за да смени ключалката. Ако обаче по някаква причина забравите или загубите софтуерен регистрационен код или серийния номер на операционната си система, възстановяването на лицензните данни може да се окаже сериозен проблем, предизвикващ много главоболия. При това невинаги грешката е в потребителя, а CD обложките понякога са неудобни за съхранение и често имат пренеприятния навик с времето да се забутват на неоткриваеми места.

Затова е добре лицензните данни на инсталираните в компютъра програми да се съхраняват по подходящ, добре защитен и леснодостъпен начин (при това с резервни копия) или поне да се предвиди отрано адекватен път за възстановяването им. Именно за такива начини и инструменти за автоматизиране на процеса ще ви разкажем в настоящата статия. Без повече предисловия преминаваме направо към описанието на тези своеобразни софтуерни “ключодържатели”.Belarc Advisor е една от най-популярните програми от споменатия по-горе тип. Тя обаче стана особено известна след една скандална история отпреди няколко години. Тогава поради невнимание на системни администратори в Интернет попаднаха хиляди лицензни серийни номера за Windows и други платени софтуерни продукти. Причината за това се корени във факта, че генерираните от Belarc резултати от системните проверки се правят в HTML файл и се съхраняват на твърдия диск. Това ги прави уязвими за хакерски атаки през Мрежата, ако РС-то не е достатъчно добре защитено. Плюс е поне, че не ги праща към някой уебсървър.

Иначе Belarc Advisor прави доста детайлни анализи на системата и показва подробна информация за нея – списък на инсталирания в компютъра софтуер, описи на инсталираните обновления за Windows, информация за конкретната компютърна конфигурация (в т.ч. данни за BIOS-а, твърдите дискове, дъното, контролерите и т.н.), сведения за мрежовите връзки и др. Сред всичко това могат да се намерят и серийните номера на някои от най-популярните приложения за Windows.

От друга страна, в сравнение с някои от програмите, за които ще стане въпрос по-нататък (например Product Key Explorer), списъкът с откриваеми серийни номера в Belarc Advisor е значително по-малък. (Все пак не бива да се забравя, че Belarc Advisor се разпространява безплатно и се обновява често, така че това подлежи на промяна). Във всеки случай има някои продукти, за които сме сигурни, че Belarc открива серийните им имена – сред тях са Kaspersky Internet Security 2010,  Nero10, TechSmith Camtasia Studio, Adobe Acrobat 9, всички версии на Windows, инструментите на компанията SlySoft и др.
LicenseCrawler е още един интересен представител на безплатните програми за откриване на серийни номера. Инструментът се отличава с доста простичък и даже минималистичен принцип на действие, като не изисква дори инсталация – просто разархивирате download файла и стартирате .exe-то от папката. При това програмата се справя много добре с откриването на регистрационните кодове дори на софтуер, който не е по възможностите дори на някои от платените инструменти от този тип.

При стартиране LicenseCrawler дава възможност да се укаже коя област от регистъра ще се изследва за лицензната информация. Освен това въпреки малкия си размер програмата може да анализира регистъра дори на други компютри от дистанция. За целта в полето, кръстено «Computer», стрингът «localhost» трябва да се замени с името или IP адреса на въпросния компютър. LicenseCrawler позволява и търсене в “64-битов режим”, който, макар и малко по-бавен, е за препоръчване (ако е активен), тъй като открива по-голям брой софтуерни серийни номера от стандартния бърз режим, зададен по подразбиране.

Трябва да се отбележи, че понякога при анализа на регистъра LicenseCrawler може да дава и някои досадни съобщения за грешки (както и не по-малко досадния рекламен екран, стартиран при всеки пуск на програмата). Всъщност те по никакъв начин не влияят на работата на програмата и на крайния резултат, който е доста точен. Ако има някакви забележки, те могат да се отнасят само към начина за изобразяване на информацията, който не е от най-удобните за преглед.

Затова пък LicenseCrawler има други важни предимства. Както отбелязва и самият разработчик на софтуера, съхраняването на конфиденциална информация за лицензните ключове на програмите в самия компютър не е безопасно поради отбелязаните и в секцията за Belarc причини. Затова LicenseCrawler дава и възможност за зашифроване на отчетния резултат. С помощта на опцията “Save Encrypted” от меню “File” отчетът може да се записва в обикновен текстов файл, който при отваряне с обикновена програма (например Notepad) излиза на “маймуница”, т.е. във вид на нечетим хаотичен набор от символи. Отварянето на такъв шифрован файл става само с LicenseCrawler, и то при въвеждане на избраната при записа му парола.

Неслучайно слагаме тази неголяма програма на трето място в списъка на софтуерните “ключодържатели”. Макар че по принцип продуктът да е платен (пълната версия струва $29,50), той е един от най-универсалните инструменти за възстановяване на регистрационни данни. Според създателите й най-новата версия на Product Key Explorer поддържа над 3000 популярни софтуерни решения (т.е може да открива регистрационните им кодове), в това число Microsoft Office, VMware Workstation, CyberLink PowerDVD, Winamp, ZoneAlarm, Borland Delphi и цял куп други.

След няколко секунди анализ на системния регистър Product Key Explorer изобразява откритата информация във вид на таблица, в която са показани приложенията и серийните им номера (бел. ред. - Trial версията на продукта обаче изобразява само първите четири символа от тях). Хубавото е, че инструментът позволява не само записване или отпечатване на откритата информация, но дава възможност и за съставяне на специален файл от регистъра, който е много удобен за използване при евентуално преинсталиране на цялата система – след импорт на съответния файл в регистъра. Все пак трябва да се отбележи, че при нужда от извличане и разшифроване на такива данни от регистъра, а и по принцип за работа с него, операциите трябва да се изпълняват под администраторския акаунт, тъй като другите потребители нямат достъп до тези възможности. 


Една от главните особености на Recover Keys е възможността за сканиране както на локалния компютър, така и на отдалечени работни станции. Разбира се, тази функция е достъпна само с администраторски права. Иначе възможностите на Recover Keys за откриване на серийни номера са доста добри, а и информацията е много подробна – показват се името на потребителя, на когото е направена регистрацията, името на компанията (ако има такава), серийният номер на софтуера и програмното ID.

За разлика от повечето други инструменти от този тип, Recover Keys позволява да се укаже точно областта от регистъра, която ще се сканира - HKEY_LOCAL_MACHINE, HKEY_CURRENT_USER, HKEY_CLASSES_ROOT и HKEY_USERS. Освен това в настройките на програмата може да се зададе и филтър на търсенето, така че да се отделят само софтуерните продукти, чиито номера са необходими. Наборът от поддържан софтуер също е доста внушителен и съдържа над 3000 заглавия, сред които разработките на компании, като  Autodesk, Adobe, Sony, Norton и много други (пълният списък от “откриваеми” програми може да се види на официалния сайт на продукта).

Откритата информация се визуализира по разбираем и прегледен начин, а резултатът от сканиранията може да се съхранява в доста различни формати - HTML, CSV, TXT, XML, XLS, DOC, RTF и PDF.

Както вероятно сте разбрали, Recover Keys по принцип е платен комерсиален продукт (който струва около $25), но хубавото е, че той има и безплатна версия, разпространяваща се под името Magical Jelly Bean Keyfinder (http://www.magicaljellybean.com/keyfinder/). Наистина тя може да открива лицензните номера на около 10 пъти по-малко програми (към 300) и освен това не поддържа работа с Windows 7, Office 2010 и продуктите на Adobe, като възможностите за записване на отчетите са ограничени до файлове с формати TXT и CSV, но все пак е за без пари.

Въпреки приликата в наименованията с описания по-горе инструмент (която е напълно случайна), програмата KeysRecover отстъпва значително на Recover Keys както по качество на анализа на системния регистър, така и по броя на достъпните функции и поддържаните софтуерни продукти (около 850).

Споменаваме я тук обаче не само за пълнота на изложението, а и защото тя има един много приятен за потребителите “бъг” и, както се оказва, интересно достойнство – нерегистрираната безплатна версия на програмата все пак показва някои от серийните номера изцяло, въпреки че в същото време информира потребителя, че продуктовият ключ е скрит в демото.

Recover Keys иначе работи добре и към стандартната полезна информация добавя също данни за точната версия на открития инсталиран софтуер, както и за това, какъв тип лиценз се използва за всяка програма. Отчетите могат да се съхраняват в текстов файл или в справка FoundKeys.HTML.

Две думи за заключение

Вероятно сте забелязали, че софтуерните разработчици почти винаги предупреждават, че серийните номера и регистрационните ключове на продуктите не бива да се губят. Но това е повече от ясно и  важи за всеки вид ключ – бил той от колата, апартамента или офиса. Подобни изявления, разбира се, са удобно “измиване на ръцете” и не решават проблема, ако нещо от този род все пак се случи. Именно затова предложихме на вашето внимание няколко полезни (според нас) програми, които биха могли да помогнат при такъв сценарий. Списъкът от инструменти в статията е кратък и не може да претендира за изчерпателност, но все пак предлага някакъв избор и дава представа за полезните функции и качества, за които да се оглеждате, ако решите да търсите и други алтернативни решения. А те могат да се обобщят само с няколко думи: възможно най-голям брой поддържан (откриваем) софтуер, възможно най-прегледна и подробна визуализация на резултатите и възможностите за съхраняване и/или експорт на откритата информация в достъпен, но и добре защитен от неоторизиран достъп файлов формат.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.