Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Наложи ни се да почакаме известно време, но ето че Navi картите от партньорите на AMD вече започнаха да се появяват на пазара. Днес ще насочим вниманието си към Nitro+ Radeon RX 5700 XT, изградена около по-мощния 5700 XT чип от новата RDNA архитектура на AMD и получил специалната Nitro+ обработка от Sapphire.

Преди седмица ви представихме първата подобна карта – XFX Radeon RX 5700 XT Thicc II Ultra, която впечатли с прекрасния си дизайн и въпреки, че беше малко шумна и своенравна, и имаше нужда от определени настройки, напълно оправда очакванията. Ако трябва да сравним предложението от Sapphire - Nitro+ е почти перфектна. Трудно е да си представим по-завършен и пълен пакет в най-високия клас на AMD от това. И благодарение на някои хитри софтуерни трикове, Sapphire катапултира производителността на Nitro+ в съвсем друг клас, поставяйки картата срещу титани като GeForce RTX 2080 Super и RTX 2080 Ti - всичко това, за по-малко пари. Да започваме!

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT - спецификации

Sapphire представят техния поглед върху последната "Navi" или официално RDNA графична карта на AMD - RX 5700 XT. Този чип е зареден до горе с различни екстри и функционалности - първият графичен чип, изработен по 7nm технологичен процес, първият, който поддържа PCIe 4.0 стандарта (ще ви трябва процесор Ryzen 3000 и дъно с чипсет X570 за тази цел), и първият с архитектура RDNA, която трябва да даде ново начало за червения отбор.

Комбинацията от RDNA архитектурата и 7nm производствен процес подобрява значително енергоефективността и RX 5700 XT вече е доста по-скромна при консуматорските си навици, в сравнение с Vega картите. AMD също добавиха няколко полезни софтуерни трика, като Radeon Image Sharpening, за да изстискат още производителност и екстри от хардуера, макар че слонът в стаята е трасирането на лъчи - картите нямат специфичен хардуер, посветен на тази нова и модерна технология (GeForce RTX 20хх все още държат монопол).

Това ревю ще се съсредоточи върху малките настройки, които Sapphire са направили с чипа, както и с крайната производителност на картата. Ето малко сравнение на спецификациите на Radeon RX 5700 сериите с предходната генерация Vega:


Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна


А ето и поглед към спецификациите на Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT


Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна


Когато трябва да говорим за спецификации на хартия, най-голямата промяна в Nitro+ е тактовата честота. Базовите честоти на тази карта са по-високи от "Game" честотите на референтната RX 5700 XT. Тези честоти са минималните, които можете да очаквате да видите при гейминг, а при Nitro+ те се намират над 1900 MHz, а в някои игри видяхме и по-високи стойности.

Тази карта е бърза, а иновативният Trixx Boost на Sapphire може да я изстреля до неподозирани висоти, ако сте склонни да жертвате малко от резолюцията. Изстискването на толкова производителност от Navi чиповете обаче не е лесна работа. Sapphire са заменили 6 и 8-пиновото захранване на референтния дизайн с два 8-пинови входа, като същевременно са екипирали картата с най-доброто въздушно охлаждане, с което компанията разполага - Tri-X.

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Tri-X поставя три вентилатора, като външните две се въртят с нормална скорост и посока, докато по-малкият вътрешен се върти в обратна на тях посока, за да подобри въздушния поток в централната част на кожуха. Sapphire твърдят, че тази система повишава конвекцията и осигурява нискотемпературно и тихо решение. В нашите тестове това се потвърди - Nitro+ остава доста по-хладна от референтния дизайн, а скоростта на вентилаторите рядко надхвърли 1800 оборота. За сравнение, XFX Thicc II Ultra въртеше с между 2100 и 2300 оборота в минута.

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Новост в RX 5700 моделите Nitro+ са допълнителните ARGB перки, които Sapphire предлага, заедно с Nitro Glow функционалностите в софтуера Trixx. Ъпгрейдът струва допълнителни 30 долара и включва две 95 мм перки и една по-малка 87 мм за вътрешния вентилатор.

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Светлината е много важна за Nitro+. Ще намерите стандартните RGB LED в логото на Sapphire отстрани, но компанията е добавила RGB светлини в по ръбовете, както и в логото на задната планка. Ако искате да синхронизирате цялата тази дискотека с дънната си платка, Sapphire са добавили 3-пинов хедър в задната част на картата. Тези бонус функционалности отличават картата от по-бюджетните решения като Pulse Radeon RX 5700 например.

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Дизайнът на Sapphire не разчита само на блясък обаче. Тази карта е над 30 сантиметра, главно заради масивния радиатор и четирите топлоотводни тръби под кожуха. Sapphire са осигурили допълнително охлаждане на VRM модулите и паметта, 7+1+2 фази за по-добър овърклок, както и защита от пренапрежение.

Друг приятен момент е тройният BIOS. Вече сме свикнали с двете настройки - едната, която дава висока производителност за игри и втората, която трябва да даде по-безшумна работа. Тук Sapphire са добавили и трети режим, който позволява да избирате софтуерно кой от горните два да ползвате чрез Trixx софтуера. Това премахва необходимостта да отваряте кутията и да премествате превключвателя ръчно.

Време е да видим и как се справя картата в най-важната част - тестовете.

Тестова конфигурация
  • Intel Core i7-8700K
  • EVGA CLC 240
  • Asus Maximus X Hero
  • 64GB HyperX Predator RGB DDR4/2933
  • EVGA 1200W SuperNova P2
  • Corsair Crystal 570X RGB
  • 2x 500GB Samsung 860 EVO SSDs
Сравняваме Sapphire Nitro + Radeon RX 5700 XT със сходната по цена XFX Radeon RX 5700 XT Thicc II Ultra, както и с референтния Radeon 5700 XT, конкуренцията в лицето на GeForce RTX 2060 Super и RTX 2070 Super. За по-широк поглед и повече участници в сравнението, вижте ревюто ни на референтните RX 5700 модели. Всяка игра, с която сме тествали, използва вградените бенчмаркове на най-високи възможни графични настройки, с изключени ограничител на кадрите, Vsync и други специфични за Nvidia и AMD технологии (TressFX, TAA, Freesync/G-Sync).

Резултати


Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна


Trixx Boost - малко по-ниска резолюция, много по-добра производителност

Sapphire пуска своята доста подобрена версия на Trixx инструмента за овърклок и мониторинг, заедно с представянето на Nitro+ картата. Перлата в короната на този софтуер е функцията Trixx Boost. Най-общо казано, тази опция създава нови разделителни способности за дисплея, които можете да избирате директно в играта - те са малко по-ниски от най-разпространените резолюции - 4K, 1440p и 1080p, но по-малкото пиксели позволяват кадрите за секунда да скочат значително. Това е и прекрасна възможност за хората, които искат да играят с максимално висок фреймрейт, да имат още един инструмент за оптимизация. Крайният резултат е неразличим от нейтив резолюцията, но игрите вървят с повече кадри за секунда.


Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна


Sapphire казват, че Trixx Boost трябва да работи и с по-стари видеокарти, а AMD добавиха поддръжка за своя Image Sharpening в Radeon RX 470, 480, 570, 580, и 590. Той обаче работи само в DX9, DX12 и Vulkan игри. DX11 - най-разпространения рендърър, все още не се поддържа. Тествахме Trixx Boost в няколко игри и можете да видите сами разликата в кадрите за секунда.


Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна


С активиран Trixx Boost, Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT постига същите кадри за секунда, като GeForce RTX 2080 Super при 1440p. При 4K Nitro+ задминава тази карта и се приближава до 1200-доларовото чудовище RTX 2080 Ti (Ghost Recon и Far Cry). С малко допълнителни настройки в Wattman на AMD, вероятно можете да изстискате още производителност.

Тези трикове не са запазена марка на Sapphire. Можете да създавате подобни резолюции със същата цел и с друг софтуер. Много малко хора обаче ще тръгнат да теглят допълнителни програми с тази цел, а Trixx Boost прави това лесно и много по-вероятно да бъде използвано.

Температури, шум и енергийни нужди

Тествахме консумацията като завъртяхме бенчмарка на F1 2018 за около 20 минути и проверихме показанията на нашия Watts Up Pro. Първата част на състезанието, в която всички болиди са на екрана, е най-енергоемка.


Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна


Силно овърклокнатата, осветена с RGB и екипирана с три вентилатора Nitro+ карта е доста по-взискателна към захранването, отколкото референтната RX 5700 XT, както се досещате. Navi чиповете обаче са доста по-ефективни от Vega и могат напълно да се съревновават с Nvidia.

Тествахме температурите, като оставихме Wattman отворен по време на бенчмарк от 5 обиколки в F1 2018, отбелязвайки най-високата температура в градуси по Целзий.


Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна


Що се отнася до шум, Nitro+ е по-тиха от мишок, за което имат вина трите вентилатора - системата Tri-X на Sapphire работи доста добре - в нито един момент перките не вдигнаха обороти над 1800.

Финални думи

И отново трябва да зададем въпроса - трябва ли да си купите Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT? Има много малко причини да не препоръчаме тази карта. Тя осигурява перфектен 1440p гейминг и напълно унищожава RTX 2060 Super, която идва на сходна цена. С активирането на Trixx Boost опцията можете да постигнете производителност на 2080 Super с минимален негативен визуален ефект. Тази хитра опция може да превърне Nitro+ в нещо, което по принцип не е - добра 4K карта.

Всички допълнителни екстри като сменяеми перки, множество RGB зони и подобни благинки, са просто бонус - всички знаем, че производителността е водеща, когато става дума за видеокарти. А Sapphire са успели да направят много примамлив пакет, от който Nvidia могат спокойно да започнат да се притесняват.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.