Google ще пусне операционна система за РС

Google разработва операционна система за персонални компютри. Тя ще се нарича Google Chrome Operating System и е базирана на браузъра Chrome, пише в официалния блог на Интернет гиганта.

Google Chrome OS представлява операционна система, базирана на Linux и предназначена за работа в Интернет. Поначало тя ще е ориентирана към нетбуците, които днес в повечето случаи работят с Windows XP.

Изходните кодове на новата операционна система на Google ще бъде публикувани до края на тази година, а първите нетбуци с тази OS ще видим на пазара през втората половина на 2010 г. Операционната система ще работи както с процесори с архитектура х86, така и с чипове ARM.

Основните принципи, от които се е ръководила Google при създаването на Google Chrome OS, са скорост, простота и безопасност. Разработчиците подчертават, че тяхната система ще има прост и понятен интерфейс, а потребителите няма да се страхуват от вируси и други опасни програми.

Към момента Google предлага мобилната операционна система Android. Google Chrome OS е нов проект на компанията, а не понататъшно развитие на Android.

Платформата Android беше представена през 2007 г. Нейния сорс код беше публикуван през октомври 2008 г. Тогава на пазара се появи и първия мобилен телефон с тази OS.

Независимо, че платформата Google Android е предназначена за смартфони, някои производители разработват нетбуци на нейна база. Такъв компютър например беше представен от Acer. Китайската компания Skytone пък възнамерява да започне серийно производство на нетбуци с Android от края на лятото на тази година.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.