SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност

Тоестовете на гейминг мишки са едни от най-субективните в бранша - това е все едно да тестваш петпръста кожена ръкавица, която идва в един размер. Не само всяка ръка е различна по размер, но хората използват мишките с различен хват - някои предпочитат да ги държат с върховете на пръстите, други поставят цялата си длан върху тях, а има и всякакви хибридни положения между тези две. С това уточнение днес ще ви представя една класическа мишка - SteelSeries Sensei Ten, която отбелязва 10-годишнината на Sensei дизайна.

SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност

Днес пазарът на подобна периферия съвсем не страда от липса на попълнения - компании като Razer и Logitech бълват модели като стара баба - напътствия към внуците си. Малко производители обаче са успявали да създадат дизайн, който да остане непроменен и същевременно харесван през годините - такъв е случаят с модела Sensei на SteelSeries.


Дизайн


Оригиналният дизайн датира от 2009-а година с модела Xai, който SteelSeries преименува на Sensei през 2011-а година. През последните 10 години всички модели с това име запазват почти идентична форма - напълно симетрично разположение на бутоните и форма, изчистено дълго тяло с нисък профил. Освен левия и десен бутон, Sensei Ten има по два бутона от двете страни, където лежи палеца, ако държите мишката с лява или дясна ръка. Скрол колелцето също се дублира като бутон и е една от двете RGB зони с подсветка. Над него е разположен и бутон за бърза смяна на DPI резолюцията на мишката.

SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност

Логото в задната част е втората RGB зона, схемата на подсветката се управлява от SteelSeries Engine 3 софтуера. За разлика от оригиналния Xai и Sensei модели, които имат сребърно-черна цветова комбинация, Ten разчита на по-консервативен чисто черен цвят. Покритието на поликарбоната (пластмасата) е матово, което дава приятно усещане в ръката, но има тенденция да се захабява след продължителна употреба. Крачетата, върху които се плъзка мишката, са три на брой и са продълговати ленти - две вертикално разположени в задната част и една хоризонтална в предната.


Характеристики и функционалност


За разлика от други, доста по-лъскави мишки, Sensei Ten запазва скромен външен вид, за сметка на хардуера, който се крие под капака. Сензорът на мишката е оптичен, разработен съвместно от SteelSeries и PixArt - според продуктовото описание, той трябва да е най-доброто, което е налично на пазара на гейминг мишки в момента, но подобно твърдение се доказва трудно и именно затова повечето производители пишат подобни неща в описанието на продуктите си.

SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност

Сензорът има разделителна способност от 50 до 18 000 DPI с възможност за регулация със стъпка 1 DPI. SteelSeries са дали името TrueMove Pro на сензора си, а допълнителни технологии като Zero Jitter и Tilt Tracking трябва да подобрят цялостната производителност на мишката. Тя има полинг рейт от 1000Hz, което дава 1ms време за реакция - стандарт в индустрията при високопроизводителните гейминг мишки.

Един от потенциалните пропуски в модела е липсата на изплетено от плат покритие на гумения кабел, който честно казано се усеща леко евтин, а мястото на контакт със самата мишка произвежда скърцащи звуци при по-силно огъване на кабела. Нещо, което не трябва да бъде очаквано при подобен ценови клас мишка.


SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност


Софтуер, профили и подсветка


SteelSeries Engine 3 се грижи за по-детайлните настройки на Sensei Ten, макар че мишката може да работи и без този софтуер - Windows намира и инсталира необходимите драйвери. Червена точка в тефтерчето е размерът на софтуера - само 135 MB, което е приятна изненада, особено с оглед на конкурентни решения, които заемат понякога над гигабайт.

SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност

Малкият размер се е отразил и на вида и способностите на този софтуер. Той не е толкова лъскав, колкото да речем iCue нa Corsair или съответния Logitech център. Въпреки това, всички базисно необходими функции са налице - можете да задавате различната чувствителност на сензора, да програмирате всички бутони, да променяте семплинг рейта. Управлението на подсветката е по-малко интуитивно, отколкото ми се иска, но за онези от вас, които не са фенове на дискотечното осветление, софтуерът предлага напълно достатъчно опции.

SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност


Впечатления от ежедневието


Симетричният дизайн е много интересен нож с две остриета - от една страна това е една от малкото мишки, които предлагат удобство за левичари. От друга - на пазара със сигурност има по-ергономични мишки, ако сте като повечето потребители и използвате тази периферия с дясната си ръка. Този класически дизайн обаче има своите предимства - той пасва на различни размери на ръката и различни хватове. Аз съм висок 177 и дланите ми са със средна големи - напълно усреднена статистическа извадка на повечето потребители. Sensei Ten се чувства удобна както и да я хвана и няма необходимост от заучаване, каквото беше нужно при тестовете на IronClaw на Corsair например.

SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност

Колегата в офиса, който е над 190 см и с доста по-големи ръце, също намери Sensei Ten за удобна, без да чувства мишката малка в "лапите" си. Що се отнася до превключвателите - те са също стандартни за този клас мишки - механични с 60 милиона клика живот. В сравнение с други модели, клика е малко по-стегнат и се изисква една идея повече сила (тежест), за да бъде регистриран клик. Подсветката на мишката има значение единствено, когато не използвате устройството, защото в противен случай дланта и пръстите покриват двете RGB зони. Тъй като мишката е жична и няма неудобството на батерия, това не е проблем и можете да оставите диско светлините вкючени.

Разположението на симетрични странични бутони също има амбивалентен (каква яка думичка) резултат. От една страна бутоните, които ще лежат под палеца (независимо дали сте левичари или си служите с дясна ръка) са много удобни. Другите два бутона обаче трябва да бъдат управлявани с безименния пръст и изискват определено усилие и заучаване, за да станат удобни. На теория можете да ползвате и кутрето си за втория бутон, но този пръст е толкова рядко използван, че ако не сте китаристи или пианисти, това ще изисква доста часове упражнения, преди да свикнете напълно.


Финални думи


Цената на SteelSeries Sensei Ten в момента е 159 лева (Можете да ползвате 3% отстъпка с код PCWORLD) . Започвам с този факт, защото това е може би най-големия недостатък на тази мишка, която иначе е безупречна във всяко отношение. Неслучайно Sensei носи на опаковката доста гръмки твърдения, свързани с електронните спортове и представянето на модела в професионални състезания. Формата на мишката е универсална и симетрична - и докато това не предлага най-добрия комфорт за хора, работещи с дясна ръка, е чудесен компромис за левичари. Сензорът е на нивото на всички големи играчи в този клас и ще ви свърши чудесна работа - кому са нужни 18 000 DPI за мен продължава да бъде неразгадаема мистерия. Но по-добре да имаш и да не ползваш, отколкото обратно.

SteelSeries Sensei Ten - класически дизайн и симетрична прецизност

Софтуерът също е приличен и макар че други конкурентни марки предлагат повече опции за подсветката, SteelSeries Engine осигурява необходимото, що се отнася до функционалност на самата мишка. Общо взето забележки почти няма - кабелът можеше да бъде подплатен за по-голяма здравина, но това е дреболия. Sensei Ten е мишка за сериозни играчи, които искат производителност и нямат нужда от излишни фойерверки. За подобен контингент цената най-вероятно би била приемлива и дори ниска в някаква степен. За останалите потебители, които не се състезават в електронни спортове, има предложения с повече екстри за същите пари.
още по темата

Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

Най-сетне доживяхме появата на дългоочаквания безжичен вариант на G502
10.05.2019 / 01:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.