Huawei FreeBuds 3 - перфектният коледен подарък

Има много и различни начини да зарадвате любимите си хора по празниците - технологиите вече предлагат такова разнообразие от продукти, че на човек може да му се завие свят. През годините сме тествали доста слушалки, част от тях безжични, но в Android сегмента имаше една липса, която тормозеше доста потребители - аналог на AirPods. И докато подобно сравнение веднага носи със себе си негативна конотация, в това ревю ще проверим задълбочено какво предлагат Huawei FreeBuds 3 и дали аналогията с отхапаната ябълка е удачна.


Дизайн


Това е третата генерация на FreeBuds - отворени слушалки тип "тапа", които надграждат над миналогодишните FreeBuds 2 Pro. Въпреки очевидните прилики, Huawei са направили малки промени по дизайна, основно с цел ергономия. Основата на слушалките е малко по-къса, в сравнение с предишния модел, а самата форма е леко променена, за да пасва по-добре в ушната мида.

Huawei FreeBuds 3 - перфектният коледен подарък

За разлика от други дизайни, FreeBuds 3 не използват гумен накрайник, който да влиза директно в ушния канал, което ги прави доста по-удобни за носене - особено при по-дълъг период от време. Това решение има и негативни страни - контактът с ухото е доста по-лек и докато това помага да не ви болят ушите след дълго носене, трансфера на ниските честоти е по-слаб - тоест, на практика това значи осезаемо по-малко баси, а също така изолацията на външни шумове страда от подобен дизайн.

Можем да спорим къде се намира баланса между слушалки затворен тип, тапи и такива с гумени сонди в ухото - това много зависи от личните предпочитания. Ако записвате музика в студио, със сигурност ще предпочетете затворен тип монитори, но за всеки нормален потребител, който иска да се движи активно сред модерната действителност, комфортът е много по-важен. Всяка FreeBud 3 тапа тежи под 5 грама, което бързо ще ви накара да забравите за съществуването и. Лично за мен това е по-важно от надути баси, от които след 10 минути ви заболява глава.


Спецификации

 • Kirin A1 chip with Bluetooth 5.1 and BLE 5.1 (world first)
 • Codecs: AAC, SBC
 • Isochronous dual channel connection (smaller power consumption, higher transmission rate)
 • Active noise cancellation (world first for open-fit earphones), adaptive, up to 15dB
 • 190ms minimum latency (with compatible devices)
 • 2.5 second connection time
 • Bone sensor for clear voice pick-up
 • Anti-wind-noise design
 • IPX4
 • 14mm driver with dedicated bass tube
 • Wired charging: USB Type-C (5V 1.2A 6W)
 • Wireless charging: Qi standard (2W)
 • Battery: 30mAh per earbud, 410mAh per case.
 • Battery life: 4h (earbuds only), 20h (with charging case)
 • Weight: about 4.5g per earbud, 48g for the case
Освен дизайн, Huawei FreeBuds 3 включват в себе си доста хитринки, които ще видите в подобен клас слушалки за пръв път. Нека започнем с изохронното свързване на двата канала. На практика тази технология редува връзката на всяка слушалка през много кратки интервали от време. По този начин се постига ниска консумация, висок трансфер (качество) на аудиото и много ниски нива на латенция.

Друга екстра е собствения чип Kirin A1, който е вграден в тези слушалки и е една от причините за по-солидната цена на пакета. С негова помощ Huawei са успели да предложат изохронното свързване, както и да направят възможно слушалките да се вържат към друго устройство за 2,5 секунди. Освен двата микрофона, които са поставени по специален начин, за да изолират вятър и други подобни смущения, има и специален сензор, който улавя вибрациите от гласа, предавани по костите и по този начин допълнително подобрява качеството при разговор.

Huawei FreeBuds 3 - перфектният коледен подарък

FreeBuds 3 имат активно шумопотискане до 15 децибела, IPX4 защита - което означава, че лек дъжд или не особено киселинна пот при активни тренировки няма да са проблем с тези слушалки. Те поддържат и безжично зареждане през подходяща периферия (тествано с Huawei Mate 20 Pro и функцията за обратно зареждане). Huawei цитират 4 часа автономна работа на слушалките и 20 часа с кутийката (която е на практика 410 mAh батерия), но това тепърва ще бъде проверено. А сега - към най-важната част от тестовете на едни слушалки - звук, звук, звук!


Свързване и звук


Ако използвате Huawei устройство с EMUI 10 свързването е изключително лесно - просто отваряте капака на кутийката и ще видите меню за връзка. За всички Android телефони съществува приложението Huawei AI Life, което дава малко повече контрол и настройки за FreeBuds 3. От него можете да видите заряда във всяка слушалки и кутийката, можете да задавате различни преки пътища - лявата и дясната слушалка разпознават дойно почукване, което може да се ползва за включване на шумопотискането и преминаване към следваща песен например.

Huawei FreeBuds 3 - перфектният коледен подарък

Най-силната страна на FreeBuds 3 е качеството на звука - то е на изключително ниво с оглед на размера и драйверите на тези слушалки. Много малко хармонични изкривявания могат да бъдат забелязани при максимална сила на звука, когато басите започват да изчезват, а във високите се появяват смущения. Басите, за мое учудване, са много прилични за подобен форм-фактор слушалки, а средните честоти са много добре дефинирани. Всякакви стилове музика звучат добре през FreeBuds 3.

Huawei FreeBuds 3 - перфектният коледен подарък

Активното шумопотискане е една от сферите, които повечето колеги смятат за слаба при тези слушалки, но с оглед на малките им размери и отворения дизайн, ANC (Active Noise Canceling) работи осезаемо добре. Качеството на разговори с FreeBuds 3 е страхотно, комбинацията от сензори и микрофони дава много добър резултат - никакви смущения в гласа от другата страна, а собствените ви думи ще бъдат предадени също толкова добре.


Живот на батерията


Цитираните 4 часа автономна работа на слушалките са много или малко коректни. При слушане със сила на звука около 75%, успях да изкарам около 3 часа и 47 минути - напълно нормално постижение и стандартно за повечето устройства от този тип. Зареждането на кутийката през USB-C отнема малко над 30 минути, а тя осигурява пълни 24 часа или около 6 зареждания далеч от контакта.

Huawei FreeBuds 3 - перфектният коледен подарък

Слушалките могат да бъдат зареждани и безжично през съответната Huawei подложка за зареждане или през опцията за обратно зареждане от по-високите модели телефони на компанията, които поддържат тази опция. Един процент от Huawei Mate 20 Pro зарежда около 5 процента батерия в кутийката за 5-8 минути, което не е особено бързо, но ако сте в планината за повече от ден, можете да си осигурите допълнителен музикален фон, като допълните енергийните сокове на FreeBuds 3 (разбира се, трябва да сте в Huawei екосистемата и да имате необходимото устройство).


Финални думи


Като цяло FreeBuds 3 се представят много добре, с един главен недостатък, за който ще спомена малко по-късно. Нека преди това да отбележа нещата, които слушалките правят наистина добре - първо, те са доста удобни и с теглото си от под 5 грама е истинско удоволствие да ги носите. Звукът е учудващо добър, наситен и динамичен (включително басите) за подобен тип и размер слушалки. Свързването е много бързо и лесно, а качеството при провеждане на разговори - на едно от най-високите нива, които съм срещал при Bluetooth слушалки.

На обратната страна са малко по-слабото шумопотикане и изолация на външните шумове, което е напълно очаквано - това не са слушалки от затворен тип. Контролите са леко ограничени - можете да сменяте песни с двойно почукване или да активирате или деактивирате ANC функцията, но липсва капацитивен контрол и опция да регулирате звука.

Huawei FreeBuds 3 - перфектният коледен подарък

Най-големият недостатък на FreeBuds 3 обаче е цената. Тези слушалки ще ви върнат с 350 лева назад и да - наясно съм колко струват AirPods (около 320 лева) или конкурентните Galaxy Buds на Samsung (280 лева). Вероятно стойността отговаря на функционалността и това, което могат да предложат FreeBuds 3, но не всеки би се разделил с тази сума за безжични Bluetooth слушалки, дори толкова добри. За аудиофилите това вече е територия на AKG, Sennheiser и други подобни марки. Ако обаче сумата не ви притеснява и имате Huawei телефон, това са най-добрите слушалки от този тип, които можете да си купите и чудесен коледен подарък.
още по темата

Sandberg Savage Headset 7.1 USB – леки и удобни слушалки

Достъпни и качествени гейминг слушалки
03.12.2019 / 12:40

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)

Този път темата е технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като "Noise Cancellation".
30.11.2019 / 08:50

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Според корейците това трябва да са базови безжични слушалки
31.08.2019 / 04:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.