Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Google Pixel 4 XL може да не ви изглежда толкова атрактивен и лъскав, колкото други флагмани на големи проиводители през 2019-а, но този телефон има в себе си много неща, които си заслужава да отбележим. На първо място, той може да претендира за една от най-интерсните иновации през годината - поставянето на доста сложен радарен чип, който е способен да засече кога посягате за телефона, за да не се налага да го държите пред лицето си, докато се отключи.

Тази функционалност може да изглежда съвсем незначителна, но в ежедневна употреба кара телефоните с Always on дисплеи да изглеждат като технология от миналото. Когато комбинираме този иновативен радарен чип с останалите технологии на Google - за лицево разпознаване и засичане на жестове, изглежда сякаш Pixel 4 XL предвижда всеки ход и действие на потребителите. Като магия! Всичко това пести страшно много време, което иначе се губи в чакане, взиране в дисплея, почукване, за да бъде събуден, вдигане на телефона пред лицето и други подобни. Усещането от ежедневната употреба на Pixel не може да се сравни с iPhone, Galaxy или всъщност който и да е друг телефон.

За съжаление, други аспекти на Pixel 4 XL не са толкова иновативни и се намират на няколко софтуерни ъпдейта от конкуренцията, поне в момента. След като преминете първоначалния ентусиазъм от отключването на телефона, останалата част е просто подобрен Pixel 3 - който все още се продава добре и струва доста по-малко. Новият модел представя някои функционалности, които имат нужда от софтуерни ъпдейти и също така има недостатъци, които би трябвало да са отстранени още преди официалната премиера. Накрая - системата от камери не е толкова впечатляваща, колкото решенията на конкурентите. Нека обаче да погледнем в повече детайли най-амбициозното мобилно устройство на Google до момента.

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Дизайн: функционалност пред красота


Подобно на предходните модели Pixel, както и още по-старите Nexus, Pixel 4 XL изглежда не особено стилно, поставен до последните флагмани - Galaxy Note 10+ или iPhone 11 Pro, като някои дори смело биха го нарекли грозен. Докато останалите производители се надпреварват в опит да постигнат 100% дисплей в предната част на телефона, Pixel 4 XL има 20% рамки и доста съмнителен баланс на тези рамки.

Големият и грозен прорез на Pixel 3 липсва, но на негово място има не по-малка солидна рамка, която сякаш е извадена от 2016-а година. Цели 7 сензора, заедно с говорител, заемат пространството над дисплея, но всичко, което потребителите виждат, е солидна черна лента. За капак - страничните рамки и най-вече "ченето" на телефона са с различен размер и няма никаква следа от баланс или симетрия. Всичко това кара Pixel 4 XL да изглежда като бюджетен телефон от по-скромен производител, вместо флагман, чиято цена е 2000 лева.

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

На гърба на Pixel 4 намираме едно от най-видимите подобрения - двойна камера. По подобие на iPhone 11, Pixel 4 има гигантска четириъгълна зона за системата от камери в горния ляв ъгъл. И докато при iPhone и други производители (Huawei имаха подобен квадрат с камери още преди година), този избор изглежда в синхрон с цялостния дизайн на телефона, при Pixel издатината стои като нещо, което е било поставено там в последния момент.

Медалът обаче има и обратна страна - въпреки тези пропуски в дизайна, в ръката Pixel 4 XL е много удобен и приятен за употреба. Единствената лъскава част е G логото, стъклото има приятно матово усещане на допир, а страните от полиран алуминий допринасят за това усещане. Тези повърхности също са доста устойчиви на надраскване и пръстови отпечатъци.

Pixel 4 не включва 3.5-милиметров аудиожак, но това не е изненада, с оглед на тенденцията при останалите флагмани. Това, което е изненада, е липсата на USB-C слушалки в комплекта или адаптер USB-C - 3,5mm. Всички преки конкуренти имат подобно решение, така че изборът на Google е учудващ.

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Лицево отключване: бързо, точно и малко странно


PIxel 4, както вече споменахме, цели да направи ежедневната употреба на смартфон гладко и безпроблемно преживяване. Такова, което почти не усещате. Лицевото отключване (Face unlock) е едно от оръжията, с които тази цел е атакувана. Докато почти всеки Android телефон на пазара разчита на сензор за пръстови отпечатъци, за да пази личната информация от чужди очи, Pixel 4 поема по пътя на 3D камерите. Очевидно тук съперничеството е с Face ID на Apple и TrueDepth камерата на iPhone.

Както можете да се досетите от първите абзаци на този материал, отключването с лицево разпознаване на Pixel 4 XL работи изкючително добре. Въпреки нуждата от малко по-прецизно позициониране, в сравнение с iPhone 11, тази функционалност е безпроблемна в Pixel, въпреки че е първо поколение. Постигнахме над 95% успешни отключвания, а системата предлага и някои малки подобрения, в сравнение с Face ID на Apple. Един пример е леката вибрация, която уведомява потребителя, че отключването е успешно, така че можете да спрете да държите телефона пред лицето си секунда по-рано. Има и опция, която активира Home екрана веднага след откючване, което спестява и един жест.

Има обаче и един недостатък на Face unlock - към момента системата не е особено сигурна. Както писахме преди време, този вид лицево разпознаване не следи очите, така че произволен човек може да постави телефона пред лицето ви докато спите и да го отключи по този начин. Със сигурност Google ще изкарат пач, който да оправи този проблем, но като се има предвид, че това е единствената биометрия, която телефонът използва за подсигуряване, проблемът не е незаначителен.

Друг проблем на първо поколение технология е липсата на поддръжка за Face unlock от приложения от трети страни. След като Pixel 4 няма сензор за пръстови отпечатъци, потребителите трябва да пишат ръчно паролите си доста често, защото само малка част от приложения засичат Face unlock и дават възможност за удостоверяване чрез тази технология. Очаква се този проблем да се разреши, след като Face unlock узрее и прекара в пазарна среда известно време.

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Засичане на жестове: още нереализиран потенциал


Това е най-интересната и уникална функция на Pixel 4, която разичта на миниатюрен радар, за да засича жестове и ситуации. Тя работи много по-добре от сходни решения при други производители, но също страда от липса на поддръжка, поне към този момент, за да реализира целия си потенциал.

Ако трябва да разгледаме самата технология, поставена извън Android екосистемата, тя е първият голям пробив при смартфоните от години насам. Motion Sense работи без необходимост от приложение, а заучаването на необходимите жестове става буквално за секунди. Казано по-просто, можете да общувате с телефона си по начин, по който Тони Старк го прави в ултра модерната си лаборатория - махане във въздуха подобно на диригент, вместо почукване и влачене по екрана.

На практика обаче Motion Sense е все още далеч от интерфейса във филмите на Marvel, ето какво може да прави той към този момент:
  • Засича кога се протягате за телефона и активива екрана
  • Можете да избирате следваща или предишна песен с жест в музикалния плейър
  • Отлагане на аларма
  • Изключване на таймер
  • Отказване на входящо обаждане или заглушаване
Това е всичко. Не можете да увеличавате звука, да поставяте песен на пауза, да премахвате нежелана нотификация, да стартирате приложение, да снимате или да обръщате камерата. Всяко от тези неща най-вероятно ще се появи след ъпдейт, но би било хубаво, когато подобна нова технология е най-интересната черта на даден смартфон, всички тези неща да са налични от ден първи.

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Производителност: чудесен дисплей, добри останали характеристики


Ако премахнем всички новости около радара и лицевото разпознаване, като чист хардуер Pixel 4 е около нивото на конкурентните предложения, а в някои аспекти (вградена памет и батерия), дори изостава.
  • Display: 6.3-inch QHD+ OLED, 537ppi
  • Processor: Snapdragon 855
  • RAM: 6GB
  • Storage: 64GB/128GB
  • Battery: 3,700mAh
Pixel 4 е доста бърз, но за флагман, който излиза толкова късно през 2019-а, телефонът трябваше да използва Snapdragon 855+. Google най-сетне призна, че 4GB RAM може би вече не са достатъчни, но вместо да предложи 8 и да направи Pixel готов за бъдещето, компанията е избрала 6GB (налични в Mate 20 Pro от една година насам). Що се отнася до вградената памет, за да получите 128GB (64 повече от базовата версия), трябва да платите повече от 200 лева отгоре.

Изненадващо Google се представя добре при дисплея - нещо, запазено за други производители (поглеждаме към Galaxy серията на Samsung). Pixel имаха доста проблеми с дисплеите - от прегаряне на OLED до нереалистични цветове, но Pixel 4 изглежда е първият модел, който е перфектен в тази сфера. Дисплеят на четворката може да не е ярък колкото Note 10 и неговите 1000 нита или пък с живите цветове на iPhone 11, но е със сигурност най-добрият, който Google някога са изкарвали.

Към чудесния панел, който компанията е решила да ползва, идва и Smooth Display функцията, която вдига честотата на опресняване до 90Hz за по-плавно и гладко усещане. Pixel 4 е един от малкото телефони, които разполагат с подобна честота на дисплея. Самото изпълнение е малко по-разочароващо от цифрите на хартия - Google не казва, че за да се активира този режим, яркостта на дисплея трябва да е над 75%. Както и при останалите нови функционалности, тук също се чака ъпдейт, който да разгърне пълния потенциал на 90-херцовия дисплей.

Капацитетът и животът на батерията е може би най-разочароващият аспект от Pixel 4 XL. За телефон в подобен ценови клас и с подобни размери си струва да очакваме всичко над 4000 mAh, но потребителите получават скромните 3700 mAh. По време на тестовете този капацитет беше достатъчен за около ден средна употреба, но това отдавна не е добър резултат за флагман.

За да бъдем честни към Google, трябва да споменем, че компанията е подобрила системата за безжично зареждане, тя вече поддържа до 11W през съвместимо зарядно и докато това все още отстъпва на 15W системата на Samsung, е голяма стъпка напред спрямо Pixel 3, който поддържаше едва 5W.

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Камера: две не е повече от едно?


Когато чуете за Pixel, камерата е първото нещо, за което се сещате и то с положителни асоциации. Google изгради Pixel серията около силата на камерата, а четвъртото поколение на модела малко се отклонява от философията на компанията. След като дълги години се опитваше да убеди потребителите, че една леща е всичко, от което имат нужда, Google най-сетне се предаде и добави втора камера. Системата сега се състои от 16-мехапикселова телефото камера и 12,2 широкоъгълна.

От тестовете обаче излиза, че Google май е била права през цялото време. След като Pixel постигаха толкова впечатляващи резултати само с една камера, добавянето на втора донесе повече очаквания, отколкото резултати. Може би компанията наистина се е поддала на модата, но добавянето на втора камера носи много малко подобрения в сравнение с предходните модели и Pixel 4 можеше спокойно да мине без нея.

Pixel 4 XL, iPhone 11, Pixel 3

Pixel 4 XL, iPhone 11, Pixel 3


Това не означава, че телефонът не снима добре - тъкмо напротив. Но Pixel 3 също снима добре, както и Galaxy S10 и iPhone 11. В някои тестове Pixel 4 XL излизаше победител, в други беше на равно с останалите флагмани, а в трети малко зад тях. Най-изненадващата част е, че телефото камерата почти няма ефект върху нивата на зуум и портретите. Очаквахме втората камера да направи доста сериозна разлика в качеството на снимките, в сравнение с Pixel 3, но такава разлика липсва.

Pixel 4 XL, iPhone 11

Pixel 4 XL, iPhone 11


Миналата година един от режимите, които накара потребителите да ахнат, беше Night Sight. Съвсем скоро обаче конкуренцията навакса и дори изпревари Google със собствени алгоритми за нощна фотография. В повечето случаи последните модели iPhone и Huawei P/Mate се представят по-добре дори от Pixel 4.

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Трябва ли да си купите Pixel 4 XL


Pixel телефоните не са лесни за препоръка, особено по нашите географски ширини, където те са сравнително редки. Обикновено моделите на Google имат какво да предложат и да покажат на конкуренцията, въпреки скромния и на моменти дори грозноват дизайн. Pixel 4 обаче сякаш се смесва с тълпата и освен радара, няма други отличителни белези (липсата на прорез и голямата рамка е отличителен белег, обаче в отрицателен план).

За разлика от предходните модели Pixel, четворката се усеща като най-зелен и недоработен, което оставя доста нереализиран потенциал. Това ни кара да посъветваме феновете на марката да почакат няколко месеца - първо, за неминуемите ъпдейти, които Google ще изкара и второ, за по-атрактивна цена.
още по темата

iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android

Кой от изброените смартфони бихте избрали вие?
26.11.2019 / 01:57

iPhone идва през 2020 г. с най-мощния 5G чип?

Според Nikkei новите модели на Apple ще разчитат на X55 на Qualcomm
30.10.2019 / 04:10
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.