iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android

Кой от изброените смартфони бихте избрали вие?
Винаги с излизането на нови iPhone-и ентусиастите започват да се питат как се съпоставят те с флагманите, работещи под Android. Базовият смартфон на Apple идва с по ниска цена спрямо миналогодишния си предшественик, но как се представя на фона на конкуренцията?

За да разберем това ще сравним няколко топ устройства. Това са Samsung Galaxy S10+, Google Pixel 4 XL, OnePlus 7T, както и iPhone 11.


Дизайн


Честно казано всички сме уморени от огромните прорези и вече двугодишният дизайн на iPhone 11 изглежда леко остарял на фона на последните устройства на споменатите компании. Все пак, редно е да се отбележи, че продуктът на Apple все още е единственото устройство на пазара, предлагащо симетрична визия. Рамките около дисплея са по-дебели от тези на останалите разглеждани смартфони, но поне от всички страни те са еднакви.

Повечето хора безпроблемно свикват с изрязан екран и след няколко дни употреба престават да забелязват т.нар. "ноч". Наличието му е неизбежно, за да имаме на разположение достатъчно сигурна система за лицево разпознаване. От сравняваните устройства само Pixel 4 разполага с нещо подобно, като тук Google са били принудени да изместят екрана надолу, за да има къде да разположат многобройните сензори (включително доста интересния радарен чип).

iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android

Квадратните елементи с камерите в горните леви ъгли на гърбовете устройствата са разпознаваеми елементи на техния дизайн. Очакваме догодина да видим многобройни други продукти с подобна визия.

Samsung Galaxy S10+ предлага рафиниран дизайн в унисон с предходните устройства от серията. Поради липа на място корейците също се видяха принудени да изрежат екрана (по-скоро – продупчат), за да поместят селфи камерата на предния панел. Тук е интересно да се отбележи, че преди това Samsung буквално се подиграваше на Apple заради "ноча" в свои рекламни кампании Все пак, благодарение на дупчения дисплей площта му се доближава до 90%.

Отзад пък камерите са подредени в редица, като блокът е разположен симетрично. Това дава повече стабилност, когато оперирате с устройството, без да го вдигате от твърда повърхност.

OnePlus 7T не разполага с изскачащия модул на своя Pro събрат и затова предната му камера е разположена в капковиден прорез. Отзад камерите са поместени в едър, симетрично разположен, кръгъл елемент. Явно модата в момента е наличието на последните да се подчертава, а не да се крие, както беше сравнително доскоро.


Дисплеи


Всички Android смартфони, които разглеждаме днес са с OLED дисплеи, доставени от Samsung. Само моделът на Applе e с LCD екран от LG. Всичките идват с поддръжка на HDR10 и Dolby Vision.

Това обаче не означава, че всички екрани са еднакви. OnePlus 7T и Pixel 4 XL предлагат 90 херца опресняване, което е значително повече спрямо стандартните 60 херца. Това дава възможност за 50% повече кадри в секунда. Т.е. можете да очаквате усещане за по-гладко и бързо скролване и по-плавни анимации.

По отношение на резолюцията е очевидно изоставането на iPhone 11, който предлага 1792 на 828 пиксела – по-малко дори от Full HD. Следващ в класацията по този показател е моделът на OnePlus (2400 на 1080), а начело са устройствата на Google и Samsung (3040 на 1440 пиксела).

iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android

Що се отнася до яркостта на екраните, подредбата е следната:
 1. OnePlus 7T: 825 нита
 2. iPhone 11: 765 нита
 3. Galaxy S10+: 715 нита
 4. Pixel 4 XL: 650 нита
По отношение на качеството на картината обаче безспорен победител е Galaxy S10+.


Батерии


И трите смартфона са оборудвани с адекватни акумулатори, но на хартия най-впечатляващ е моделът на Samsung:
 1. Galaxy S10+: 4100 mAh
 2. OnePlus 7T: 3800 mAh
 3. Pixel 4 XL: 3700 mAh
 4. iPhone 11: 3142 mAh
Не очаквайте обаче автономността на устройствата да съотвества плътно на тези цифри. iPhone 11 всъщност се представя много по-добре от очакваното.

iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android

Най-разочароващ всъщност тук е Pixel 4 XL. Имайки предвид факта, че Google стои зад кормилото на Android (и гледайки Apple) човек някак очаква повече. Като пример може да вземем проиграване на двучасово видео при максимална яркост и изключени опции за нейното оптимизиране. Ето колко процента от заряда на батерията отиват за тази задача във всеки от разглежданите смартфони:
 1. OnePlus 7T: 17%
 2. iPhone 11: 19%
 3. Galaxy S10+: 19%
 4. Pixel 4 XL: 21%
Резултатите са близки, но в течение на цял ден употреба разликите се натрупват. Редно е да се отбележи обаче, че на първите две места са устройствата с по-ниска резолюция. При активиране на споменатите по-горе умни функции за адаптивна яркост си проличава колкото добре е оптимизиран iPhone и колко изостава Pixel 4:
 1. iPhone 11: 13%
 2. OnePlus 7T: 18%
 3. Galaxy S10+: 19%
 4. Pixel 4 XL: 20%
При нормална ежедневна употреба най-дълъг автономен живот можете да очаквате от iPhone 11 и Galaxy S10+.


Зареждане


През последните години смартфоните се развиват осезаемо по отношение на скоростта на зареждане на техните акумулатори, като вече не е необходимо да чакате с часове Започвайки от 0% за един час от разглежданите устройства можете да очаквате следното:
 1. OnePlus 7T: 100%
 2. Pixel 4 XL: 77%
 3. Galaxy S10+: 74%
 4. iPhone 11: 33%
Тук трябва да се отбележат две неща: впечатляващата Warp Charging технология на OnePlus и разочароващото допотопно 5-ватово зарядно на iPhone 11.

От разглежданите устройства само OnePlus 7T не предлага безжично зареждане. От останалите можете а очаквате следните мощности:
 1. Galaxy S10+: 12W
 2. Pixel 4 XL: 11W
 3. iPhone 11: 7,5W
Колкото и да е забавно iPhone 11 може да се зарежда по-бързо безжично, отколкото с включения в комплекта адаптор.


Производителност


И четирите смартфона са базирани на мощни и ефективни чипсети. Apple използва свой собствен хардуер, а останалите – чипове Qualcomm. В моделите на Samsung и Google това е Snapdragon 855, а OnePlus 7T е с най-новия Snapdragon 855+.

Ето какво показва тест с BrowserBench Speedometer, измерващ отзивчивостта в уеб приложения:


iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android


Въпреки че Google разработва софтуера в устройството си, този смартфон е често се оказва по-бавен от останалите. Това е и единственият продукт, който трябва да бъде рестартиран, за да работи както трябва. Чакаме ъпдейти

iPhone 11 пък за пореден път показва колко може да се постигне чрез добра оптимизация на софтуера. Ето резултатите от тест с Geekbench:


iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android


Нещо, върху което от Apple биха да поработят, е времето за включване на смартфона. Тук Pixel 4 XL изпреварва останалите смартфони със значителна преднина:
 1. Pixel 4 XL: 11 секунди
 2. Galaxy S10+: 19 секунди
 3. OnePlus 7T: 20 секунди
 4. iPhone 11: 21 секунди


Звук


Galaxy S10+ е единственото устройство от четирите, което разполага 3,5-милиметров жак за слушалки. Дори в комплекта получавате съвсем прилични такива, разработени заедно с AKG. Въпросният аудио конектор обаче липсва в новия Note 10, така че по-скоро не го очаквайте в Galaxy S11.

Само Galaxy S10+ идва със стерео жак...

Само Galaxy S10+ идва със стерео жак...


iPhone 11 идва също идва със слушалки, но те се свързват чрез Lightnig порта. Останалите устройства идват без слушалки, както и аудио преходници за USB-C.

Максимална сила на звука от говорителите:
 1. Galaxy S10+: 100 децибела
 2. Pixel 4 XL: 98 децибела
 3. OnePlus 7T: 97 децибела
 4. iPhone 11: 94 децибела
Всички смартфони, без Pixel 4, поддържат технологията Dolby Atmos за пространствен звук. Спорно е обаче дали наличието ѝ изобщо има значение в смартфон


Биометрия


В момента се намираме в нещо като преходен период по отношение на биометрията. OnePlus и Samsung преместиха сензорите за пръстови отпечаръци на устройствата си под техните екрани, докато iPhone 11 и Pixel 4 разчитат само на триизмерно лицево разпознаване. Четецът в Galaxy S10+ е по-добър от този в OnePlus 7T, а iPhone се справя по-добре от Pixel по отношение на лицевото разпознаване. Това накратко, на практика нещата са малко по-сложни.

Galaxy смартфоните разполагат с ирисов скенер, в допълнение към четеца за отпечатъци. Разположеният в дисплея ултразвуков сензор обаче отстъпва на традиционната капацитивна технология. OnePlus 7T е по-бърз от Samsung, особено в комбинация с двуизмерното лицево разпознаване, но като цяло четецът на китайския смартфон оставя впечатление за по-нестабилна работа. И в двата смартфона съответните системи бяха подобрени значително със софтуерни ъпдейти.

При Google случаят е по-различен. Системата в Pixel работи много бързо и не се затруднява дори когато държите устройството наопаки. Налице е обаче проблем – отключването става дори ако потребителят е със затворени очи. Това означава, някой може да получи достъп до устройството без спящ (или по-лощо) негов собственик да разбере.


Други възможности


Всеки смартфон предлага свой набор от приложения и функции. Galaxy S10+ идва с Edge Shortcuts, чрез която можете да стартирате приложения, провлачвайки пръст от от закривената част на екрана за стартиране на приложения. OnePlus 7T разполага с Reading Mode, при който наситеността на цветовете бива редуцирана, което намалява умората на очите. iPhone 11 разполага с Animoji и FaceTime
Несъмнено обаче най-интересното нововъведение идва с Pixel 4 и то се казва Motion Sense. Смартфонът може да разпознава жестове, случващи се над екрана. Засега по този начин можете да спирате аларми, да превъртате песни и да заглушавате позвънявания. На фона на всеобщата хомогенност на пазара това нововъведение действително изглежда свежо. Засега наборът от функции, за които се използва радарният чип на Pixel 4 е ограничен, но очакваме да видим развитие в тази насока.


Камери


Качеството на снимките вероятно е най-важният показател, който гледат потребителите, избирайки си ново мобилно устройство. Всяко от разглежданите устройства може да снима много добре, но са налице нюанси.

iPhone 11 (горе ляво) се справя по-добре в тази тъмна сцена от Pixel 4 XL (горе), Galaxy S10+ (долу ляво) и OnePlus 7T (долу дясно).

iPhone 11 (горе ляво) се справя по-добре в тази тъмна сцена от Pixel 4 XL (горе), Galaxy S10+ (долу ляво) и OnePlus 7T (долу дясно).


И четирите сматфона разполагат с по няколко камери. В Pixel 4 XL и iPhone 11 те са по две, в комбинации съответно стандартна/телефото и стандартна/широкоъгълна. S10+ и 7T пък са с тройни камери – широкоъгълна, стандартна и телефото.

iPhone 11 (горе лява) възпроизвежда най-добре реалните цветове и улявя повече детайли, но Pixel 4 XL (горе дясно), Galaxy S10+ (долу ляво) и OnePlus 7T (долу дясно) не изостават с много!

iPhone 11 (горе лява) възпроизвежда най-добре реалните цветове и улявя повече детайли, но Pixel 4 XL (горе дясно), Galaxy S10+ (долу ляво) и OnePlus 7T (долу дясно) не изостават с много!


Нито Google, нито Apple могат да се доближат до ръчните настройки предлагани от OnePlus и Samsung. Паралелно с това обаче автоматичните обработки на първите две компании са достатъчно напред, за да сте сигурни, че ще получите отлична снимка, просто натискайки спусъка, без да се замисляте за каквото и да е.


Заключение


Pixel 4 XL е чудесен смартфон, но за съжаление, тук той остава на последно място. Реалната битка е между останалите три устройства и при това е доста оспорвана. Надали ще останете разочарован от който и да е, но за OnePlus 7T ще платите най-малко...

iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android

Кой от изброените смартфони бихте избрали вие?

Източник
още по темата

Така ли ще изглежда Samsung Galaxy S11?

Нови рендери показват какво ни готвят корейците за началото на 2020-а година
16.12.2019 / 02:47

Apple ще използва инфрачервена технология в следващия iPhone?

Компанията придоби стартъп от Великобритания, който специализира в инфрачервена технология за снимки
13.12.2019 / 11:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.