Роботизираните прахосмукачки – функции, параметри, преимущества

Макар че има и други досадни домашни задължения, обиколката на дома с тромава прахосмукачка определено влиза в топ 3, но технологиите са напът да променят това
Чистенето с прахосмукачка е една от най-мразените домакински задачи. Макар че чистенето на толетни и бърсането на прах са не по-малко досадни, обиколката на дома с тромава прахосмукачка, която постоянно току се заклещи някъде, си остава своеобразен вид мъчение за повечето хора (особено мъже). Затова и не е чудно, че в повечето домакинства този ритуал се извършва по един път седмично.

Именно тази често срещана неприязън превръща роботизираните прахосмукачки в технология, която набира все по-голяма популярност. При тях няма кабели и маркучи, с които да водите борба, докато обикаляте из дома си, и не изискват почти никакви усилия от вас - можете да ги задействате както с физическо дистанционно от дивана, така и от разстояние през смартфон приложение. Те се справят без никакво усилие с най-често срещаните замърсители на дома – трохи, храна, кучешки или котешки косми, прах – което ги прави идеални за рутинна поддръжка и бързо почистване, когато очаквате гости.

Функции на роботизираните прахосмукачки

Основно, роботизираните прахосмукачки работят по един и същ начин. Те обикалят абсолютно автономно из вашия дом на няколко колелца и обират падналите по земята боклуци. От две до четири четки, закрепени за долната част на тялото, които се въртят във всички посоки, прихващат мръсотията от пода и ръбовете на стените и я насочват към смукателната зона или директно към малка кофичка за смет с филтър. Когато почистването завърши или батерията им започне да се изхабява, те се връщат на захранващата станция.

Разбира се, моделите на различните производители имат и разнообразни допълнителни функции. Ето и някои от тях.


Роботизираните прахосмукачки – функции, параметри, преимущества

Контрол

Автоматизацията превръща прахосмукачката в робот. Почти всички модели включват автоматичен режим, който изисква от вас единствено да натиснете един бутон на дистанционното или съответно в приложението, и устройството започва да върши работата си. Това е чудесен вариант, но повечето модели могат да бъдат програмирани и за почистване по график. Този сценарий разкрива страхотни възможности, ако искате вашият робот-прахосмукачка да чисти, само когато ви няма в къщи, или решите да създадете график за рутинно почистване. Някои модели от по-висок клас също така имат функционалност да се интегрират с интелигентни говорители като Amazon Echo и Google Home, което позволява и контрол чрез гласови команди.

Режими за почистване

Както и обикновените прахосмукачки, роботизираните варианти могат се регулират за почистване на килими или твърди подови настилки. Повечето притежават възможност за промяна на всмукателните и други функции, за да се адаптират по-добре към различни подови повърхности. Това може да става както ръчно, така и автоматично. Много от автономните прахосмукачки могат също така да бъдат настроени за работа в определен диаметър. Освен това, управлението им включва опции за определен брой обиколки, както и такива за фокусиране върху стени и первази.


Роботизираните прахосмукачки – функции, параметри, преимущества

Навигация

Привлекателността на почистващите роботи идва и от обещанието им да изпълнят поставените им задачи с минимално участие от ваша страна. За да се случи това, те трябва да могат да се движат в уникалното разположение на помещението, да маневрират около мебели и други препятствия и да избягват опасности като падане по стълбите и заплитане в електрически кабели.

Роботизираните прахосмукачки "виждат" света чрез комбинация от сензори. Клиф сензорите уведомяват робота, когато има увеличение на разстоянието до пода – стълби или смяна на нивата на някоя от стаите например – което го предпазва да не падне от ръба. Други сензори алармират, когато приближава до някакъв обект, което дава на устройството възможност да смени посоката. Трети вид сензори позволяват на почистващите роботи да изчисляват какво разстояние са изминали. Някои по-високопрофилни машини дори имат индикатори за количеството мръсотия, които им помагат да превключат на най-подходящия режим за чистене.

Картографиране

Все повече производители интегрират и възможности за картографиране в някои от своите роботизирани прахосмукачки. Тези модели използват камери или лазерни рефлектори, за да се направят 360-градусов изглед на стаята. Това позволява на робота да създаде карта на пространството и да знае къде точно се намира.

Предимството на картографирането е, че робот ще знае кои области вече е почиствал и кои не е, за да избегне ненужното минаване през едно и също място. Това също така помага на машината, когато се наложи да прекъсне почистването по средата, за да отиде до зарядната си станция, защото няма да ѝ се налага да чисти втори път вече почистено място. Тази функционалност е идеална за домове с по-големи стаи, но все пак е екстра, а това се отразява и на цената.


Роботизираните прахосмукачки – функции, параметри, преимущества

Ограничители

В един идеален свят бихте изчистили всичките си стаи от опасни за робота предмети или такива, които не искате той да обхожда, преди да го пуснете да чисти. Но ние все пак живеем в реалността, където това невинаги е възможно, а понякога не е и желателно. Знаейки това, много производители на автономни прахосмукачки включват и възможности за блокиране на определени области от дома, независимо дали става дума за любимата зона на домашния ви любимец, стаята на децата ви или топка кабели под телевизора. Често това се получава с помощта на магнитната лента, която се слага пред или върху забранена зона. Когато сензорите на робота засекат лентата, той се отклонява. Някои модели използват други технологии като виртуални бариери в дигиталния етажен план.

Размер

Изборът на роботизирана прахосмукачка зависи от няколко неща. На първо място, трябва да сте наясно с количеството стеснени места в апартамента си като например височината на кухненските ви шкафове или холските мебели. Ако е твърде висока, тя няма да може да стигне до тези места, или по-лошо - ще влезе и ще се заклещи, докато не я освободите физически. Второ важно нещо е количеството на боклука, с което трябва да се справя роботът, тъй като той не използва допълнителни торбички – това, което виждате като обем, това получавате. Най-често срещани са моделите с 33-36 см диаметър и около 10 см височина.

Wi-Fi

Роботизираните прахосмукачки с Wi-Fi ви позволяват да ги контролирате през смартфон приложение в допълнение към физическото дистанционно управление. Приложенията на някои модели осигуряват също така допълнителни услуги като подробна история на почистванията и възможност за запазване и редактиране на подови карти за по-добра навигация. Тези модели си заслужава да се разгледат, особено ако почиствате големи, сложно устроени пространства.
още по темата

Лазерна технология подобрява контекстуалната ориентация на роботите

Ubicoustics ще осигури звукова и вибрационна чувствителност на машините и ще им помогне да разбират заобикалящата ги среда
16.10.2018 / 12:35

Програмируема "кожа" превръща всеки предмет у дома в робот

Поставете я върху плюшена играчка и тя ще оживее
20.09.2018 / 12:39

Amazon ще ви предлага продукти на база на предишни лайкове

Сайтът ще ви дава идеи, когато не знаете какво искате
20.09.2018 / 10:15

Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

Подробно ревю и тест на умна крушка и контакт, които са българско дело
20.10.2017 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.