Sandberg RageStorm: Освободете място!

Компактен механичен кийпад за игри
Огромна част от геймърите, от любителите до най-запалените и професионални такива, често ползват малка част от бутоните на своите клавиатури. Ако става въпрос за екшън от първо лице като Quake например, то в общи линии имате нужда от бутон за всяка посока на движение, скок, клякане, както и за всяко оръжие. Добавяйки към всичко това някоя друга функция, може да се каже, че по време на игра се използват 20-ина копчета. В обичайния случай всичко изброено е групирано около W, A, S и D бутоните, които по-традиция се използват за придвижване (W=напред, A=ляво, S=назад и D=дясно). Останалата част от клавиатурата просто заема място...

Това е логиката, стояща зад категорията продукти, наречена геймърски кийпадове. Представям на вашето внимание нов продукт на марката Sandberg – RageStorm Mechanical Gaming Keypad.


ОписаниеRageStorm, най-общо казано, представлява "отрязана" лява част на клавиатурата до диагоналната линия, образувана от бутоните T, G и B. Най-вляво пък ще откриете бутони като Caps Lock и Shift.

Имате на разположение общо 27 копчета. Утройството се свързва през USB порт, предлага цветна светодиодна подсветка и не се нуждае от драйвъри.

Sandberg RageStorm: Освободете място!

Клавиатурата е снабдена с удобна, анатомично оформена подложка за длан, покрита със сравнително дебел слой средно мек гумен материал. Тя представлява част от корпуса на устройството и не може да се отделя от него.

Кийпадът използва Outemu Blue суичове, които се водят се по-евтин аналог на популярните Cherry MX Blue. Осигуряват тактилно усещане при натискане, отчетлив цъкащ звук и се нуждаят от 60 гр. за активиране, като ходът им до това ниво е 2,3мм. Бутоните са монтирани на метална плоча и като цяло продуктът оставя впечатление за стабилност.

Sandberg RageStorm: Освободете място!


Използване


Всеки трябва да прецени сам за себе си дали му е необходим подобен контролер. Ако например предпочитате да да играете на механични клавиши, но пък искате да печатате на по-тихи такива, то обърнете внимание на продуктите като Sandberg RageStorm. Друг сценарий, при който нещо подобно може да ви е от полза е ако например имате малко бюро и играете с ниска чувствителност на мишката. Освободеното от класическата пълноразмерна клавиатура пространство определено ще ви е от поза.

Sandberg RageStorm: Освободете място!

Въпреки, че устройството не се нуждае от инсталиране на дравйвъри, производителят все пак е предвидил възможност за записване на до три броя макроси. За да започнете запис на такъв, трябва да натиснете Shift+CapS. Вдясно от спейс бара ще започне да мига син диод. След това с Shift+1/2/3 избирате една от трите възможни позиции и въвеждате комбинацията от бутони, която искате да запаметите. Процесът приключва с повторно натискане на Shift+CapS. За възпроизвеждане на макроса трябва да натиснете Shift+1/2/3.

Всеки бутон е снабден с светодиодна подсветка. Цветовете не могат да се променят и са фиксирани за всеки ред от бутони. От горе надолу те са: червен, оранжев, зелен тъмно син и светло син. Имате на разположение различни ефекти, като например светване на конкретен натиснат бутон, на целия ред, "дишане" и др. чрез клавишната комбинация Shift+Esc.

Sandberg RageStorm: Освободете място!


Недостатъци


Според мен идеята, стояща зад този тип продукти определено има място под слънцето. Има нещо обаче, което не ми дава покой: Защо е необходимо плътно да се следва разположението на копчетата на обикновената клавиатура? Защо някой ще иска такава с по-малко от половината азбука? Нужно ли е на такъв продукт да има огромни бутони като Shift?

Sandberg RageStorm: Освободете място!

Ясно ми е, че букваните означения са по-скоро за именоване на бутоните и всъщност това е малкият проблем. Осъзнавам също, че целта да се наподоби максимално усещането от използването на обикновена клавиатура. На мен обаче все пак ми се наложи да свиквам наново...

Всъщност проблемът вероятно е в мен. Един от много малкото хора съм, използващи за движение в игрите екзотичната комбинация "YGHJ" вместо вече споменатата класика "WASD". Ако разположите по този начин ръка на обикновена клавиатура, ще забележите, че в обсега на палеца ми попадат спейсбарът, така и левият Alt (които най-често ползвам съотвертно за скок и клякане). На разглеждания продукт на това място няма нищо, въпреки че пространството е налице. Друга подобна лека недомислица е разстоянието между бутоните Esc и 1. Там също спокойно можеше да има още един бутон.


ЗаключениеSandberg RageStorm: Освободете място!

Sandberg RageStorm Mechanical Gaming Keypad е отлично решение, ако искате да спестите място или например не желаете да се разделяте със старата си клавиатура, която ползвате за набиране на текст.

Кийпадът ми беше много удобен, благодарение на удачната подложка за длан. Също така останах с добро впечатление от използваните материали.

Продуктът минава за бюджетен, Значително по-евтин е от други подобни модели на пазара, но в същото време за подобна сума (100 лв.) можете да се сдобиете с пълноразмерна механична клавиатура от не много известен производител... Преценете сами!
още по темата

Sandberg Savage Headset 7.1 USB – леки и удобни слушалки

Достъпни и качествени гейминг слушалки
03.12.2019 / 12:40

Corsair отрязва кабела на култовата клавиатура K57 RGB

Първата клавиатура на компанията с технологията CAPELLIX RGB LED
20.08.2019 / 12:03

HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

Приемлива цена, механични превключватели и RGB подсветка са силните страни на тази клавиатура
08.04.2019 / 11:45

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Трябва да бръкнете доста дълбоко в джобовете си, за да получите нещо подобно от други утвърдени марки в бранша
15.01.2019 / 01:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.