Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Според корейците това трябва да са базови безжични слушалки
Безжичните слушалки са седна от най-бързо развиващите се продуктови категории в момента. Това е така не само заради удобството, което те предлагат, но и защото производителите на смартфони подтикват клиентите си да придобиват такива устройства, премахвайки 3,5-милиметровите аудио жакове от своите продукти.

Samsung не изостава от тенденцията, въпреки че сравнително доскоро откровено се подиграваше на Apple, която за порден път поведе хорото, премахвайки аналоговия аудио изход в своите iPhone-и преди няколко години. Междувременно компанията от известно време предлага безжични слушалки, последните сред които сега разглежданите Galaxy Buds. Това са базовите безжични "тапи" на Samsung, които се разглеждат като естествен избор при ъпгрейд на коплектованите с нейните смартфони жични решения.

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Дизайн и удобство

Може да се каже, че това е директният конкурент от страна на корейците на AirPods на Apple. Това са базови слушалки, които все пак са надарени с удобни функции, като например възможност за безжично зареждане, софтуерен еквилайзер, тъчпад и т.н.

Слушалките са с обичайния форм фактор – две тапи и кутия, която служи за съхранение и ги зарежда от вградена допълнителна батерия. Дизайнът е ергономичен и въпреки привидно едрите си габарити всъщност се поставят лесно и лично на мен са ми много удобни.

Всяка слушалка тежи под 5 гр., което ги поставя някъде в средата на класацията по отношение на теглото. Личи си, че формата самите безжични устройства, така и и на кутийката са премислени. Гнездата, в които се постават слушалките за зареждане са широки и при първите едно-две прибирания дори ги донамествах с пръсти. Бързо установих обаче, че капакът на кутийката намества и фиксира съдържанието ѝ, така че нямах проблеми с лош контакт или незаредени слушалки. Капачето ѝ се придържа от достатъчно силен магнит.

Идвайки от далеч по-евтините Mi AirDots на Xiaomi, много бързо оцених дизайна на Galaxy Buds. Широките гнезда в кутийката на вторите позволяват много по сигурен захват при изваждане на тапите. AirDots лежат в много по-тесни и каналчета, което в комбинация с по-ниския профил на самите слушалки може да направи ваденето им от кутията досадна задача, свързана с няколко неуспешни опита и псувни на ум, особено ако се опитвате да постигнете това ходейки или с мокри ръце.

Всяка от слушалките разполага с миниатюрен тъч бутон. Чрез докосването един, два или три пъти можете да спирате/пускате музиката, да преминавате на следваща или предишна песен и да приемате или отказвате обаждания. Налице е и възможност за контрол на силата на звука чрез задържане на пръст върху лявата или дясната слушалка. Дълго натискане на бутона може да активира и гласов асистент. Ако смартфонът ви също е от Samsung (в случая тествах слушалките заедно с Galaxy A80), то това по подразбиране е Bixby.

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Звук

Още в началото трябва да се подчертае, че това не са аудиофилски слушалки. Все пак става дума за Bluetooth връзка, която има своите ограничения, както за доста малки по размер говорителчета.

Продължавайки сравнението с Mi AirDots, Galaxy Buds звучат осезаемо по-добре. Звукът на корейския продукт определено е по-балансиран и с по-малко изкривявания, ако решите да слушате по-силна музика. Разбира се, не трябва да пропуска фактът, че първите струват около два пъти по-малко Все пак, от продукта на Samsung получавате възможност за безжично зареждане, както и допълнителен сензор, чрез който слушалките "усещат", когато ги извадите от ухото си. Странно решение на разработчиците обаче е, че за да спре музиката трябва да извадите и двете слушалки...

Бих определил звученето на Galaxy Buds като неутрално. Налице е приличен бас, който остава налице дори при усилване на звука. В Galaxy Wearable приложението е предвиден и базов еквилайзер с пет предварително зададени позиции, сред които усилване на баси, усилване на "требъл" и др.

Всяка от двете слушалки можа да работи самостоятелно. Това е предвидено с цел да използвате някоя от двете като устройство за свободни ръце докато шофирате например. За съжаление звукът, който ще получи събеседникът ви при провеждане на разговор е с определено ниско качество, особено ако се намирате в по-шумна обстановка. След провеждане на няколко разговора събрах мнения, че гласът ми се чува приглушено, но все пак думите са разбираеми.

Тъй като Galaxy Buds сами по себе си изолират доста добре околните звуци, разработчиците са предвидили и функция за "пропускане" на околни шумове, използвайки микрофоните на всяка слушалка. Опцията е интересна като идея, но надали ще я ползвате. В по-шумна обстановка ще установите че някои звуци биват усилвани повече отколкото други и е налице леко закъснение, което се усеща при разговор. Със сигурност не бих активирал тази опция с идеята да чувам автомобилите, докато се придвижвам из града.

Не на последно място трябва да подчертая, че това са поредните безжични слушалки, които не са подходящи за игри, заради закъснение на звука, спрямо случващото се на екрана. Тук трябва да се отбележи, че ако ги комбинирате с устройство на Samsung, то проблемът не е толкова очевиден, но при работа с какъвто и да е друг смартфон изоставането на звука е дразнещо. Разбира се, ако слушате музика това не ви касае

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Батерия и връзка

По данни на Samsung батериите в слушалките дават до седем часа слушане не музика. Акумулаторът в кутията пък, т.е. след дозареждане, добавя още толкова. Поне при при пресни акумулатори тези данни са верни. В моите уши Galaxy Buds "живееха" средно малко под шест часа. Трябва обаче да си призная, че обичам да слушам музика по-силно.

След пълно изчерпване на акумулаторите зареждането на кутията и слушалките чрез USB-C порта отнема около час. Самите слушалки пък достигат пълен заряд за приблизително съшо толкова време. От Samsung обещават час и половина работа след 15 мин. в кутията. Нямаше как да изпробвам възмжожността за безжично зареждане, но според информация в интернет в този случай са необходими около два часа.

Вътре в кутийката, между двете гнезда, като и на предната ѝ страна са разположени два светодиода, които показват моментното състояние на слушалките и на самата кутия . Те светят в жълто когато слушалките се зареждат и в зелено, когато се заредят и в червено, когато зарядът е на привършване.

Ходейки из София и със смартфон в някой от предните джобове на панталона за няколко дни ми се случи връзката със слушалките да прекъсне само един или два пъти.

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Заключение и някои мисли

Galaxy Buds на Samsung попадат по средата между лидерите в сегмента – Airpods на Apple и по-евтините китайски предложения като споменатите AirDots на Xiaomi. Цената е височка, но трябва да се отчете фактът, че този тип продукти трябва да се разглежда като част екосистема. Разработчиците на продукта очевидно очакват той да бъде естествен избор за купувачите на техните по-скъпи телефони. Качеството на продукта е добро, но...

Четейки текста дотук вероятно се чудите защо заглавието на ревюто е такова. Отговорът е в нашия опит. Преди около година тествахме други слушалки на Samsung – Gear Icon X. Те предлагат на потребителя вградена памет, която може да бъде използвана за зареждане на музика, която да слушате докато спортувате например, без за целта да е необходим смартфон. Снабдени са още с акселерометър и инфрачервен сензор. Цената им миналата година бе около 400 лв, но сега доближава тази на по-пресния и доста по-аскетичен продукт. Разликата в стойността на Gear Icon X и Galaxy Buds е максимум около 60 лв., т.е. 20% от стойността на вторите. Според мен цената на базовите слушалки на Samsung трябваше да е с поне 50-ина лв. по-ниска. По този начин те щяха по-добре да се диференцират от Icon X, както и стоят по-добре на фона на общия пазар...
още по темата

Xiaomi с първо 5G устройство за китайския пазар

Mi 9 Pro разполага с процесор Snapdragon 855+ на Qualcomm, 12 GB памет и 512 GB място за съхранение
26.09.2019 / 11:46

IFA 2019: Нови безжични слушалки от Huawei и Nokia

Система за елиминране на смущения и рекорден автономен живот
10.09.2019 / 01:15

Paradise Center се превръща в гейминг арена

В навечерието на първия учебен ден търговският център се готви да посрещне всички фенове на хитовата игра Minecraft
09.09.2019 / 11:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.